Hlavní obsah

Lidé se rozloučili s režisérem Václavem Vorlíčkem, zaskočil je krátký obřad

Režisér Vorlíček byl profesionálem, který dobře znal své publikum.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Ve strašnickém krematoriu v Praze v poledne začalo poslední rozloučení s filmovým režisérem Václavem Vorlíčkem. Autor pohádky Tři oříšky pro popelku zemřel 5. února ve věku 88 let.

Článek

Na obřad dorazilo mnoho lidí. Mezi prvními byl režisér Zdeněk Zelenka, který pronesl smuteční projev. Přišli také režiséři Filip Renč a Zdeněk Troška, herci Jiřina Bohdalová, Pavel Trávníček a Dagmar Patrasová nebo herec a divadelní ředitel Jan Hrušínský.

Někteří z hostů se pozastavovali nad tím, že obřad měl pouze 20 minut. „Není důležité, jak rozloučení trvá dlouho, ale kdo se přijde rozloučit," řekl k tomu Renč, který loni uvedl premiéru muzikálové podoby filmu Tři oříšky pro Popelku. Vorlíček byl podle něj do poslední chvíle výborný a vtipný společník. „Žil na plné pecky," dodal Renč.

Vorlíček je známý jako autor mnoha pohádek či komedií, na většině z nich spolupracoval se scenáristou Milošem Macourkem. Jejich filmy prosluly řadou na svou dobu novátorských triků, které vytvářeli „na koleně“ a prý téměř zadarmo. „S Milošem Macourkem se zapsali do dějin československé kinematografie spojením lidského světa se světem nadpřirozených bytostí," řekl novinářům Hrušínský.

Fenoménem se i v Německu stala Vorlíčkova pohádka Tři oříšky pro Popelku. Trávníček v ní ztvárnil roli prince. V Renčově muzikálovém zpracování pak přijal roli krále. Trávníček vzpomínal i na to, jak se Vorlíčkovi jevištní zpracování jedné z nejpopulárnějších českých pohádek líbilo. „Byl ale už unavený," podotkl Trávníček. Patrasová novinářům řekla, že se cítí dojatá. Troška s médii nechtěl komunikovat.

Mezi smutečními hosty je i ředitel České televize Petr Dvořák. Za pražský magistrát přinesl věnec předseda výboru pro kulturu Jan Wolf.

Vorlíčkovy filmy i seriály baví už desítky let děti i dospělé. Na obrazovky se stále vrací i jeho komedie Kdo chce zabít Jessii?, Pane, vy jste vdova!, Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách nebo seriál Arabela. Podle kolegů byl Vorlíček profesionálem, který dobře znal své publikum.

K dalším nezapomenutelným filmům dua Vorlíček-Macourek patří seriály Arabela, Létající Čestmír a Křeček v noční košili či pohádky Kouzelný měšec, Pták Ohnivák a Jezerní královna. Jejich posledním dílem byl film Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko z roku 2001. Oba tvůrci společně začínali pracovat na pokračování Dívky na koštěti – Saxana a Lexikon kouzel, jehož premiéry v roce 2011 se ale Macourek už nedožil.

Vorlíček se narodil 3. června 1930. Jako režisér debutoval roku 1960 snímkem pro děti Případ Lupínek.

Reklama

Související témata:

Doporučované