Hlavní obsah

TOP 09 slaví deset let existence. Musí nastoupit nová generace, říká Schwarzenberg

TOP 09 slaví deset let existence.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Na Břevnově zazněly projevy všech dosavadních předsedů strany, tedy Karla Schwarzenberga, Miroslava Kalouska a Jiřího Pospíšila.

Článek

V pražském Břevnovském klášteře slaví deset let existence parlamentní TOP 09.

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg připomněl okolnosti založení strany. „My jsme měli štěstí v neštěstí, že jsme hned na začátku získali překvapivý výsledek 17 %,“ řekl Schwarzenberg. Zopakovat takový úspěch je podle něj obtížné, protože se po TOP 09 objevilo několik dalších stran, které zareagovaly na volání voličů po nových politických subjektech. „Nenaučili jsme se vybudovat velkou politickou stranu, přijímat nové členy,“ dodal.

Pospíšil ve svém projevu připomněl, že název strany tvoří první písmena slov „tradice, odpovědnost a prosperita” doplněná o číslo odkazující na rok vzniku. Za klíčové označil opětovné navázání spolupráce se Starosty.

Ministerstvo vnitra stranu zaregistrovalo 26. června 2009, o jejím vzniku ale debatoval už v roce 2008 lidovecký poslanec Miroslav Kalousek, senátor za Zelené Karel Schwarzenberg a budoucí předseda STAN Petr Gazdík. Na ustavujícím sněmu v Praze byl Schwarzenberg zvolen předsedou a Kalousek prvním místopředsedou. Krátce poté podepsali dohodu o vzájemné podpoře se Starosty, která trvala do roku 2016.

Schwarzenberga vystřídal v čele strany v roce 2015 Kalousek, kterého o dva roky později nahradil bývalý místopředseda ODS Jiří Pospíšil. Místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin letos v červnu oznámil, že se na podzim bude ucházet o předsednické křeslo.

Strana získala sedmnáct procent hlasů ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2010. Ve vládě Petra Nečase zasedlo společně s ODS a Věcmi veřejnými pět ministrů za TOP 09. O tři roky později skončila s dvanácti procenty hlasů v opozici. V roce 2017 dostala už bez podpory Starostů pouze 5,31 procenta hlasů, což stačilo k zisku sedmi mandátů.

Strana se hlásí k liberálnímu konzervatismu, v Evropském parlamentu je členem Evropské lidové strany.

Reklama

Související témata:

Doporučované