Hlavní obsah

Život spisovatele jako thriller. Autorka Knihy roku o psaní na plný úvazek

Radka Denemarková o životě spisovatele.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Počítala jsem i s tím, že to nevyjde. Byly to náročné doby, možná je načase o tom napsat thriller,” říká autorka Knihy roku Radka Denemarková. Její román Hodiny z olova porota vyzdvihla v rámci ocenění Magnesia Litera.

Článek

Spojení literatury a byznysu spisovatelka nesnáší. „Literatura má riskovat i tak, že bude mít jen šest čtenářů, protože se může zhodnotit třeba až za sto let. Kdo by dneska vydal Malého prince nebo Kafku? Takhle prostě nelze uvažovat,” dodává spisovatelka.

Literaturu nedám, své psaní nezaprodám

Sama ke svému vlastnímu psaní knih, aby se uživila, pracovala prý i na scénářích k dokumentům, překládala nebo psala eseje pro německé noviny. „I když jsme měla různé nabídky, že by se mi finančně vedlo lépe, ale to jsem nikdy neudělala, protože bych si zkazila myšlení, jazyk,” říká Denemarková.

Celý pořad výzva s Radkou Denemarkovou:

Co napíšu, se potvrdí. Autorka knihy roku o brutalitě v čínských ulicích a těžkých hodinách spisovatele.Video: Seznam Zprávy

Podle ní je obraz spisovatele v představách národa zakotven pořád stejně. „My jsme pořád v národním obrození, tady je pořád taková ta představa, že autor má někde psát a umřít hlady. Jako Božená Němcová,” uzavírá autorka Knihy roku.

Reklama

Související témata:

Doporučované