Hlavní obsah

Zlínští vědci se zapojili do projektu, který se zabývá znečištěním plasty

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Vědci z Fakulty technologické (FT) zlínské Univerzity Tomáše Bati se zapojili do evropského projektu Sealive, který se zabývá znečištěním země i moří obtížně rozložitelnými plasty.

Článek

Vědci z Ústavu inženýrství ochrany životního prostředí FT dlouhodobě zkoumají vlastnosti plastů, které jsou biologicky odbouratelné. „Problém plastového odpadu je komplikovaný, protože plasty jsou zkrátka skvělé a snad až příliš levné. Je proto třeba neustále hledat, zkoušet a vyhodnocovat možné alternativy,“ uvedl ředitel ústavu Marek Koutný.

Výsledkem projektu mají být ukázková řešení některých plastových výrobků, jde hlavně o obaly na potraviny, zemědělské fólie nebo přepravky na ryby, u kterých by měl být vyřešen celý životní cyklus od výroby až po recyklaci, likvidaci či biologický rozklad.

Základní a použitelné biopolymery, které by mohly situaci pozitivně ovlivnit, jsou již známé. Jejich širšímu použití však zatím brání kromě ceny také jejich vlastnosti, které nejsou ideální pro všechny aplikace. „Vlastnosti biopolymerů se dají ovlivnit různými aditivy. Musíme ale dávat pozor, aby aditiva neměla negativní vliv na životní prostředí a nebránila přirozenému rozkladu. Proto momentálně hledáme a testujeme použitelnost konkrétních aditiv. Zkoušíme například látky, které se používají u jiných plastů nebo také některé přírodní látky,“ uvedl Koutný.

Do projektu je zapojeno 24 partnerů z 11 zemí světa. Jde zejména o zástupce průmyslu, aplikovaného výzkumu i neziskových organizací, kteří se dlouhodobě věnují plastům, recyklaci a biopolymerům. „O celé problematice můžeme dlouze přemýšlet a diskutovat za stolem, spousta věcí se dá i spočítat. Svět kolem nás ale je složitý, takže nezbývá než věci prostě zkusit, abychom viděli, jak to funguje. Náš projekt je přesně o tom,“ uvedl Koutný.

Reklama

Doporučované