Hlavní obsah

Zmatené otevírání hranic připomnělo tiskovku před pádem Berlínské zdi

Foto: Profimedia.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na čtvrteční tiskové konferenci.

Reklama

Kvůli zákazu cestování z Česka se část senátorů obrátila na Ústavní soud. Opětovné otevření hranic kupodivu nevyhlásil premiér či ministr vnitra, ale jakoby mimochodem ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Po dotazu na tiskovce.

Článek

Čtvrteční tisková konference vlády, která přinesla zásadní změnu v opatřeních proti koronaviru, se zřejmě zapíše do dějin. Už poněkolikáté na ní chyběl premiér Andrej Babiš a jediným členem kabinetu, který přišel před novináře, byl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, jemuž sekundoval náměstek Roman Prymula.

Vojtěchovo vystoupení trochu připomínalo zmatenou a legendární tiskovku, při které člen německého politbyra Günter Schabowski nedopatřením otevřel 9. listopadu 1989 hranice, a to s okamžitou platností.

Foto: Profimedia.cz

Fronty na československo-německé hranici v listopadu 1989.

V natřískaném sále východoberlínské Mohrenstrasse tehdy čerstvý vládní mluvčí oznámil otevření hranic, po němž následoval pád Berlínské zdi. „Soukromé cesty do zahraničních zemí mohou probíhat bez dokumentů, za účelem návštěvy rodinných příslušníků…,“ četl Schabowski tehdejší návrh vládního usnesení.

„Odkdy to platí?“ začali se ptát novináři, konkrétně italský zpravodaj Riccardo Ehrmann a západoněmecký reportér Peter Brinkmann. „Podle mě okamžitě, neprodleně,“ odpověděl špatně informovaný Schabowski. To, že šlo pouze o návrh zákona, netušil.

Tiskovou konferenci odvysílaly západní televize a k hraničním přechodům zamířily davy Berlíňanů. Další dny už se lidé pustili do samotné konstrukce zdi a společnými „západními i východními“ silami ji srovnali se zemí.

Jakoby nedopatřením oznámil otevření hranic, kvůli kterému čelí vláda hned několika žalobám u Ústavního soudu, také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Ten vystoupil na večerní tiskové konferenci a nejdříve obšírně reagoval na předchozí výrok soudu, který zrušil část vládou přijatých opatření. Poté se zabýval zmírňováním pravidel včetně povolení shromažďování skupin menších než deset osob.

Následovaly otázky novinářů. První z nich směřovaly na případné prodlužování nouzového stavu a žaloby za ušlý zisk, které by po rozhodnutí soudu mohli vymáhat podnikatelé. Poté se redaktorka TV Nova Simona Šimková zeptala na pendlery: „Je to v gesci Ministerstva vnitra, ale primárně tam jde o to, oni to nejsou jenom pendleři, vlastně jsou to i všichni občané už dneska, protože my jsme vlastně uvolnili ten zákaz pohybu. A tím pádem bude možné vycestovat do zahraničí s tím, že ale bude nutné, pokud se člověk vrátí, buďto mít doklad o bezinfekčnosti, to znamená, negativní test na covid-19, nebo ten člověk bude muset absolvovat karanténu,“ odpověděl Vojtěch.

Na doplňující otázku téže novinářky, zda je tedy možné jet za hranice i na dovolenou, ministr reagoval takto: „Ano, podle toho krizového opatření, které jsme dnes přijali a které platí od zítřka, které ruší zákaz volného pohybu za samozřejmě určitých podmínek, jak jsem o tom hovořil, tak je možné vycestovat do zahraničí i na dovolenou, ale pokud se člověk vrací, tak buď musí být covid negativní prokázaným testem, nebo musí absolvovat čtrnáctidenní karanténu.“

Desítky tisíc Čechů tak, jako Berlíňané 9. listopadu 1989 večer, k hranicím nezamířily. Navíc hned v pátek dopoledne Vojtěchovo prohlášení korigoval premiér Andrej Babiš: „Cestování do zahraničí je teď pouze teorie. Rozvolnění je teoretické. Prakticky se nedostanete nikam,“ řekl pro Český rozhlas Radiožurnál.

Babiš také uvedl, že vláda nepracuje na dohodách se zeměmi, aby k sobě Čechy pouštěli. „Neřešíme to, my ani nechceme. Proč bychom to teď řešili?“ řekl premiér s tím, že v Česku je bezpečno. „My potřebujeme v Česku nastartovat vše, otevřít obchody a restaurace. Bylo by fajn, kdyby naši lidé utráceli peníze doma a pomohli nastartovat ekonomiku,“ dodal Babiš v rozhovoru pro Radiožurnál.

Reklama

Doporučované