Hlavní obsah

Rozpočtový zločin, ale odejít z vlády nemůžeme, říká Hamáčkův zástupce

Foto: Facebook Michala Šmardy

Místopředseda ČSSD Michal Šmarda.

Reklama

Místopředseda sociální demokracie Michal Šmarda kritizuje noční hlasování ve Sněmovně o daňových zákonech. Premiér Andrej Babiš prosadil nové sazby daní ve spojenectví s ODS.

Článek

Destrukce sociálních služeb, zdravotního nebo penzijního systému. To všechno se může kvůli snížení daní stát, ale na odchod z vlády to není, soudí místopředseda ČSSD Michal Šmarda. Není na něj vhodná doba, ačkoliv k němu vyzval například pardubický hejtman a další výrazná tvář sociální demokracie Martin Netolický.

Šmardův stranický šéf, předseda sociální demokracie Jan Hamáček, je jako ministr vnitra kvůli epidemii koronaviru také šéfem krizového štábu. To zmiňuje Šmarda jako jeden z hlavních argumentů, proč má jeho strana zůstat v koalici s ANO.

Máte stejný názor jako další sociální demokrat, hejtman Martin Netolický, že by měla ČSSD z vlády odejít?

Já jsem k vládní účasti dlouhodobě kritický. To, co se stalo s daněmi, kdy dojde k výpadku 140 miliard (ministryně financí Alena Schillerová uvádí 130 miliard, pozn. red.), aniž by ministerstvo financí zajistilo přiměřená opatření na straně výdajů, je rozpočtový zločin.

V tomto smyslu souhlasím. Druhou věcí je, že je Česká republika v nouzovém stavu. A já si nemyslím, že vedle koronavirové krize je pro dobro země, aby došlo také ke krizi vládní.

Co řekl Martin Netolický

„Je to závěr čtyřletého populistického snažení (Andreje) Babiše, které skončí nejen krizí společenskou, ale také ekonomickou.“

„Upřímně se modlím, aby ten marast jednoho soukromého hnutí již skončil. Nedodržení koaliční spolupráce je to minimum ze včerejší hloupé frašky.“

Martin Netolický (ČSSD), hejtman Pardubického kraje

Teď tedy není na odchod z vlády vhodná doba?

Volby budou, tuším, za deset nebo jedenáct měsíců. Já bych se k této otázce vrátil, až skončí nouzový stav a budeme mít aspoň trochu jistotu, že jsme venku z této patálie, která je krátkodobě ještě větší než to, co v noci způsobili poslanci ANO a ODS v oblasti daní.

Takže byste na debatu počkal do prosince, až nouzový stav skončí?

To máte více informací než já. Nevím, kdy to skončí.

Zatím by měl platit nouzový stav do 12. prosince…

Ano, já opravdu nevím, co se bude dít. Ale považuji za nesmysl, aby první místopředseda vlády a ministr vnitra (Jan Hamáček, předseda ČSSD), který je šéfem krizového štábu, řekl, že ho to od zítra nezajímá a že odchází. To si nejsem jistý, že by byla úplně nejlepší reakce.

Takže dál dokážete spolupracovat ve vládě s ANO?

Je dlouhodobě nepřijatelné být ve vládě se stranou, která v základních ekonomických parametrech nachází shodu s ODS.

Vede nás, což je hezké, k nízkým daním, ale také k destrukci sociálních služeb, zdravotního systému, penzijního systému, zkrátka k selhání veřejných služeb. To je něco, co si sociální demokracie nemůže dovolit. Sociální demokracie v té vládě byla hlavně proto, aby právě této destrukci zabránila.

Kdy tedy budete v ČSSD o budoucnosti této vlády debatovat?

Měli jsme to udělat před třemi roky.

To jste ale ještě nevěděli, co vás všechno čeká…

Někteří jsme to tušili. Já jsem tuhle debatu vedl dlouhodobě. Byl jsem proti vstupu do vlády. Znovu jsem tuto debatu chtěl otevřít před dvěma lety, kdy mi ta situace, jak dnes říká Martin Netolický, přišla nedůstojná.

Mohli jsme předpokládat, že se to bude čím dál víc zhoršovat, že u Andreje Babiše se bude čím dál víc projevovat jedna stránka jeho osobnosti, tedy pomoci těm nejbohatším bez ohledu na to, co to udělá s těmi solidárními, o kterých jsem mluvil.

Bohužel tuhle diskusi jsme tehdy prohráli. Já teď nevím, jestli deset nebo jedenáct měsíců před volbami se pouštět do nějakého složitého procesu, jenž vyústí v předčasné volby, které budou o dva měsíce dříve, než by byly volby řádné.

Teď jsme navíc v nouzovém stavu a to není žádná legrace.

Reklama

Doporučované