Hlavní obsah

Změny ve školách: Otevřou se v sedmi krajích a bude se jinak testovat

Foto: David Neff

Ilustrační obrázek

Reklama

V sedmi krajích se do škol vrátí rotačně i žáci druhého stupně základních škol. Budou se testovat dvakrát týdně. Všichni ostatní ale nově jen jednou. Po jednání vlády to oznámil ministr školství Robert Plaga.

Článek

V Praze a dalších šesti krajích, konkrétně Středočeském, Libereckém, Pardubickém, Karlovarském, Královéhradeckém a Plzeňském kraji, se mohou v pondělí 3. května vrátit do lavic šesťáci až deváťáci, a to rotačně. Ve zbytku Česka budou mít žáci druhého stupně dál distanční výuku.

Od pondělí 10. května už ale bude rotační výuka druhého stupně základních škol v celé ČR, tedy začne fungovat i ve zbývajících sedmi regionech. Nicméně ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) si vymínil možnost návratu dětí do škol znovu odložit, pokud by se epidemie v některém regionu ještě zhoršila.

V sedmi jmenovaných regionech se v pondělí otevřou také školky a dětské skupiny, resp. už nyní fungují v Královéhradeckém, Karlovarském a Plzeňském kraji. V ostatních krajích je budou dál navštěvovat jen předškoláci nebo děti zdravotníků a dalších vybraných profesí.

Středoškoláci mají před sebou ještě nejméně dva týdny na distanční výuce. Podle ministra Roberta Plagy (ANO) se vrátí do škol nejdříve 17. května. „Nemůže být všechno priorita,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv, proč se otevírají obchody dříve, než se vrátí všechny děti do škol. Obchody se otevřou 10. května.

„Teoretická výuka středních škol je v balíčku číslo čtyři, která je vázaná k incidenci 75 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Pokud bych měl říct přibližný termín, tak nejdříve 17. května,“ upřesnil a připomněl, že praktická výuka už ale na středních školách funguje.

Obnoví se ale rovněž praktická výuka všech studentů vysokých škol k praktické výuce. Nyní je na vysokých školách povolená praxe jen ve zdravotnických či farmaceutických oborech a v posledních ročnících ostatních oborů.

Testování jen jednou týdně

Žáci, kteří už v současnosti chodí do školy, se od pondělí budou testovat méně často než dosud, rozhodla vláda.

„Od pondělí 3. května se bude pedagogický i nepedagogický personál testovat jednou týdně antigenními testy. První stupně, které už jedou několikáté kolo rotací, také budou testovány jednou týdně. Ty navrátivší druhé stupně základních škol budou testovány dvakrát,“ řekl Plaga.

Při postupném návratu žáků do škol postupuje ministerstvo nyní regionálně podle počtu nově nakažených na 100 000 obyvatel. Klesnout musí pod 100 za posledních sedm dní. Celostátně je teď v ČR týdenní průměr výskytu koronaviru 146 případů na 100 000 obyvatel.

Vláda musela vyřešit také problém s nedostatkem testů pro školy, protože se jí nepodařilo včas vysoutěžit další várku. Nakonec to vyřešila tak, že Správa státních hmotných rezerv (SSHR) poskytne školám 185 000 sad testů na covid-19, které nakoupila pro testování úředníků. Úřad ve středu znovu vypsal zakázku na 5,6 milionu testů do škol.

Kroužky a sportování dětí

Za použití školních testů by se podle Plagy mohly vrátit také volnočasové aktivity, které nespadají do kategorie ‚sport‘.

„Zítra je konkrétní jednání mezi hlavní hygieničkou a ministerstvem školství. Předpokládám, že podle dohody mě a pana ministra zdravotnictví v pondělí vláda schválí v těch (sedmi) regionech volnočasové aktivity v tom režimu, jak se dohodne zítra hlavní hygienička s mými kolegy z Ministerstva školství,“ řekl Plaga.

Sportovní tréninky dětí se v prvních sedmi krajích rozšíří od 3. května na dvacetičlenné skupiny.

Rodiče dětí ale budou muset vystavit čestné prohlášení o tom, že dítě v posledních 72 hodinách absolvovalo antigenní test. „Pokud to dítě je zrovna v rotaci v prezenční výuce a je testováno, tak stačí, když rodiče v tom klubu, kam bude chodit na sportovní volnočasovou aktivitu, doloží čestné prohlášení,“ řekl Plaga.

Apeloval na rodiče, aby institut čestného prohlášení nezneužívali. „Následky jsou pak podle zákona a byl bych nerad, aby k tomu docházelo. Ale myslím, že to uleví školám, a je tu namístě důvěra k rodičům ve vztahu ke sportování jejich dětí,“ řekl ministr.

Reklama

Související témata:

Doporučované