Hlavní obsah

Známe vítěze světového závodu solárních aut. Holanďané přejeli Austrálii za 33 hodin

Členové posádky Nuny7 jeli průměrnou rychlostí 90,71 km/h. Video: Soňa Barabášová

 

Reklama

Světový závod solárních automobilů World Solar Challenge ovládl tým z Holandska. Posádce se podařilo přejet Austrálii za necelých 33 hodin. Pro Nizozemce šlo o páté vítězství v této prestižní soutěži.

Článek

Zatím nejlepšího času v historii dosáhlo auto japonské univerzity Tókai, které v roce 2009 dokončilo závod za 29 hodin a 49 minut.

Holandský tým Nuna7 dokončil 3000 kilometrů dlouhý závod v Adelaide ve čtvrtek, dvě hodiny před japonskou posádkou. Tým Tokijské univerzity v dešti vyčerpal velkou část energie, kterou musel dobíjet na stanovišti v Adelaide. Solární tým Twente, také z Nizozemska, byl třetí. Nejrychlejší australský tým - Arrow skončil sedmý.

Členové posádky Nuny7 jeli průměrnou rychlostí 90,71 km/h. Závod začínal ve městě Darwin na severu Austrálie a končil ve městě Adelaide na jihu země. Většina aut se v něm pohybovala průměrnou rychlostí 90 až 100 kilometrů v hodině.

Podmínkou bylo, že auta pohánělo výhradně sluneční záření, skladovat se mohlo pouze 5 kWh energie.

World Solar Challenge má za cíl představit přední modely vozidel z celého světa. Auta jezdí pouze mezi osmou hodinou ranní a pátou odpoledne.

Kvůli závodu se do australského města Darwin sjely mimo jiné týmy z USA, Japonska, Německa, Chile, Íránu, Jižní Koreje, Polska i Tchaj-wanu.

Letošní závod se uskutečnil přesně 30 let od první světové výzvy v roce 1987.

Reklama

Doporučované