Hlavní obsah

Znečištěné moře i vzduch. Na Kamčatce mohlo uniknout i raketové palivo

Svět bez obalu: Za ekologickou katastrofou na Kamčatce by mohl být únik raketového paliva z vojenské základny, tvrdí experti.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Experti se prvně domnívali, že ekologickou katastrofu na Kamčatce má na svědomí únik ropy z jednoho z tankerů, které těmito vodami proplouvají. Nyní se objevují další hypotézy, odkud se mohly ropa a fenol dostat do moře.

Článek

Mrtvé ryby, krabi a také tuleni zaplavili pobřeží Kamčatky na ruském Dálném východě. Místní obyvatelé a třeba i surfaři, kteří se dostali do styku s vodou v moři, uvádějí, že mají zdravotní problémy. Oficiální testy zaznamenaly 4× vyšší koncentraci ropných produktů a fenolu ve vodě, než je přípustná hodnota. Někteří experti spekulují, že za znečištěním může být únik raketového paliva z tamní vojenské základny.

„Celé je to tu pokryté mořskými tvory. Těžko říct, jestli tu zůstal v moři vůbec nějaký život. Je tu asi dvaceticentimetrová vrstva mrtvých tvorů. Třeba krabů,“ popsal v reportáži Rádia Svobodná Evropa očitý svědek.

Přibývá těch, kteří si stěžují na zdravotní problémy.

„Lidé onemocněli. Mysleli jsme si, že důvodem byla nějaká virová nemoc, nebo kontaminovaná pitná voda. Měli problémy s očima, bolení v krku a cítili slabost,“ svěřil se jeden ze surfařů z místní vyhledávané pláže Khalaktyr. „Někteří měli růžové oči. Jiní mají chemické popáleniny na rohovce. Takové jsou symptomy. To je lékařská diagnóza, a ne nějaké domněnky. Moře ale vypadá stejně.“

„Není nebezpečné jít jenom do vody, ale i stát na pobřeží. Máte pak stejné problémy – bolení v krku, kašlání a rýmu. Je jasné, že jed je nejenom ve vodě, ale i ve vzduchu,“ svěřila si další surfařka, jejíž svědectví najdete v úvodním videu.

Úřady uvedly, že v Avačinské zátoce zemřelo 95 % všech mořských živočichů. A zahájily vyšetřování na dvou nedalekých vojenských základnách. Chtějí zjistit, zda za ekologickou katastrofou není únik raketového paliva.

Objevily se i zprávy, že se kdosi pokusil z pobřeží mrtvé živočichy odstranit. Šéf Kamčatské oblasti Vladimír Solodov slíbil, že propustí všechny úředníky, kteří o ekologickém nebezpečí věděli a nic neřekli.

„Pokud vyjde najevo, že se někdo pokusil zakrýt, nebo přikrášlit fakta, nebo vyčistil pláž, bude vyhozen a nahlášen federálním úřadům,“ prohlásil.

Poloostrov Kamčatka je znám svou bohatou faunou a je to i populární turistická destinace. Ale toxické vody u této pláže jeho reputaci vážně poškodily.

Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované