Hlavní obsah

Znečištěný vzduch snižuje inteligenci. Je mu vystaveno 91 procent populace

Vědci zjistili souvislost mezi dýcháním znečištěného vzduchu a snižováním inteligence.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Nejenže ročně kvůli znečištěnému vzduchu zemře asi 7 milionů lidí, vědci zjistili, že má negativní dopady i na naši inteligenci.

Článek

Čínští vědci zjistili, že znečištěné ovzduší snižuje lidskou inteligenci a poznávací funkce. V rámci čtyřletého výzkumu přišli na to, že dlouhodobé vystavení znečištěnému vzduchu ohrožuje nejen orgány, ale snižuje i jazykové a početní schopnosti. Výsledky studie pak podle The Independent prokázaly, že dlouhodobým vystavením znečištěnému ovzduší lidé ztratili zhruba rok vzdělání.

Dýchání znečištěného vzduchu způsobuje zhoršení paměti, dále zvyšuje pravděpodobnost rozvoje Alzheimerovy choroby nebo demence. Podle výsledků studie měl znečištěný vzduch největší dopad na starší muže s nižším vzděláním.

Negativní vliv má znečištění zejména na slovní projevy - to je podle vědců způsobeno tím, že následky znečištění mají vliv na části mozku zodpovědné za mluvení.

Nekvalitní vzduch každý rok zabije zhruba 7 milionů lidí. Většinou se projeví ve formě mrtvice, srdeční choroby, rakoviny plic, astmatu nebo chronické obstrukční plicní nemoci.

Podle serveru The Independent ve Velké Británii každý rok kvůli nekvalitnímu vzduchu zemře zhruba 50 tisíc lidí. Evropská komise v květnu letošního roku proto Spojené království předvolala k Evropskému soudu kvůli zhoršování kvality vzduchu v Evropské unii.

Výzkum probíhal v Číně, vzhledem k tomu, že 91 % populace žije v oblastech s toxickým vzduchem, není důvod pochybovat o jeho průkaznosti. Podle Světové zdravotnické organizace je znečištěný vzduch čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí.

Studie byla publikována v časopise Národní akademie věd Spojených států amerických. Při testech výzkumníci porovnávali výsledky testů dvaceti tisíc různě starých lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované