Hlavní obsah

Zneužili mě, když mi nechodily alimenty, říká žena, která naletěla šmejdům

V pražských Kobylisích sídlí skupina podvodníků, která nabízí neexistující půjčky lidem ve finanční nouzi za poplatek sedm tisíc korun.Video: Jiří Burýšek, Janek Rubeš, Seznam Zprávy

 

Reklama

Namísto půjčky podvedeným zůstane v rukách jen smlouva o poskytnutí finančního poradenství, která jim říká, že si žádný úvěr brát nemají. To vše za cenu 7000 korun.

Článek

Jednoduchá půjčka za pár minut. Nemusíte nic dokládat, stačí zaplatit jen manipulační poplatek sedm tisíc korun. Žádná půjčka ale neexistuje a podepsaná smlouva je prakticky neprůstřelná. Jak se stane, že si někdo dopředu domlouvá úvěr a nakonec místo toho jen přijde o další peníze? Seznam Zprávy zmapovaly celý proces, kterým prošel nespočet dalších podvedených.

Skupina kolem podnikatele Petra Bartáka takto funguje už deset let. Přesto na ně policie zatím nemůže. A to přesto, že má několik trestních oznámení. A dokonce nahrávku, kterou pořídila jedna z podvedených. Paní Františka N. svůj příběh popsala Seznam Zprávám.

Vy jste přišla o sedm tisíc korun, když jste naletěla v domnění, že vám bude za tuto částku poskytnut úvěr. Co se přesně stalo a proč jste se do takové situace vlastně dostala?

Já bych chtěla říct, co se mi stalo, protože nechci, aby se to stalo dalším lidem, aby někdo další naletěl hloupě, jako jsem naletěla já. Dostala jsem se do špatné finanční situace, kdy jako matka samoživitelka nedostávající alimenty jsem byla finančně trochu v úzkých. Na internetu jsem našla nabídku zprostředkování půjčky, nabídku na poskytnutí půjčky.

Obrátila jsem se na telefonní číslo, kde mi to zvedl pán, který mi nasliboval, že půjčku samozřejmě zprostředkují, že není problém. Ale za finanční poplatek, konkrétně za sedm tisíc. Potřebovala jsem půjčku patnáct tisíc, pán mi řekl, že poskytují od padesáti tisíc výše, nabízel mi i sto tisíc.

Jak to dále probíhalo?

Během dvou dnů, kdy mě pán několikrát telefonicky kontaktoval s tím, že je půjčka připravena, jsem se dostavila do jejich provozovny, která je v Praze v Kobylisích. Tam jsem s pánem podepsala smlouvu. Některé body z té smlouvy se mi nezdály, tak jsem se na ně ptala. Pán mi vysvětloval, že se jedná víceméně pouze o formalitu. Abych to zkrátila, následně jsem tedy zaplatila sedm tisíc za papír o tom, že mi zprostředkovávají pouze finanční konzultaci, kde mi radí, abych si nebrala půjčky.

Takže během té schůzky vás přesvědčovali, že vám zpracovávají půjčku, za což jste měla zaplatit těch sedm tisíc korun, ale smlouva, kterou jste s nimi podepsala, vás zavázala zaplatit sedm tisíc jen za tu schůzku?

Já jsem si to původní jednání celé nahrávala, když jsem tam byla a odevzdávala jsem jim těch sedm tisíc. Mám nahráno, že celou dobu se jedná o domluvenou půjčku a nikoliv o nějaké finanční poradenství. Na tyto lidi se obracejí asi opravdu jen ti, kteří jsou ve finanční nouzi, vesměs samoživitelé nebo ti, kteří nemají možnost vzít si půjčku jinde. A tito lidé jim škodí ještě víc.

Co jste udělala potom?

Celá ta věc vlastně byla podvod, následně jsem se informovala i na policii a dohledávala jsem si informace o této skupině na internetu. Zjistila jsem, že v podstatě téměř osm let takto páchají podvody na lidech, kteří jsou ve finanční nouzi. Totéž mi potvrdila i policie v Kobylisích, kde mi řekli, že osm let tato skupina na jejich území operuje, s tím, že vždycky vyhlásí bankrot a následně znovu založí novou firmu a na stejné adrese, ve stejné provozovně podnikají vesele dál.

Ta „smlouva” je vypracována tak, že policie musela odložit už několik desítek trestních oznámení na tyto lidi. A jak mi policista sdělil, sami by se rádi partě kolem Petra Bartáka rádi dostali nějakým způsobem na kobylku, protože tito lidé provozují svou podvodnou činnost už téměř deset let.

Když člověk tu smlouvu nechce podepsat, tak během schůzky tito muži tvrdí, že o nic nejde a prý je možné od této smlouvy odstoupit. Zkoušela jste od smlouvy odstoupit?

Já jsem se to pokusila reklamovat nejdříve písemně, mailem. Zkoušela jsem to dokonce i přes obchodní inspekci, tak, jak je to uvedeno ve smlouvě. Tam jsem zjistila, že je to na dlouhé lokte a v podstatě bych já byla ten, kdo by musel prokazovat, že se stalo spáchání podvodu. Obchodní inspekce by si to asi zřejmě sama neověřovala, takže od toho jsem upustila. Dnes jsem tam byla s vámi a opět pouze lhaní do očí, že prý oni mi žádnou půjčku neslibovali.

Přišlo vám, že se na té schůzce odehrávalo něco už vyloženě za hranou?

Přišlo mi to za hranou už jenom z toho důvodu, že mi lhali vyloženě do očí, že se mi snažili tvrdit, že neřekli to, co jsem na vlastní uši slyšela, i když jsem si pořídila nahrávku. Prostě jde o ukázkové a typické „šmejdy”, kteří zneužívají lidi ve finanční tísni a obírají je i o to poslední, co mají.

Reklama

Související témata:

Doporučované