Hlavní obsah

Zoo Praha oslavila 90. výročí od otevření v duchu první republiky

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

V prvorepublikovém duchu dnes pražská zoologická zahrada oslavila 90 let od svého otevření.

Článek

Návštěvníky už u vchodu vítali zaměstnanci zoo v dobových kostýmech, lidem, kteří také přišli v historickém oblečení, rozdávali drobné dárky. Jedno z nejnavštěvovanějších míst v hlavním městě návštěvníkům poprvé otevřelo své brány 28. září 1931.

Oslavy zoologická zahrada pojala právě v duchu 30. let minulého století. U vzdělávacího centra poblíž hlavního vchodu do areálu hrála swingová kapela a návštěvníci se zde mohli zúčastnit swingových workshopů. Dopoledne také prošel od vzdělávacího centra k divadlu Archa průvod lidí v dobových kostýmech. V areálu byly k vidění i historické automobily či motocykly.

Na počest výročí svého otevření pražská zoo vydala také limitovanou edici Trojských tolarů, které je možné zakoupit na e-shopu Státní tiskárny cenin. Na tiscích jsou vyobrazena populární zvířata z trojské zoo, konkrétně slon indický, lachtan jihoafrický a gorila nížinná. Peníze z prodeje tolarů zoo použije na financování svých projektů, které mají za cíl ochranu ohrožených druhů v oblastech jejich přirozeného výskytu.

V Praze před otevřením trojské zoo existovaly různé zvěřince, veřejně dostupná podívaná na exotická zvířata v ní však chyběla. Největší zásluhy na tom, že se dlouholeté snažení o vybudování zahrady v české metropoli podařilo, měl středoškolský profesor a ornitolog Jiří Janda, který se stal i prvním ředitelem nově otevřeného zařízení.

Původně měla být zoo vybudována na Štvanici, po druhé světové válce ale velkostatkář Alois Svoboda věnoval městu pozemky v Troji s podmínkou, že na nich bude vybudována také zoologická zahrada. Prvním zvířetem, které ale nemělo vhodnou ubikaci, byla v roce 1930 lvice Šárka darovaná cirkusem Rebernigg. Prvním oficiálním obyvatelem zoo se pak stala vlčice Lotta.

Loni i v letošním roce zoo kvůli pandemii covidu-19 zaznamenala úbytek návštěvníků. V roce 2019 přitom padl návštěvnický rekord zoo, kdy do jejích bran zavítalo 1,456.526 návštěvníků. Loni do zahrady přišlo 851.623 lidí.

Reklama

Doporučované