Hlavní obsah

Zorbingové koule prošly Prahou, demonstrovaly za zdravá varlata

 

Reklama

„Pojď s námi, chce to koule!" lákal pochod v zorbingových koulích, který má zvýšit povědomí o rakovině varlat a prostaty.

Článek

Každý listopad se koná akce Movember, kvůli které si pánové měsíc neholí vousy a nechávají si narůst kníry. Cílem akce „Movember pochod - Pojď s námi, chce to koule!" je podpořit prevenci a výzkum rakoviny varlat a prostaty.

Projekt Strejdovykoule.cz a nadační fond  se rozhodly rozšířit povědomí o tomto onemocnění kromě Movemberu ještě dalším způsobem - nedělním pochodem Prahou v zorbingových koulích.

Mezi centrem metropole a Střeleckým ostrovem tak prošlo 20 bodyzorbingových koulí, které nesli dobrovolníci. K pochodu se přidali i další, kteří mávali s transparenty například s nápisem: „Sáhni si na koule" nebo „Let's make balls great again".

Zorbingové koule byly přitom ozdobené kníry - symbolem Movemberu.

Během cesty se dobrovolníci v zorbingových koulích potýkali s řadou problémů, některými uličkami se jim nepodařilo projít nebo naráželi do kolemjdoucích. V cíli na Střeleckém ostrově si pak mohl zorbingové koule vyzkoušet každý. Děti zábavu v nafukovacích balónech uvítaly nejvíc.

Akce tedy spojila zábavu s užitečností. Rakovina varlat je totiž nejčastější diagnostikovaná forma rakoviny u mladých mužů ve věku 20 až 40 let. Česká republika se dokonce umístila na 7. příčce ve výskytu rakoviny varlat na světě.

Tento typ rakoviny se naštěstí dá vyléčit, musí být ale včas diagnostikován a léčen. „Samovyšetření by se mělo stát běžnou součástí mužského života. A to minimálně jednou měsíčně. My si naše koule kontrolujeme často, tak proč ne vy?“ ptá se jeden z pořadatelů akce Tomáš Mejzlík.

Reklama

Doporučované