Hlavní obsah

Zřícení části univerzitní budovy v Petrohradu se obešlo bez obětí

Foto: Twitter: PiterskayaBulka, Seznam Zprávy

Záběr z vnitřku zřícené budovy

Reklama

Při sobotním zřícení části univerzitní budovy v Petrohradu nikdo nezahynul. Uvedla to agentura Interfax s odvoláním na informaci ministerstva pro mimořádné situace. Evakuováno bylo podle tohoto zdroje 81 studentů.

Článek

Podle zpráv ruských agentur se zřítila střecha nad pátým patrem Petrohradské výzkumné univerzity informačních technologií, mechaniky a optiky (ITMO) na Lomonosovově třídě. Zával pak zčásti pokračoval až do druhého poschodí a zasáhl plochu asi 150 metrů čtverečních.

První zprávy mluvily o možnosti, že pod závalem může být uvězněno kolem 21 osob. To se ale nakonec nepotvrdilo. Zřícení nastalo v křídle budovy, které v současnosti prochází rekonstrukcí a v němž se proto nevyučuje, upřesnilo ministerstvo.

Evakuováni byli studenti, kteří se v jiné části budovy účastnili fakultativních praktických cvičení. Někteří byli zablokováni v posluchárnách, evakuováni museli být po požárních žebřících, upřesnila agentura TASS.

Rektor ITMO Vladimir Vasiljev potvrdil agentuře Interfax, že se podařilo z budovy před zřícením jedné její části vyvést všechny studenty, pedagogy a další pracovníky. Řekl rovněž, že v budově v době neštěstí pracovali stavební dělníci, kteří prováděli opravy interiéru. Dělníkům se podařilo vyběhnout z budovy ještě před jejím zřícením, uvedl.

Za předběžnou příčinu neštěstí označilo ministerstvo nedodržení technických požadavků při provádění rekonstrukčních prací.

Na místě neštěstí zasahovalo kolem 50 lidí a 14 kusů techniky.

Reklama

Doporučované