Hlavní obsah

Zrušeno a zase dohodnuto. Jak se rodilo historické setkání Donalda Trumpa a Kim Čong-una

Singapur se připravuje na setkání světových lídrů.Video: Reuters

 

Reklama

V úterý 12. června se v Singapuru setkají americký prezident Donald Trump a vůdce Severní Koreje Kim Čong-un. Pokud tedy nedojde k neplánovaným změnám. Cesta k historickému potřesení rukou lídrů dvou znepřátelených států nebyla bez škobrtnutí.

Článek

Po dlouhých týdnech spekulací zda, kde a kdy se Donald Trump a Kim Čong-un setkají, americký prezident na začátku května na svém twitterovém účtu napsal, že se svým protějškem se setká 12. června v Singapuru. Městský stát na jihovýchodě Asie byl jako místo summitu vybrán zejména z praktických důvodů – s oběma zainteresovanými stranami drží diplomatické vztahy a leží takřka na polovině trasy.

Ani jeden z lídrů tak nemusel učinit první ústupek ještě před samotným setkáním.

Ihned po oznámení singapurské lokace ale bylo setkání ohroženo z obou stran. Severokorejcům se nelíbilo trvání Spojených států na jednostranné denuklearizaci, zatímco Američané nebyli spokojeni s některými vyjádřeními Kim Čong-una.

Donald Trump kvůli tomu nejprve uvedl, že summit může být odložen, načež oznámil jeho zrušení. V dopise to odůvodnil „obrovským hněvem a otevřeným nepřátelstvím“ ze strany severokorejského vůdce.

Trump setkání zrušil jen pár hodin poté, co Severokorejci před zraky západních novinářů zdemolovali své jaderné testovací středisko. Na místě byl tehdy i reportér CNN specializující se na Severní Koreu Will Ripley. „Bylo to opravdu hodně nepříjemné,“ popsal moment, kdy se severokorejští představitelé o Trumpově dopisu dozvěděli.

Zrušení chystaného summitu ale nebylo definitivní, Donald Trump brzy oznámil, že s Kim Čong-unem se přece jen sejde v plánovaném termínu. Učinil tak i na základě setkání s vyslancem Kim Jong-čcholem.

Zatímco pravá ruka Kim Čong-una ve Washingtonu jednala s Trumpem a americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem, sám Kim zahájil jarní úklid uvnitř severokorejských hranic.

Kvůli možnému nesouhlasu se změnou zahraniční politiky a také ve snaze omladit armádní velení Kim sesadil ministra obrany, náčelníka generálního štábu a politického šéfa armády – tři nejvyšší muže severokorejské armády.

Neshody podle CNN panují také uvnitř amerického tábora. Proti sobě údajně stojí Pompeo a Trumpův poradce pro vnitřní bezpečnost John Bolton. Ten se svými vyjádřeními o libyjském modelu měl dokonce snažit Kim Čong-una na dálku od setkání s Trumpem odradit.

Severokorejský vládce před summitem čelil a stále čelí i jiným potížím než možným odpůrcům setkání ve vlastních řadách. Týkají se samotné logistiky. Ještě před dohodnutím místa a termínu se terčem stala Kimova obstarožní letadla, která by jej nezvládla dopravit na vzdálenější místa. Se starším letadlovým parkem souvisí i další velká potíž Kimova režimu – finance.

V Singapuru by Kim Čong-un rád nocoval v hotelu Fullerton, za prezidentské apartmá s poplatkem nejméně 133 tisíc korun za noc ale nechce platit. Nebo nemůže, jak spekulují západní média. Severokorejci už žádali, aby za hotel zaplatily Spojené státy, ty ale odmítly. Kim ale možná najde nečekaného sponzora.

Jeho pobyt v Singapuru je připravena zaplatit organizace Mezinárodní kampaň za zrušení jaderných zbraní. Ta se snaží lobbovat za dohodu o nešíření jaderných zbraní. Kima chce financovat z peněžní odměny, která se pojí s Nobelovou cenou za mír. Organizace ji převzala v roce 2017.

Část nákladů spojených se summitem by kromě vlád obou států měl nést také samotný Singapur.

Reklama

Doporučované