Hlavní obsah

Proč se Trump a Kim sejdou v Singapuru? Je neutrální, s vrcholnými summity má zkušenost a Kimovo letadlo tam doletí

Summit USA-KLDR se uskuteční v Singapuru.Video: Daniel Andrisák, Reuters

 

Reklama

K historickému setkání mezi Trumpem a Kimem dojde v Singapuru. Hlavní důvody jsou bezpečnost a dobré vztahy obou velmocí s hostitelskou zemí.

Článek

Schopnost zajistit bezpečnost vrcholných představitelů, neutralita i příhodná poloha přispěly k tomu, že byl Singapur vybrán jako místo plánované historické schůzky amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una. Summit se uskuteční 12. června, oznámil ve čtvrtek na Twitteru Trump.

Singapur je schopen zajistit bezpečnost prezidenta Trumpa i Kim Čong-una, jakož i poskytnout neutrální prostředí pro schůzku, prohlásil ve čtvrtek mluvčí Bílého domu Raj Shah ve vysvětlení, proč se vrcholná schůzka uskuteční právě v tomto asijském státě. „Singapur udržuje diplomatické vztahy se Spojenými státy i se Severní Koreou,“ dodal.

Singapur se nachází zhruba 4800 kilometrů od Severní Koreje, takže je pohodlně v dosahu letounů, které má k dispozici vůdce KLDR Kim Čong-un. Pokud by se například summit konal v západní Evropě, potřebovalo by Kimovo letadlo jedno nebo dvě mezipřistání na dotankování paliva, upozornila agentura AP.

„Singapur není od KLDR příliš daleko, jako jsou evropské země, kam by Kim nedoletěl bez dotankování. Neleží ale ani příliš blízko KLDR, takže nikdo nemůže tvrdit, že Trump ustoupil Kimovi a absolvuje delší cestu než on,“ řekl pro AP analytik Nah Liang Tuang.

Pro Severní Koreu je Singapur ideální lokalitou i proto, že s Pchjongjangem udržuje diplomatické vztahy již od roku 1975. Severokorejské velvyslanectví se nachází přímo v obchodní čtvrti v centru města.

„Severokorejská strana bude mít pravděpodobně obrovské požadavky na logistiku a protokol, takže KLDR při diskusi o místě konání summitu nepochybně stanovila jako požadavek, aby měla v dané zemi svou ambasádu,“ prohlásil politolog Malcolm Cook.

Také pro Spojené státy je Singapur vítaným hostitelem vrcholného setkání. Pro USA je Singapur významným obchodním partnerem a druhým největším asijským investorem, připomíná agentura AP. Navíc dlouhodobě podporuje americkou vojenskou přítomnost v asijsko-pacifickém regionu. Diplomatické vztahy mají obě země navázány od roku 1966.

Tento městský stát je skvělou lokalitou pro summit, uvedl Tom Plant z londýnského Royal United Services Institute, který se specializuje na otázky jaderných zbraní a jejich šíření. „Kim bude na přátelském území. Ale přitom nebude na domácí půdě,“ řekl.

Podle bývalého amerického velvyslance Davida Adelmana je Singapur ideální, protože se osvědčil jako „čestný vyjednávač mezi Východem a Západem“. „Singapur je dobrý přítel Spojených států, ale dlouhodobě pracuje na přátelských vztazích se všemi zeměmi a vysloužil si důvěru v metropolích po celém světě,“ prohlásil Adelman.

Experti rovněž poukazují na bohaté zkušenosti Singapuru jako pořadatele vrcholných akcí z minulosti. V roce 2015 například Singapur hostil jiné historické setkání vůdců znepřátelených zemí, na němž se sešli čínský prezident Si Ťin-pching a tehdejší tchajwanský prezident Ma Jing-ťiou. Bylo to poprvé, co se vůdci pevninské Číny a ostrova sešli od roku 1949. Singapur rovněž hostil regionální summity, včetně vrcholných schůzek Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) v letech 2007 a 2018.

Agentura AP rovněž připomíná, že v Singapuru, kde od získání nezávislosti v roce 1965 vládne stále stejná strana, jsou zakázány demonstrace bez povolení a média jsou držena pod kontrolou.

Reklama

Doporučované