Hlavní obsah

Kdo jsou osvobození Američané? Za špionáž a rozvracení státu musel šedesátník na nucené práce

Trojice Američanů vězněná v KLDR přistála v USA.Video: AP

 

Reklama

Ministr zahraničí Pompeo přistál s trojicí Američanů ve čtvrtek nad ránem na Andrewsově spojené základně, kde je přivítal prezident Donald Trump.

Článek

Trojice Američanů, které Severní Korea propustila z vězení, se vrátila do vlasti. Muži byli v KLDR drženi dlouhé měsíce. Dvaašedesátiletý misionář Kim Dong-chul byl na začátku roku 2016 odsouzen k deseti letům nucených prací za rozvracení komunistického režimu a špionáž, devětapadesátiletý Kim Sang-duk si odpykával od března 2017 patnáctiletý trest za protistátní aktivity a pokus svrhnout vládu. Stejnému obvinění čelil i pětapadesátiletý Kim Hak-song, který byl zadržen loni v květnu a stejně jako Kim Sang-duk pracoval pro pchjongjangskou technickou univerzitu financovanou Západem.

Rodina Kim Sang-duka vydala prohlášení, v němž mimo jiné vyjadřuje i díky americkému prezidentovi za přímé jednání se Severní Koreou. Trump se k potenciálnímu propuštění tří Američanů vyjádřil už minulý týden na Twitteru.

„Jak všichni ví, minulá vláda dlouho žádala o propuštění třech zadržených ze severokorejského pracovního tábora, ale bez úspěchu. Zůstaňte naladěni,” napsal Trump. Co už ale nezmínil, je fakt, že dva ze tří Američanů byli zadrženi až po jeho nástupu do prezidentské funkce v období, kdy to mezi oběma zeměmi vřelo.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo měl i jiné důvody, proč KLDR navštívit. Na Twitteru uvedl, že měl produktivní schůzku se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem a že pokročili v jednání. Jednalo se o již druhou Pompeovu návštěvu Severní Koreje za posledních šest týdnů – tu první však vykonal ještě ve své předchozí funkci šéfa CIA. Ministr uvedl, že s vůdcem KLDR stanovili místo i datum plánovaného setkání s prezidentem Trumpem. Mělo by k němu dojít na konci května nebo začátkem června.

Reklama

Doporučované