Hlavní obsah

Za odstup od jaderné dohody s Íránem kritizuje Trumpa celý svět. Íránští poslanci spálili vlajku USA

Reakce na odstoupení USA od jaderné dohody s Íránem.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Kritika se na Donalda Trumpa kvůli jeho rozhodnutí odstoupit od íránské jaderné dohody valí z celého světa. Podporu mají Spojené státy v tomto ohledu jen v Izraeli.

Článek

Očekávání, že Donald Trump odstoupí od íránské jaderné dohody, se v úterý naplnilo. Americký prezident Donald Trump při podpisu odstupu řekl, že dohoda byla velkou ostudou pro americké občany a Írán označil za největšího sponzora světového teroru.

Dohodu v roce 2015 podepsaly za Baracka Obamy Spojené státy, Rusko, Čína, Velká Británie, Německo a Francie. Dohoda omezuje Írán v jaderném zbrojení výměnou za zmírnění ekonomických sankcí. Na krok amerického prezidenta odstoupit od ní reaguje celý svět.

Írán v úterý slíbil, že dohodu bude nadále dodržovat a plnit závazky k ostatním účastníkům i po odstupu Spojených států. Ve středu ale v íránském parlamentu hořela americká vlajka a jeho předseda Alí Larídžání řekl, že Írán už dohodou není vázán.

Evropská unie je krokem amerického prezidenta znepokojená. Dohoda je podle ní funkční a Unie ji bude nadále dodržovat. Řekla to šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová.

Jaderná dohoda není mrtvá ani podle Francie. Trumpova rozhodnutí litují Velká Británie s Německem a za chybu ho označil i bývalý americký prezident Barack Obama.

Dohodou se bude nadále řídit i Rusko. Moskva uvedla, že je rozhodnutím Trumpa zklamaná. Česká republika bude podle Ministerstva zahraničních věcí dodržování dohody dále prosazovat.

Pozitivně situaci naopak vnímá Izrael, který dohodu dlouhodobě kritizuje. S jeho premiérem Benjaminem Netanjahuem se má dnes v Moskvě setkat ruský prezident Vladimir Putin.

Reklama

Doporučované