Hlavní obsah

Stát musí nakupovat, jako by pořizoval máslo. Šéf kontrolorů o nehospodárnosti úřadů

Jak moc stát plýtvá s veřejnými penězi a je schopný si ohlídat, za co je platí?

 

Reklama

Kde jsou díry, kudy utíkají státní peníze, a dokáže je ucpat nová vláda Andreje Babiše? Sledujte Výzvu s prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslavem Kalou.

Článek

Nespolehlivý státní registr budov za 550 milionů, nehospodárné nákupy léků v nemocnicích bez soutěže za 5,5 miliardy, pomalá a neúčinná likvidace ekologických zátěží za 60 miliard. To jsou závěry kontrol Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) z poslední doby.

Přesto šéf úřadu hodnotí čtyři roky vlády kabinetu ČSSD, ANO a lidovců převážně pozitivně. „Moje osobní hodnocení je, že se tato vláda chovala odpovědně. Neměla žádný velký skandál. Jednoznačně se ale zhoršila v zadávání veřejných zakázek bez soutěže. To je problém do budoucnosti.“

Kala také kritizuje některá rozhodnutí Finanční správy, především v souvislosti s takzvanými zajišťovacími příkazy. „To, že soudy ruší některá rozhodnutí Finanční správy, ukazuje, že jejich rozhodování není důvěryhodné. Problém ale také je, že u nás jsou rozhodnutí soudů často nepředvídatelná,“ říká Kala.

Jak moc stát plýtvá s veřejnými penězi a je schopný si ohlídat, za co je platí? Hoří válka mezi poslanci, senátory a NKÚ, když úřadu roky odmítají rozšířit pravomoci? Jak špatné měl Kala vztahy s ministry financí Andrejem Babišem a Miroslavem Kalouskem? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Doporučované