Hlavní obsah

Zveřejním důkazy o korupci vlády, řekla právnička. Druhý den ji zastřelili

Foto: Profimedia.cz

Příslušníci speciální jednotky LNA.

Reklama

V libyjském městě Benghází v úterý přímo v jejím autě zastřelili právničku a disidentku Hanan Barasíovou. Popularitu v médiích a na sociálních sítích získala za videorozhovory se ženami, které se staly oběťmi násilí.

Článek

Barasíová mimo jiné kritizovala také násilí na ženách páchané v oblastech pod správou Libyjské národní armády (LNA) Chalífy Haftara. Vražda má v zemi velkou odezvu, zasáhla i do vyjednávání o budoucnosti Libye, která se tento týden vedou v sousedním Tunisku, píše agentura Reuters.

„Barasíová veřejně hovořila o případech údajného napadení a znásilnění žen v Benghází, do nichž podle ní byli zapleteni členové ozbrojených skupin v Benghází, podezírala je i z finančních podvodů,“ řekla v rozhovoru s Reuters Hanan Salahová z organizace Human Rights Watch.

V pondělí na sociálních sítích Barasíová uvedla, že chce zveřejnit informace o korupci přímo v rodině polního maršála Chalífy Haftara. Živě pak vysílala ještě několik minut před vraždou. Podle organizace Amnesty International dostala výhrůžku smrtí ona i její dcera.

„Nevzdám se, kdybych se někdy vzdala, tak jen kvůli kulkám - pokud zemřu, tak ať. Až po smrti mě umlčí. Zítra budu mít ke sdělení několik překvapení,“ řekla divákům ve svém posledním videu.

Zabití Barasíové už podle webu CNN odsoudila libyjská vláda národní jednoty podporovaná Organizací spojených národů. Například tamní ministr vnitra Fathi Bashagha se k situaci vyjádřil na Twitteru: „Zavraždění obránců a zastánců lidských práv a umlčování hlasů je ohavným zločinem, ostudnou formou tyranie a zoufalým pokusem zničit naději na vytvoření občanského a demokratického státu.“

Rozdělená Libye

Libye je od roku 2014 rozdělena mezi již zmíněnou LNA na východě a mezinárodně uznávanou vládu národní jednoty (GNA) v Tripolisu na západě. Turecko podporuje GNA, zatímco Spojené arabské emiráty, Rusko a Egypt podporují LNA. Minulý měsíc OSN zprostředkovala příměří, informuje agentura Reuters.

V tuniské metropoli pak v pondělí pod záštitou OSN započala mírová jednání znesvářených libyjských frakcí. Mají ukončit politický chaos, který zemi zachvátil po svržení diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011, a připravit cestu k prezidentským a parlamentním volbám.

Před více než rokem ozbrojená skupina v Benghází unesla poslankyni Siham Sergewaovou poté, co kritizovala Haftarův útok na Tripolis. Politička se podle AFP doposud nenašla. Podle britského listu The Guardian její příbuzní věří, že byla umlčena silami právě sedmasedmdesátiletého despoty.

Reklama

Doporučované