Hlavní obsah

Na předměstí Tripolisu se už střílelo. Země G7 vyzvaly Haftara k ukončení tažení na hlavní město Libye

Poblíž Tripolisu už došlo k ozbrojenému střetu. Ministři G7 vyzvali Haftara, aby tažení na hlavní město Libye zastavil.Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Blízké okolí libyjského hlavního města Tripolis už zachvátily boje. Vládní bezpečnostní jednotky se podle BBC již střetávají s vojáky Libyjské národní armády. Jejich pochod na Tripolis tento týden zahájil východolibyjský polní maršál Chalífa Haftar. Ministři zahraničí zemí skupiny G7 ho dnes zároveň vyzvali, aby své tažení zastavil. Občanská válka sužuje Libyi několik let.

Článek

Jednotky samozvané Libyjské národní armády, která je spřízněna s odpadlickou vládou na východě země a které velí maršál Chalífa Haftar, dorazily na předměstí libyjské metropole. Střetly se tam s bezpečnostními jednotkami mezinárodně uznávané vlády. Informovala o tom BBC.

Haftar zavelel k přesunu svých lidí ve čtvrtek. Vláda v Tripolisu poté vyhlásila bojovou pohotovost všech bezpečnostních sil. Stejné nařízení pro své jednotky ve městě vyhlásila i OSN.

Situace v Libyi se vyhrocuje týden před plánovanou národní konferencí, kde se má na západě země v Ghadámisu dohodnout termín parlamentních a prezidentských voleb. „Tu konferenci jsme připravovali rok, takže své politické úsilí jen tak rychle nevzdáme," řekl dnes v Tripolisu zvláštní zmocněnec OSN pro Libyi Ghassan Salamé.

Již v sobotu ráno podniklo libyjské letectvo pod kontrolou vlády vojenskou akci asi padesát kilometrů jižně od Tripolisu. Podle BBC není jisté, zda došlo ke ztrátám na životech na straně Libyjské národní armády. Ta ale oznámila, že chystá odvetná opatření. Ke střetům rovněž už došlo v několika dalších oblastech včetně nepoužívaného mezinárodního letiště jižně od metropole.

Konfliktu se snaží zabránit ministři zemí G7 i OSN

Haftara v sobotu vyzvali k ukončení tažení na Tripolis ministři zahraničí skupiny nejvyspělejších zemí G7. Na závěr dvoudenního jednání v městečku Dinard na severu Francie ministři rovněž vyzvali obě strany konfliktu v Libyi, aby zabránily eskalaci násilí.

Ministři či jejich zástupci měli na schůzce ve Francii původně jednat zejména o kybernetické bezpečnosti a o přípravě srpnového summitu této skupiny, kterou tvoří Kanada, Francie, Itálie, USA, Japonsko, Německo a Británie. Schůzce ale nakonec dominovala situace v Libyi.

„Dohodli jsme se, že musíme využít všech možností, které máme k dispozici, abychom zvýšili tlak na strany konfliktu, zejména pak na Haftara, abychom se vyhnuli vojenské eskalaci,” řekl v sobotu novinářům německý ministr zahraničí Heiko Maas s tím, že každá země k tomu využije „své vlastní kanály”. Itálie a Francie mají v Libyi přímé kontakty, dodal. Už v pátek ale ministři zahraničí G7 uvedli, že jsou rozhodně proti jakékoli vojenské akci v Libyi.

Situaci v Libyi se snaží řešit i OSN, jejíž generální tajemník António Guterres v pátek neúspěšně jednal v Libyi s Haftarem. Politické řešení konfliktu v Libyi podporuje i Rusko, jehož ministr zahraničí Sergej Lavrov v sobotu jednal v Egyptě. Jeho egyptský protějšek Samí Šukrí po jednání na společné tiskové konferenci uvedl, že krize v sousední Libyi se nesmí řešit vojensky.

Libye se nevzpamatovala z chaosu od svržení dlouholetého vůdce Muammara Kaddáfího v roce 2011. O vládu kromě mnoha ozbrojených skupin usilují dva kabinety – ten na východě v Benghází má podporu Haftara a neuznává vládu v Tripolisu, která má ale podporu OSN. Oba kabinety mají vlastní parlament, centrální banku a ropnou společnost.

Reklama

Doporučované