Hlavní obsah

Skotská „železná lady“ chce udělat z Velké Británie Malou Anglii

Foto: Profimedia.cz

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová.

Reklama

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová oznámila, že pokud její Skotská národní strana vyhraje květnové národní volby, vyhlásí referendum o nezávislosti. Nechce přitom čekat na souhlas britské vlády Borise Johnsona.

Článek

Pokud Skotská národní strana (SNP) získá v květnových volbách do skotského parlamentu většinu, bude to znamenat uspořádání referenda o nezávislosti na Spojeném království. Referendum by skotská vláda vyhlásila bez ohledu na souhlas nebo nesouhlas londýnského Westminsteru. V neděli to prohlásila skotská premiérka a šéfka SNP Nicola Sturgeonová v pořadu britské BBC One The Andrew Marr Show.

Sturgeonové strana má připravit jedenáctibodový plán pro referendum, který má premiérka představit tuto neděli členům národního shromáždění Skotské národní strany.

„Chci mít právní referendum, v květnu se tak pokusím získat od skotského lidu mandát, pokud mi ho dají, mám v plánu uspořádat právní referendum, které dá lidem právo volby,“ řekla v pořadu skotská premiérka. „To je demokracie. Nejde o to, co chci já, nebo co chce Boris Johnson,“ dodala Sturgeonová.

Britský premiér Boris Johnson a jeho vláda druhé referendum o nezávislosti opakovaně odmítají. Premiér Johnson uvedl, že hodlá zabránit přenosu pravomoci vypsat referendum z britského na skotský parlament. Skotská národní strana se bude podle deníku The Guardian pravěpodobně odvolávat na paragraf 30 Skotského zákona z roku 1998, jenž umožňuje skotskému parlamentu přijímat zákony, které obvykle přijímá britský parlament ve Westminsteru.

Sturgeonová v pořadu dodala, že pokud nedojde k dohodě ze strany Westminsteru, vláda vedená Skotskou národní stranou předloží a schválí zákon umožňující po pandemii uskutečnit „právní referendum“ a bude „rázně vystupovat“ proti jakékoli „právní výzvě“ vlády Spojeného království.

Sturgeonová se také opírá o průzkum deníku The Sunday Times, podle něhož většina voličů ve Skotsku a Severním Irsku podporuje uspořádání referenda o setrvání ve Velké Británii.

O skotské nezávislosti se na severu Velké Británie hlasovalo už v roce 2014 – pro se vyslovilo 44,7 procenta hlasujících, proti 55,3 procenta voličů. Referendum tehdy vypsal někdejší předseda vlády a stranický kolega Sturgeonové Alex Salmond.

Skotsko je stejně jako Anglie, Wales a Severní Irsko součástí Spojeného království. Má vlastní zákonodárný sbor a vládu, která má jisté omezené pravomoci. Podobný typ samosprávy mají i Velšané a Severní Irové. Záležitosti Anglie spravuje ústřední vláda v Londýně.

Reklama

Související témata:

Doporučované