Hlavní obsah

Tropická bouře na Filipínách zabila nejméně 30 lidí, další se pohřešují

Kolem 90 000 lidí uteklo do nouzových úkrytů před bouří Kai-takVideo: Reuters

 

Reklama

Více než tři desítky obětí hlásí úřady po tropické bouři Kai-tak, která udeřila na centrální část Filipín. Kvůli záplavám a sesuvům půdy muselo opustit své domovy až 90 000 lidí.

Článek

Centrální část Filipín zasáhla tropická bouře. Způsobila záplavy a sesuvy půdy, které si vyžádaly více než třicet mrtvých, další lidé se pohřešují. Kolem devadesáti tisíc Filipínců ze zasažené oblasti muselo opustit své domovy. Informovaly o tom tiskové agentury, které se odvolávají na místní úřady.

Tři desítky lidí se pohřešují po velkém sesuvu ve městě Naval na západním pobřeží ostrova Biliran. „Z blízké hory se odtrhl velký blok půdy a spolu s balvany, stromy a vodou se zřítil dolů,“ uvedl podle agentury DPA mluvčí místní policie.

Nepříznivé počasí také znemožnilo tisícům Filipínců cesty mezi jednotlivými ostrovy, protože byla přerušena letecká i lodní doprava. Podle úřadů už se ale bouře přesunula a počasí na ostrově je nyní klidnější.

Bouře Kai-tak udeřila na Filipíny před několika dny a nad východní částí ostrovní země se nějakou dobu udržela. Vydatnými srážkami a silným větrem, jehož nárazy stále dosahují rychlosti až 90 kilometrů za hodinu, sužuje zemi stále. Podle meteorologů bude zřejmě trápit západ Filipín až do čtvrtka.

Na záběry ze zasažených oblastí se podívejte v úvodním videu.

Reklama

Doporučované