Hlavní obsah

Ověřeno: Jak je to s Babišovým billboardem

BLUDY VS. FAKTA. Nový projekt Seznam Zpráv bude až do 2. kola prezidentských voleb ověřovat jednotlivé výroky. Babiš říká, že by zemi nezatáhl do války. Platí to ale i pro Pavla. Prezident, ať už jím bude kdokoliv, zkrátka nemůže.

Reklama

Článek

Vítězové prvního kola prezidentské volby již spustili kampaň před finálovým víkendem. A hned první billboardy Andreje Babiše vyvolaly silnou odezvu. Tvrdí na nich, že nezatáhne Česko do války, protože je diplomat a ne voják. Že by jako prezident zemi nevtáhl do války, je pravda. V případě zvolení by to však neudělal ani Petr Pavel, jak se snaží výrok naznačovat – a podle reakcí na sociálních sítích a ve veřejném prostoru se mu to daří.

Poznámka redakce:

Výrok na billboardu Andreje Babiše není ve svém doslovném znění nepravdivý. Zároveň však v příjemci vzbuzuje pocit, že protikandidát by jednal opačně. Podobně by mohl říct, že pokud bude zvolen prezidentem, bude každý den vycházet slunce.

Sociální sítě však již nyní plní reakce lidí, kteří tento vzkaz pochopili tak, že v případě zvolení Petr Pavla hrozí mobilizace. Tuto fámu nezačal Babiš, koluje již delší dobu a odkazovala i na kandidáty Nerudovou, Fischera a Hilšera. Mobilizaci měli mít dokonce v programu, což je lež.

Koláže s touto tematikou nyní cílí pouze na generála ve výslužbě a často se v nich skloňují výrazy jako „umírání synů“, „pošle děti do zákopů“ a podobně. Babišův tým tak využil vlny strachu z války posílené dezinformační scénou.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předvolební billboard Andreje Babiše.

Prezident sám od sebe nemůže vyvolat válku. Česká Ústava s válkou vůbec nepočítá. Země může maximálně vstoupit od válečného stavu. O tom, jestli do něj má Česká republika vstoupit, rozhoduje Parlament. Pro vyhlášení válečného stavu je potřeba zároveň nadpoloviční většina poslanců (minimálně 101) a nadpoloviční většina všech senátorů (alespoň 41).

O případném vysílání ozbrojených sil na území cizích států rozhoduje také Parlament. Ve vybraných případech o tom může rozhodovat také vláda, prezident na to ovšem v českém ústavním systému nemá žádný vliv.

Foto: Seznam Zprávy

Andrej Babiš na billboardu tvrdí, že by nezavlekl ČR do války. To nemůže udělat ani Pavel.

„Prezident republiky sice rozhoduje o mobilizaci, avšak jednak na návrh a se souhlasem vlády, jednak jen za válečného stavu, o němž rozhodl Parlament,“ upozorňuje na svém facebookovém profilu ústavní právník Jan Kysela.

Prezident armádu neřídí ani z pozice vrchního velitele ozbrojených sil. „Velitelem Armády ČR je náčelník generálního štábu, kterého prezident republiky jmenuje a odvolává na návrh vlády. Prezident republiky armádu neřídí, větší vliv má pouze na Hradní stráž, ovšem i tu řídí náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky,“ píše dále Kysela.

Prezident nemůže ovlivnit ani armádní rozpočet. To, kolik peněz půjde na armádu, závisí na zákonu o státním rozpočtu. Připravuje ho vláda a schvaluje Poslanecká sněmovna. Prezident rozpočet sice může vetovat, ale Sněmovna ho může znovu přehlasovat.

Pokud narazíte na informaci, kterou považujete za nepravdivou, pošlete nám ji na adresu fakta@seznam.cz a my ji ověříme.

Reklama

Doporučované