Hlavní obsah

Hranice padla. Fidget spinnerů se v Česku prodalo přes milion kusů

Fidget spinnerů se v ČR prodal už milion.Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

Populární hračka fidget spinner ovládla Českou republiku. Prodalo se jí již přes milion kusů. Největší boom zaznamenala s koncem školního roku, prodává se ale i nadále.

Článek

Podle společnosti Wormelen Group, provozovatele sítí hračkářství Sparkys nebo Bambule, je největší zájem o modely s přidanou hodnotou - tedy ty, které svítí nebo v sobě mají zabudovaný reproduktor. Jejich cena se může vyšplhat až na 300 korun. Obyčejné plastové spinnery pořídíte už za 30 korun. Na trhu je k dostání asi 1 400 druhů.

Vzrůst obliby propracovanějších modelů potvrzuje také produktový manažer e-shopu Kasa.cz. Průměrná cena se minulý měsíc oproti červnu zvýšila o 40 procent, uvedl pro ČTK Petr Štursa.

Fidget spinner vznikl v 90. letech 20. století. Původně měl pomáhat lidem, kteří trpí hyperaktivitou, ADHD nebo autismem. Odborníci se ale v názorech na něj rozcházejí. Někteří jeho účinky popírají a tvrdí, že jde pouze o hračku. Kvůli vysoké oblibě některé školy u nás i ve světě fidget spinnery zakázaly. Prý odváděly pozornost žáků od učiva.

Reklama

Doporučované