Hlavní obsah

Kunsthalle Praha získala od Knížákových sbírku umělců z hnutí Fluxus

Milan Knížák.

Reklama

Kunsthalle Praha získala kolekci Marie a Milana Knížákových zaměřenou na umění hnutí Fluxus.

Článek

Termín Fluxus označuje mezinárodní umělecké hnutí, které vzniklo na počátku 60. let 20. století a jehož byl Knížák členem.

Fluxus navazoval na odkaz Marcela Duchampa a na tvorbu Johna Cage. Jeho členové se orientovali na intermediální přesahy uměleckých forem a kombinaci vizuálního umění s experimentální hudbou, divadlem a poezií.

„Pro sbírku Kunsthalle Praha je to mimořádná událost, jelikož se tím zařazujeme mezi několik málo center na světě, které ve svých sbírkových fondech a archivech akcentují toto silné a velice důležité období dějin umění druhé poloviny 20. století,“ uvedl Štefan Tóth, správce sbírky Kunsthalle Praha.

Sbírka Fluxus se skládá přibližně ze 700 položek, jejichž součástí jsou převážně umělecké objekty a dokumenty, které manželé Knížákovi získali prostřednictvím intenzivních kontaktů s dalšími členy skupiny Fluxus. Sbírka obsahuje díla přibližně 46 umělců, mimo jiné jsou v ní zastoupeni George Brecht, Robert Filliou, Dick Higgins, Alison Knowlesová, Yoko Ono, Nam June Paik, Benjamin Patterson, Robert Watts nebo La Monte Young. K zastoupeným médiím patří především multiply, objekty, kresby, ale také fotografie a filmy dokumentující různé performance; součástí archivu sbírky jsou i knihy věnující se problematice Fluxus, autorské knihy a korespondence umělců.

„Po dokončení muzeologické registrace bude Kunsthalle Praha postupně zpřístupňovat sbírku Marie a Milana Knížákových odborné i laické veřejnosti pro vědecké, edukační a výstavní účely,“ doplnil Štefan Tóth.

Fluxus je spojován se sítí vzájemně propojených umělců působících v několika centrech v USA, západní Evropě a Japonsku. Po roce 1962 se prostřednictvím kontaktů mezi umělci ve východním bloku rozvinuly umělecké strategie blízké Fluxu. V letech 1960 až 1980 umělci navazovali kontakty za hranicemi a své umělecké koncepce a politické přesvědčení komunikovali prostřednictvím pošty, publikací nebo organizováním happeningů.

Kunsthalle Praha jako nové místo pro kulturu a umění na pražském Klárově vzniká přestavbou bývalé trafostanice a vytváří prostředí pro výstavy, edukační činnost a kulturní události. Kunsthalle Praha je neziskovou organizací založenou The Pudil Family Foundation. Veřejnosti se otevře 22. února 2022, uvedli dnes organizátoři. První architektonické procházky se uskuteční letos v srpnu při festivalu Open House Praha 2021.

Reklama

Související témata:

Doporučované