Hlavní obsah

Už první dávka vakcíny výrazně usnadní život. Vláda změnila pravidla

Foto: SZ Michal Šula

Lidé čekají na podání vakcíny v Národním očkovacím centru (ilustrační snímek).

Reklama

aktualizováno •

Přes milion lidí už má v Česku ukončené očkování proti covidu, další dva miliony mají za sebou první dávku. Nabízíme přehled toho, jaké výhody oproti ostatním tito lidé budou od pondělí 24. května mít.

Článek

Už tři týdny po první dávce budou nově od pondělí 24. května dostatečným důkazem o „neinfekčnosti“, změnu oznámil ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) po pátečním jednání vlády. S tím souvisí i řada výhod, které spočívají v tom, že není nutné se prokazovat negativním testem, případně dokladem o prodělané nemoci, které zatím užívají jen plně naočkovaní.

„První dávku a uplynutí tří týdnů od této aplikace bereme jako určitou ochranu, která je ekvivalentní antigennímu odběru, PCR nebo prodělání choroby. Nemusí se čekat na aplikaci druhé dávky a potom ještě na uplynutí doporučených čtrnácti dnů,“ vysvětloval na tiskové konferenci ministr zdravotnictví. Dodal ovšem upozornění, že platnost první dávky jako důkazu o neinfekčnosti bude časově omezená, tedy je nutné si nechat aplikovat i druhou dávku.

Například v mimořádném opatření z minulého týdne, které dovoluje návrat českým cestovatelům po první dávce vakcíny, se počítá s vypršením platnosti po třech měsících.

Život bez testování

Lidé po první dávce nebudou muset dokládat negativní test v případě kontroly na otevřené zahrádce restaurací nebo například u holiče. Už první dávka očkování také v následujících letních měsících ušetří Čechům stovky až nižší tisíce korun, a to při návratu ze zahraničí.

Jaké další výhody vedle toho nejdůležitějšího – snížení rizika vážného průběhu onemocnění covid-19 – s sebou očkování přináší? Na konkrétní závěry je nutné počkat na zveřejnění nového mimořádného opatření. Podle slov ministra Arenbergera, by ale mělo jít o širokou škálu možností.

I rozočkovaní lidé by měli mít umožněno od příštího týdne (pokud mají tři týdny po první dávce) bez testů chodit například na kulturní akce nebo na zahrádky restaurací, mohou využívat služby péče o tělo, jako jsou kadeřnictví, pedikúra, manikúra, solária či kosmetické a masérské salony. Podmínka negativního testu odpadá i při vstupu do posiloven či na jiná sportoviště. Mohou se také účastnit vzdělávacích akcí či kroužků a využívat lázně.

V neposlední řadě se také bez nutného testu mohou účastnit svateb.

Levnější návrat do země

Lidé, kteří mají 22 dnů po první dávce vakcíny, se už nemusí testovat při návratu do České republiky z některých zemí, kde jinak platí podmínka negativního antigenního nebo PCR testu před příjezdem do vlasti a následně nutnost podstoupit další PCR test po návratu.

Bez nutnosti karantény a testů je umožněn návrat po první dávce očkování ze zemí středního a vysokého rizika. Tedy například z Finska, Irska, Norska či Portugalska, které jsou v oranžovém pásmu středního rizika. Stejně tak i z oblíbených letních destinací, jako je Řecko, Španělsko či Itálie, které jsou v seznamu zemí s vysokým rizikem.

Při současných cenách testů tak může už první dávka očkování ušetřit lidem kolem dvou tisíc korun za antigenní test v cizí zemi před návratem a PCR test po návratu do Česka.

Podle informační linky 1221 přitom jako doklad stačí malá kartička, kterou dostávají očkovaní po první dávce.

Současně po první dávce očkování mohou Češi vycestovat bez dalších podmínek do Maďarska nebo do Slovinka – v případě této země ale platí pouze vakcíny od Johnson & Johnson nebo AstraZeneca. Podle dřívějšího vyjádření ministra zahraničních věcí Jakuba Kulhánka by přitom měly v budoucnu následovat i další země, jako je Rakousko, Německo, Polsko či Slovensko.

S dokončeným očkováním pak odpadají problémy s cestováním do zahraničí. Řada zemí, včetně například turisticky oblíbeného Chorvatska, považuje plné očkování za dostatečnou podmínku vstupu do země, a není tak potřeba dokládat ještě negativní test. V nejbližší době by se měl rozjet unijní projekt covid pasu, kdy očkovaní dostanou QR kód, kterým se budou na cestách prokazovat.

Ale i tady platí, že výjimky potvrzují pravidlo. Například Itálie trvá na negativním testu i u očkovaných.

Aktualizace: V úvodu textu jsme upravili chybný údaj, že krom plně očkovaných mají za sebou první dávku další tři miliony lidí – jedná se pouze o dva miliony.

Reklama

Doporučované