Hlavní obsah

10 + 1 informací o novém ministru zahraničí aneb Kdo je Tomáš Petříček

.

Reklama

ČSSD měla kandidáta na post ministra zahraničí už dávno – byl to ale Miroslav Poche, s nímž měl prezident Miloš Zeman velký problém. V září tedy přišlo nové jméno: Tomáš Petříček, kterého prezident dnes jmenoval. Ale kdo je vlastně tento skoro neznámý politik?

Článek

Kdo je Petříček?

1. Nejnovější ministr Babišovy vlády se narodil v Rokycanech a je mu 37 let.

Mezi jeho zájmy patří cyklistika, triatlon, běh, četba, historie, cestování, zahrádkářství a vaření.

Má doktorát z mezinárodních vztahů z Univerzity Karlovy, přivezl si ale i dva magisterské tituly z Británie a Belgie.

Petříček a ČSSD

2. Do řad sociální demokracie vstoupil, když mu bylo 21 let. O pět let později už pracoval pro europoslance Libora Roučka a potom i pro Miroslava Pocheho.

3. S prací na ministerstvu má zatím jen malé zkušenosti. V roce 2017 pracoval jako ministerský náměstek MPSV a letos zase pod Janem Hamáčkem na Ministerstvu zahraničí.

4. Petříček patří mezi nejštědřejší členy ČSSD. Od roku 2015 daroval straně téměř 400 000 korun, z toho letos polovinu. Jen pro srovnání, předseda strany Hamáček za stejnou dobu přispěl straně 100 tisíc korun a místopředseda Zimola ještě čtyřikrát méně.

Proč zrovna Petříček? A co na to ostatní politici?

5. Předseda ČSSD Hamáček chválí Petříčkovo vzdělání, názory a znalost jazyků. „Vůbec bych Tomáše Petříčka nepodceňoval. Jsem přesvědčený, že ve své funkci bude velmi viditelný,“ řekl o něm.

Nabídl i srovnání se stejně starou ministryní Janou Maláčovou. „Maláčová je velmi viditelnou političkou, je to jedna z výrazných tváří sociální demokracie a bojuje za naše priority. Oni mohou být těmi tvářemi nové sociální demokracie,“ dodal.

Podle předsedy poslaneckého klubu sociální demokracie Jana Chvojky je nový ministr slušný, vzdělaný a kvalitní.

6. Co se ale některým ministrům nelíbí, je jeho nezkušenost.

„Všude na světě jsou ministry zahraničních věcí buď důležití politici, nebo vynikající osobnosti. Je to ponížení pro českou zahraniční politiku,” komentoval už dříve exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). S výběrem nového ministra jsou nespokojení i zástupci ODS, SPD a Pirátů. Naopak podporu našel Petříček u hnutí STAN.

Petříčkovy názory

7. O názorech nového ministra se toho doposud moc nevědělo. Víme, že jsou pro něj důležité otázky klimatických změn a lidských práv. Petříček na tiskové konferenci po jmenování oznámil, že chce rozvíjet vztahy s našimi sousedy, a to především s Německem. Dále chce pracovat na ukotvení České republiky v Unii. Z jeho twitterového účtu můžeme zatím vyčíst, že chce v EU a NATO zůstat a nesouhlasí s referendem o vystoupení z evropských struktur.

8. Jak se Petříček staví k ožehavému tématu migrace, zatím nevíme, v případě sirotků ale mluvil jasně:

„Naše země, desetimilionová, jistě má možnost nějakou dobu poskytnout útočiště několika desítkám malých dětí, které ‚odnesly‘ konflikt na Blízkém východě. Skutečně bychom jim tady mohli nějakou dobu nabídnout útočiště, aby alespoň dětství mohly prožít normálně,“ uvedl Petříček pro tisk v minulých týdnech.

9. Co říká budoucí ministr na to, že v zahraniční politice určují směr i jiné výrazné osobnosti?

„Já chci být samozřejmě panu premiérovi v oblasti zahraniční politiky rovnocenným partnerem. Chápu, že v EU je přirozenější, že se nejvyšších schůzek účastní premiér. Já osobně bych se chtěl mimo jiné věnovat vztahům s Německem. Na základním směřování se ale jistě shodneme,“ vyjádřil své přání si Petříček. Prezident Zeman při jmenování řekl, že rád častější schůzky s ministrem zahraničí do svého rozvrhu zařadí.

O čem bude rozhodovat?

10. Petříček bude mít na starosti například sjednávání mezinárodních smluv nebo správu ambasád České republiky v zahraničí. Především se ale stane naším hlavním diplomatem, který reprezentuje zemi, jezdí vyjednávat s evropskými kolegy a občas zastupuje i premiéra.

A co bude s Pochem?

11. A co se stane s Miroslavem Pochem? Petříček chce zrušit funkci politického tajemníka, kterou doposud Poche zastával, i když s ním do budoucna počítá jako s konzultantem.

Reklama

Doporučované