Hlavní obsah

Deset kroků, jak se vyhnout koronaviru

Foto: Pixabay.com

Mytí rukou a nošení ochranných pomůcek. Při boji s koronavirem může pomoci i svědomité dodržování individuálních pravidel chování.

Reklama

Nový typ koronaviru už má i v České republice 3 případy. Dva lidé jsou v Praze na Bulovce, jeden v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem.

Článek

Seznam Zprávy sestavily přehled nejdůležitějších zásad, na které by lidé při obraně před nákazou měli pamatovat.

1. Cestování

Úřady v první řadě doporučují vyhnout se při cestování ohniskům nákazy. Kromě Číny, s níž Česko přerušilo přímé letecké spojení, a místních postižených oblastí se nejnovější omezení vztahují zejména na Itálii. Ministerstvo zahraničních věcí vydalo doporučení, aby se lidé vyhnuli zasaženým lokalitám až do vyřešení sanitární situace.

Opatření platí pro regiony Lombardie (Milán a okolí) a Benátsko. Italská vláda ve spolupráci se zasaženými regiony přijala opatření hygienického i restriktivního charakteru včetně izolace 10 zasažených obcí v Lombardii (Codogno, Castiglione d’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo a San Fiorano) a jedné v Benátsku (Vo' Euganeo).

Místa, která se nacházejí v izolaci, není možné navštěvovat ani je opustit. V případě porušení pravidel hrozí trestní stíhání a vysoké pokuty. Situaci kontrolují italské bezpečnostní složky.

Právě z Itálie mají podle sdělení Ministerstva zdravotnictví zřejmě původ všechny první tři případy, které se v Česku objevily.

2. Dodržujte pokyny na letištích

Speciální pravidla se v souvislosti se šířením koronaviru vztahují na provoz na letištích a pasažéři by právě na takových dopravních uzlech měli být na pozoru.

Letiště Václava Havla Praha například vyhradilo speciální brány pro přílety z Itálie. Platí v nich zvýšená hygienická opatření a cílený screening, kdy si má personál všímat cestujících s příznaky respiračního onemocnění a odkazovat je na lékařskou službu. Podle mluvčího letiště Romana Pacvoně jde celkem o šest bran v přízemí prstu D na Terminálu 2, které jsou nejblíže východu terminálu. Cestující z Itálie jsou soustředěni do jednoho místa, aby se omezil jejich pohyb po letišti.

V souvislosti s cestami do Itálie nicméně platí, že se do země většina lidí vypravuje osobním autem. Screeningy na hranicích a podobná opatření ale zatím ministerstvo nenavrhlo.

3. Není rouška jako rouška

Kvůli koronaviru začaly z lékáren mizet roušky, které lidé skupují kvůli ochraně před infekcí. Roušky jsou nicméně prospěšné zejména k tomu, aby již nemocný člověk nešířil nemoc dál kapénkovou cestou. Běžné papírové roušky pak chrání víc okolí před člověkem s rouškou, který by mohl být infekční, než daného člověka s rouškou před nakaženými kolem něj. Na webu na to upozornilo ministerstvo zdravotnictví.

Podle lékárnické komory by lidé měli především vnímat rozdíl mezi rouškou a respirátorem, který obsahuje speciální a vyměnitelný filtr. Zdravého jedince rouška před infekcí koronavirem neochrání, k tomu je nutný respirátor s třídou FFP3.

Více v dřívějším článku Seznam Zpráv:

4. Chraňte okolí

Šíření koronaviru se rozmáhá v době, kdy na severní polokouli probíhá chřipková sezóna. To může vést k řadě případů, kdy se lidé mylně obávají koronaviru, zatímco trpí právě chřipkou. Také proto odborníci při podezření na Covid-19 zvažují i epidemiologická kritéria – například zda pacient navštívil ohnisko nákazy, či nikoliv.

Ministerstvo zdravotnictví nicméně upozorňuje, že v případě obav je třeba nejdříve kontaktovat svého registrujícího lékaře nebo lékařskou pohotovostní službu, popřípadě místně příslušnou krajskou hygienickou stanici. Pokud se nemocný rovnou vydá do čekárny u lékaře, může ohrozit své okolí.

5. Dodržujte hygienu

Koronavirus se přenáší zejména kapénkovou cestou. Zasahuje nejčastěji sliznice horních a dolních dýchacích cest. Inkubační doba je týden až čtrnáct dní. Po týdnu od nakažení se nemoc projeví neustupujícími horečkami. Dostavit se mohou i nepříjemné pocity, bolesti kloubů a svalů nebo projevy kašle.

Důležité je proto dbát na hygienu – a to především pečlivou a častou hygienou rukou. Zdravotníci doporučují používat v případě potřeby i dezinfekci. Například pokud došlo ke kontaktu s lidmi, kteří trpí akutními respiračními potížemi.

6. Mimo dav

Nákaza se snadněji šíří v uzavřeném prostředí s pohybem velkého množství lidí, kteří jsou v úzkém vzájemném kontaktu. Proto odborníci doporučují vyhýbat se nákupním centrům, přeplněným dopravním prostředkům nebo akcím s velkým počtem lidí.

7. Omezte kontakt s nemocným

Pravidlo, které zní jako samozřejmost, přesto ho lidé podceňují. Zjevně nemocným lidem je vhodné se pokud možno vyhnout. Pokud vykazuje některý z cestujících na palubě letadla znaky respirační choroby, je třeba aby na věc byla upozorněna posádka. Těsně před přistáním může kontaktovat dispečink letiště a následně na palubu letadla povolat lékaře.

8. Pozor na kašel

Při boji s koronavirem je důležité zodpovědné individuální chování každého člověka. To platí i pro jedince, kteří trpí respiračním onemocněním. Ti by měli pečlivě dodržovat pravidla respirační hygieny – při kýchání a kašlání užívat nejlépe jednorázové kapesníky a při kašlání a kýchání si zakrývat ústa paží nebo rukávem (nikoliv rukou).

9. Informujte se

Klíčové je také sdílení relevantních informací. Pokud lidé mají jakékoliv obavy a hledají odpovědi od odborníků, nejsnazší cestou je obrátit se na infolinku Státního zdravotního ústavu, která má číslo: 724 810 106. Linka je v provozu denně od 9 do 21 hodin.

10. Nevěřte hoaxům

Obav, které vzbuzuje nový koronavirus, využívají šiřitelé falešných zpráv. Kromě vyložených mýtů o tématu koluje i řada nepřesností a polopravd. Ve výsledku hoaxy pouze zhoršují boj s nákazou a mohou dokonce poškodit zdraví. Seznam Zprávy už dříve přinesly přehled mýtů a faktů okolo nemoci.

Reklama

Doporučované