Hlavní obsah

12 let na útěku: Jeden z nejhledanějších mužů Evropy se ukrýval v tajné místnosti pod kuchyní

Španělského násilníka dopadla policie po 12 letech. Ukrýval se pod kuchyňskou linkou.Video: Jan Marek, Facebook.com/Policía Nacional

 

Reklama

Esteban Vacas García je na útěku od roku 2006, kdy zmizel španělské policii několik dní před jeho odsouzením z opakovaného znásilnění v té době patnáctileté dcery jeho partnerky.

Článek

Devětačtyřicetiletý násilník se 12 let skrýval před policií a trestem odnětí svobody ve výši 16 let, který mu uložil španělský soudní systém za opakované znásilnění patnáctileté dcery jeho partnerky. Té měl podle britského deníku The Independent také vyhrožovat zabitím její matky a sestry, pokud by se o sexuálním zneužívání někdo dozvěděl.

Španělská státní policie se po svých neúspěšných snahách v průběhu deseti let až v roce 2016 dokázala v pátrání po stíhaném Estebanovi posunout vpřed. Na svém twitterovém účtu zveřejnila jeho fotografii, přičemž následně dostala tip, podle kterého se měl García ukrývat v severozápadní samosprávné oblasti Španělska Kastilie a León.

„Po našich četných snahách jsme ho konečně blíže lokalizovali ve městě Salamanca, kde žil v rodinném domě, ve kterém vyrůstal. Budovu opouštěl jen výjimečně a vždy v brzkých ranních hodinách,” uvedla ve svém prohlášení španělská policie.

Podle dalšího britského deníku The Guardian si devětačtyřicetiletý García vystavěl „tajný úkryt” po kuchyňským pultem. Žádné záznamy o domu však policie předtím neměla. Na uprchlíkovo jméno žádné majetkové poměry vedené nebyly.

„Strážníci vnikli do domu na soudní příkaz. Uprchlíka tam našli ve skříni, kterou si postavil pod kuchyňským koutem, aby se v ní mohl skrývat před příchozími vyšetřovateli,” dodala policie ve svém prohlášení.

Zatčení Estebana sdílela státní policie i na svém facebookovém účtu. Prchající pachatel je na něm oblečený pouze v trenkách, zatímco ho strážníci strhávají na zem a nasazují mu pouta.

Organizace pro prevenci a potírání organizované trestné činnosti Europol umístila Garciu v době pátrání také na svůj seznam nejhledanějších osob v Evropě, na kterém je aktuálně také Shane O’Brien za vraždu Joshe Hansona v Londýně v říjnu roku 2015.

Reklama

Doporučované