Hlavní obsah

V Thajsku dopadli 15 let unikajícího bosse japonské jakuzy, prozradily ho fotky jeho tetování na Facebooku

K zatčení člena japonského gangu přispěly virální fotky na Facebooku.Video: Klára Galová

 

Reklama

Obyvatel Thajska si vyfotil Širajova tetování a sdílel je na Facebooku, kde se fotky začaly virálně šířit. Všimla si toho japonská policie, která po bossovi dlouho neúspěšně pátrala.

Článek

Thajská policie ve středu v provincii Lopburi severně od Bangkoku zatkla bosse japonské zločinecké organizace jakuza Šigeharu Širaje. Japonským policistům unikal 15 let. Nyní ho prozradily fotky tetování typického pro japonský gang, které sdílel nicnetušící obyvatel Thajska na sociálních sítích. Fotky se začaly rychle šířit, všimla si jich i japonská policie a kontaktovala Thajsko s žádostí o pomoc.

74letý Japonec je stíhaný za vraždy rivala v roce 2003. Kromě něj se na vraždě mělo podílet dalších sedm lidí, všechny už policie dopadla. Širajovi se podařilo v roce 2005 ilegálně dostat do Thajska, kde se dosud skrýval. Země je známým útočištěm zahraničních gangsterů.

„Přiznal, že oběť šikanoval a že je možné, že v rámci jakuzy mohly jiné podskupiny osnovat její zabití, ale k vraždě se nepřiznal,“ uvedl zástupce šéfa thajské policie Wirachai Songmetta. Širaj bude nyní vrácen do Japonska, kde bude čelit obvinění z vraždy.

Fotky šířící se po sociálních sítích zachycují křehce vypadajícího starce, jehož většina horní části těla je pokryta tetováním. Typickými motivy tetování členů gangu bývá například drak, květ, horská krajina či vířící moře. Aplikace takového tetování může trvat až stovky hodin a je velmi bolestivá.

Z fotek je také zřejmé, že Širajovi chybí část malíčku, což je způsob, jak se členové gangu trestají za vlastní chyby.

Jakuza je součástí japonské společnosti už celá staletí a má asi 60 tisíc členů. Gangy samotné nejsou ilegální, ale většina jejich příjmů pochází z protizákonných činností, jako je hazard, prostituce, obchod s drogami či hackerství.

Reklama

Doporučované