Hlavní obsah
Online

Babiš: Nouzový stav je nutný. Co bude znamenat, záleží na Prymulovi

Foto: PETR TOPIC / Profimedia.cz

Premiér a ministr zdravotnictví

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Ministr zdravotnictví Roman Prymula chce vládě navrhnout vyhlášení nouzového stavu. Pevné rozhodnutí, kdy tak učiní zatím neudělal. Prymula se v takto vyjádřil pro týdeník Respekt. Vláda se mimořádně sejde ve středu premiér Andrej Babiš v debatě televize Nova potvrdil, že vyhlášení nouzového stavu je nutné.

- V okrese Náchod v Královéhradeckém kraji je šest až sedm ohnisek nákazy koronaviru, především ve středních školách. Náchodsko je nejzasaženějším okresem v kraji, situace se tam zhoršila na úroveň Prahy.

- Počet nově nakažených koronavirem za 27. září byl největším nedělním nárůstem v Česku od začátku epidemie. Přibylo 1305 případů nemoci covid-19. Neděle obvykle patří ke dnům v týdnu, kdy je kvůli nižšímu počtu provedených testů množství nových případů nízké. Nárůst za tuto neděli je ale jeden z nejvyšších víkendových přírůstků vůbec.

- Počet lidí, kteří s covidem-19 skončili v nemocnici, se podle posledních údajů ministerstva k sobotě zvýšil od začátku září zhruba pětinásobně na 802. Na více než pětinásobek stoupl i počet hospitalizovaných, kteří jsou ve vážném stavu. Podle ministerstva jich je 181. Jen za tento týden zatím zemřelo přes osm desítek nakažených.

Vývoj situace jsme sledovali i v neděli:

  • Vláda se sejde ve středu kvůli vyhlášení mimořádného stavu

    Premiér Andrej Babiš v debatě lídrů politických stran na televizi Nova uvedl, že ve středu mimořádně svolá vládu kvůli zavedení nouzového stavu. Podle jeho slov je zavedení nyní nutné.

    O opětovném zavedení nouzového stavu kvůli koronaviru s Prymulou již mluvil Babiš i místopředseda vlády Jan Hamáček (ČSSD). Premié Babiš uvedl, že v úterý bude Prymula mluvit s jednotlivými ministry. „Přepokládám, že svolá mimořádně vládu na středu, abychom na jeho návrh schválili nouzový stav,“ řekl předseda vlády. Co by nouzový stav pro občany znamenal, bude podle premiéra záležet na Prymulovi. Očekává, že členy vlády bude ministr zdravotnictví informovat v úterý.

  • V Praze přibylo za 24 hodin 238 nakažených, více než v neděli

    V Praze přibylo za posledních 24 hodin 238 potvrzených případů koronaviru. Je to téměř o 50 více než v neděli, ale výrazně méně, než byly denní přírůstky od čtvrtka do soboty. Od začátku epidemie je v hlavním městě 20.060 potvrzených případů nemoci covid-19. Vyplývá to z údajů na webu pražské hygienické stanice. Další a podrobnější údaje, například počet vyléčených a zemřelých, dnes hygienici z technických důvodů nezveřejnili.

  • Za pondělí podlehlo koronaviru 13 lidí

    Za sváteční pondělí přibylo zatím 718 nových případů koronaviru. Údaj je platný k šesté hodině odpoledne. Zveřejnilo ho Ministerstvo zdravotnictví na své internetové stránce. Ke stejnému momentu bylo v Česku 33 430 aktivních případů. Koronaviru podlehlo k dnešnímu odpoledni 615 lidí, což je o 13 více, než říkala data k nedělní půlnoci.

  • Prymula možná navrhne vládě vyhlášení nouzového stavu

    „Udělat to určitě musíme. Bez toho moc šance není. Já myslím, že to bude na prvním jednání vlády,“ řekl Prymula Respektu na otázku, zda bude nouzový stav požadovat. Nouzový stav vyhlašuje vláda a potřebuje k němu i souhlas Sněmovny. Vláda ale jedná až příští týden, to znamená po konání voleb.

  • Na Náchodsku je několik ohnisek koronaviru

    V okrese Náchod v Královéhradeckém kraji je šest až sedm ohnisek nákazy koronaviru, především na středních školách. Náchodsko je nejzasaženějším okresem v kraji. Podle zástupců náchodské radnice s odkazem na údaje hradecké KHS se v posledních dnech epidemická situace v okrese Náchod zhoršila až na úroveň situace v Praze.

  • Někteří lidé z Ústeckého kraje na protest nenosí roušky. Radí si přes internet

    Někteří obyvatelé Ústeckého kraje nenosí roušky na protest proti vládním opatřením. Na sociálních sítích si vzájemně radí, kam například chodí bez ústenek nakupovat. S lidmi, kteří roušky odmítají, se tak podle ČTK setkávají průvodčí, řidiči autobusů, prodavačky v obchodech i policisté.

    Roušky jsou od jara povinné v nemocnicích, od července jsou v kraji nutné při vstupu do ambulancí lékařů, lékáren či do zařízení poskytujících sociální služby. V září zavedlo ministerstvo zdravotnictví roušky v hromadné dopravě a ve všech vnitřních prostorách.

    Na území kraje řešili policisté 2 663 případů, které se týkaly dodržování mimořádných opatření, řekla policejní mluvčí Jana Slámová. „Bylo zjištěno celkem 94 přestupků,“ uvedla.

    Doplnila, že devětkrát policisté dali pokutu. Maximální pokuta ve správním řízení je deset tisíc korun.

  • V domově důchodců v Chlumci nad Cidlinou přibyli dva nakažení

    V krajském domově seniorů v Chlumci nad Cidlinou na Královéhradecku testy během víkendu potvrdily nákazu koronavirem u dalších dvou osob, u jedné pracovnice a jedné klientky odlehčovací služby.

    V chlumeckém Domově V Podzámčí se poprvé vyskytla nákaza před několika dny u klientky, která také využívala odlehčovací službu. Covid-19 se u ní prokázal po jejím odchodu ze zařízení. ČTK to v pondělí sdělili zástupci hejtmanství.

  • V Česku dochází remdesivir

    V Česku dochází lék remdesivir, jež se používá při léčbě těžkých forem koronavirové nákazy. Radiožurnálu to potvrdil vedoucí lékař Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Všeobecné fakultní nemocnice Martin Balík a Sekce nemocničních lékárníků. Zásoby léku se spotřebují příští týden. Výrobce remdesiviru Gilead Sciences se snaží urychlit novou dodávku tak, aby dorazila ještě v září. Zástupce firmy v Česku Pavel Březina ale uvedl, že „to v tuto chvíli nemůže slíbit“. Poptávka po léku se podle něj dramaticky zvýšila. Sekce nemocničních lékárníků už vydala nový postup, který omezuje okruh pacientů pro nasazení léku, pokud ho bude nedostatek.

  • Třetina lidí pocítila dopad koronaviru v rozpočtu

    První vlna koronavirové pandemie a související omezení v návaznosti na nouzový stav se podepsaly na finančním zdraví českých domácností. Finanční dopad zaznamenala téměř třetina Čechů. Osm procent dotazovaných přišlo o práci, další pětině se snížil příjem. Vyplývá to z průzkumu mezi 605 respondenty, který uskutečnila výzkumná agentura Perfect Crowd pro investiční start-up Fondee. Situace nedávných měsíců nejvíc postihla nízkopříjmové skupiny, lidi s nižším vzděláním a z menších měst a obcí. Téměř polovina respondentů (43 procent) musela sáhnout do rodinných úspor.

  • eRoušku si nainstalovalo půl milionu lidí

  • V jednom týdnu zemřelo přes 80 nakažených

    Počet úmrtí lidí nakažených koronavirem od začátku epidemie v Česku již dosáhl 606. Od začátku září narostlo množství zemřelých o více než dvě pětiny. Za sobotu přibylo 14 zemřelých a v neděli dalších sedm. Jen za tento týden zatím zemřelo přes osm desítek nakažených.

  • Nejrychleji případy rostou v Praze a okolí

    Případů covidu-19 přibývá nyní nejvýrazněji v Praze a okolí. Největší nárůst byl za posledních sedm dní podle údajů ministerstva v okrese Praha-západ zhruba s 227 případy v přepočtu na 100 000 obyvatel. V Praze přibylo za uplynulý týden přes 219 případů a v okrese Praha-východ 212. Přibližně 219 nakažených za uplynulý týden bylo také v okrese Náchod a v okrese Uherské Hradiště bylo nových případů přes 217.

  • 181 lidí je ve vážném stavu

    V poslední době v Česku značně vzrostlo množství hospitalizovaných i zemřelých. Počet lidí, kteří s covidem-19 skončili v nemocnici, se podle posledních údajů ministerstva k sobotě zvýšil od začátku září zhruba pětinásobně na 802. Na více než pětinásobek stoupl i počet hospitalizovaných, kteří jsou ve vážném stavu. Podle ministerstva jich je 181. Jen za tento týden už přibyly v nemocnicích téměř tři stovky nakažených.

  • 1 305 nových případů koronaviru

    Počet nově nakažených koronavirem za 27. září byl největším nedělním nárůstem v Česku od začátku epidemie. Přibylo 1 305 případů nemoci covid-19. Neděle obvykle patří ke dnům v týdnu, kdy je kvůli nižšímu počtu provedených testů množství nových případů nízké. Nárůst za tuto neděli je ale jeden z nejvyšších víkendových přírůstků vůbec.

Reklama

Hlavní zprávy