Hlavní obsah

140 kilo svalů pro život moc není, říká jeden z nejmohutnějších kulturistů

Jak se jeden z nejmohutnějších kulturistů Česka dokáže poškrábat na zádech? Nejen o tom je Hrana Tomáše Vzorka. Pusťte si celý rozhovor nejen o odvrácené stránce kulturistiky.Video: Tomáš Vzorek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na soutěži, kdy na těle nemá prakticky žádný tuk, váží přes 120 kilogramů, v přípravě i kolem 150 kilo. Na běhání, tenis a jiné aktivity může zapomenout, přestože je sportovcem tělem i duší. „Na běžný život to opravdu moc není,“ říká jeden z nejmohutnějších kulturistů v Česku Petr Března. Těžší soupeře ale většinou nepotkává ani na mezinárodní scéně.

Článek

Přestože je sám prototypem velkého a mohutného závodníka, nelíbí se mu směr, kterým se kulturistika v posledních letech vydala. „Kvůli účinnějším steroidům a honbě za velkými objemy zmizely klasické proporce, kterými se prezentovali borci jako Arnold Schwarzenegger,“ tvrdí. „Problémem jsou pak často široké pasy, někdy doslova vypouklá břicha,“ dodává.

Jeho názor v tomto směru rozhodně není ojedinělý. Na tom, že především profi scéna je dnes opravdu zajímavá hlavně pro vyznavače extrémů, se shoduje mnoho fanoušků tohoto sportu. Na druhou stranu ale vznikly nové kategorie, ve kterých se znovu mohou utkávat i příznivci estetiky a klasických tvarů.

Sám je tak silný, že si při tréninku utrhl prsní sval, který prostě nevydržel zátěž naloženou na čince.

„To bohužel ke kulturistice také patří. Museli mi šlachu přišít zpátky, ale toto zranění mě už vždycky bude limitovat,“ postěžoval si Petr Března.

Honba za extrémními svaly už řadu kulturistů stála život. Jedním z posledních známých případů byl teprve 26letý Dallas McCarver, u něhož pitva prokázala zbytnění téměř všech orgánů. „Je to opravdu problém. Někteří chtějí strašně moc a jdou doslova přes mrtvoly,“ myslí si Března. „A to nemluvím o dalších extrémech, jako je píchání oleje přímo do svalů,“ dodává.

Celý rozhovor o věcech, o kterých se moc nemluví, najdete v úvodním videu tohoto článku.

Pořad Hrana Tomáše Vzorka pak můžete sledovat každé úterý ve 20.30 v Televizi Seznam.

Reklama

Související témata:
Kulturisté

Doporučované