Hlavní obsah

15 milionů nakažených koronavirem. Světem se šíří i další infekce

Foto: Profimedia.cz

Lékařka v ochranném obleku (ilustrační foto).

Reklama

Podle propočtů agentury Reuters se koronavirem nakazilo už 15 milionů lidí. Covid-19 ale není zdaleka jedinou šířící se infekcí. Porovnali jsme aktuální čísla o nákaze s údaji o pěti dalších nemocech.

Článek

Malárie

Nemocí šířící se především v tropických a subtropických oblastech se v roce 2018 nakazilo odhadem 228 milionů lidí. Z toho pouze v Africe se zaznamenalo 213 milionů nových případů. Od roku 2010 se celosvětové číslo nových nakažených pohybuje mezi 251 a 217 miliony.

Předloni nemoci podlehlo 405 tisíc lidí, z toho více než dvě třetiny byly děti mladší pěti let. Počet úmrtí se ale každým rokem snižuje.

Foto: Profimedia.cz

Červené krvinky napadené parazitem Plasmodium vivax, který způsobuje malárii.

HIV/AIDS

Virem HIV, který může vést k onemocnění AIDS, se v roce 2019 nakazilo okolo 1,7 milionu lidí. Předpokládá se, že na konci roku žilo s virem HIV 380 milionů lidí po celém světě.

Za minulý rok zemřelo na nemoci související s virem HIV 690 tisíc lidí. Celkově se odhaduje, že od prvního zaznamenání onemocnění HIV/AIDS na začátku 80. let 20. století zemřelo na komplikace s ním související již 33 milionů nakažených.

Tuberkulóza

Jednou z infekční nemocí, která má na svém účtu vysoké počty mrtvých, je i tuberkulóza. Nemoc se přenáší bakteriemi a existuje proti ní vakcína. Přesto se tuberkulózou v roce 2018 nakazilo okolo 10 milionů lidí a 1,5 milionu jí podlehlo. Včasnou diagnózou a léčbou se však mezi lety 2000 a 2018 zachránilo až 58 milionů nemocných.

Španělská chřipka

Jedna z historicky nejznámějších chřipkových pandemií je španělská chřipka. Pandemie onemocnění, kterým se nakazila až třetina tehdejší světové populace, probíhala ve vlnách mezi lety 1918 a 1919. Odhaduje se, že měla na svědomí minimálně 40 milionů životů.

SARS

Nabízí se také srovnání se staršími epidemiemi způsobenými koronaviry. Virus SARS-CoV se objevil v roce 2002 v jižní Číně. Mezi lety 2002 a 2003 způsobil epidemii respiračního onemocnění téměř ve třech desítkách zemí. Hlavními příznaky onemocnění jsou vysoká teplota, suchý kašel či dýchací obtíže. Často se rozvinul i zápal plic. Počet nakažených dosáhl 8 096 lidí a 774 jich v důsledku nemoci zemřelo.

MERS

Další forma koronaviru způsobuje onemocnění MERS neboli blízkovýchodní respirační syndrom. Jeho příznaky jsou podobné jako u SARS s tím rozdílem, že MERS způsobuje i akutní selhání ledvin. Onemocnění je známé od roku 2012 a od té doby je potvrzených 2 494 případů. Na nemoc zemřelo 858 lidí a rozšířila se do 27 zemí.

Reklama

Doporučované