Hlavní obsah

175 miliard. Poláci udělili Rusům další obří pokutu za Nord Stream 2

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Potrubí pro stavbu plynovodu Nord Stream 2.

Reklama

Další obří pokuta pro ruský Gazprom je hlavním tématem středečního Středoevropského deníku. Věnujeme se i policejní razii u německých fotbalových funkcionářů nebo vůbec prvnímu maďarskému hororu s velkým rozpočtem.

Článek

Pokuta za Nord Stream 2

Polský antimonopolní úřad (UOKiK) udělil ruské plynárenské společnosti Gazprom další obří pokutu. Už v srpnu dostal Gazprom finanční sankci 213 milionů zlotých (zhruba 1,3 miliardy korun) kvůli nedostatečné spolupráci s Poláky ve věci stavby plynovodu Nord Stream 2.

Plynovod má po dně Baltského moře přivádět zemní plyn z Ruska do Německa. Varšava je k projektu dlouhodobě nastavená kriticky, považuje ho za ohrožení evropské energetické bezpečnosti a jeho stavbu se snaží zastavit.

Tentokrát má Gazprom zaplatit 29 miliard zlotých, tedy v přepočtu 175 miliard korun, a dalších celkem 234 milionů zlotých (1,4 miliardy korun) má zaplatit pětice západoevropských firem. Důvodem je znovu Nord Stream 2 a to, že se společnosti pro stavbu plynovodu a jeho financování spojily bez souhlasu polského antimonopolního úřadu.

Aktuální pokuta dosahuje maximální výše, tedy desetiny obratu firem. „Nenašel jsem žádné polehčující okolnosti. Aktivita šesti společností měla negativní vliv na konkurenci na trhu se zemním plynem v Polsku, který má velký význam pro celé hospodářství, včetně domácností,“ uvedl ředitel úřadu UOKiK Tomasz Chróstny.

„Spuštění Nord Stream 2 ohrozí plynulost dodávek zemního plynu do Polska, vysoce pravděpodobný je také růst cen suroviny, což pocítí polští spotřebitelé. Realizace této investice zvýší ekonomickou závislost na ruském plynu nejen v případě Polska, ale i dalších evropských zemí,“ dodal Chróstny.

Plyn z Nord Stream 2 má využívat i Česká republika, která se na něj napojí prostřednictvím nového plynovodu Eugal.

Na polskou pokutu už reagoval Gazprom. Společnost s pokutou zásadně nesouhlasí a chce se proti ní odvolat.

Příjmy z reklamních panelů do vlastní kapsy

Nečekaná aféra zasáhla špičky Německého fotbalové svazu (DFB). Dvě stovky policistů se na popud státního zastupitelství ve Frankfurtu nad Mohanem od rána v několika spolkových zemích podílejí na obří razii v případu údajného daňového úniku. Strážci zákona prohledávají jak kanceláře DFB, tak soukromá obydlí funkcionářů, uvedla televize ARD.

Podle státního zastupitelství jde o zvlášť závažný případ daňového úniku, který se týká zatajení příjmů z prodeje reklamních panelů podél hrací plochy při domácích zápasech německé reprezentace v letech 2014 a 2015. Server Spiegel.ONLINE napsal, že nejmenovaní funkcionáři „odklonili“ částku ve výši 4,7 milionu eur. Příjmy z reklamy v účetnictví falšovali a vydávali je za příjmy ze spravování majetku.

Prezidentem DFB, což je vůbec největší sportovní svaz na světě, byl v inkriminované době Wolfgang Niersbach. Ten musel odstoupit kvůli jinému skandálu, který se týkal údajné korupce při přidělení mistrovství světa v roce 2006 právě Spolkové republice Německo.

ARD připomíná, že Německý fotbalový svaz skoro 40 let spolupracoval při prodeji reklamních práv s agenturou Infront, než jí v roce 2018 smlouvu jednostranně vypověděl. Mohla za to zpráva poradenské firmy Esecon, která upozornila na nejrůznější pochybení. Mimo jiné zjistila, že v roce 2013 Infront získal od DFB zakázku navzdory tomu, že konkurenční firma nabízela fotbalovému svazu o 18 milionů eur víc.

První maďarský horor pro velké plátno

Jestli patříte k fanouškům hororových filmů, potěší vás trailer k vůbec prvnímu maďarskému velkorozpočtovému hororu Post Mortem. Příběh se odehrává na maďarském venkově v době po první světové válce. Hlavní postavou je potulný fotograf, který v rodinách fotografuje nebožtíky. V jedné strašidelné vesnici se ale věci trochu zvrhnou…

Do maďarských kin se hvězdně obsazený snímek, který získal státní finanční podporu, dostane v roce 2021. Ještě letos film uvidí diváci na festivalu ve Varšavě a v katalánském Sitges na přehlídce hororových filmů.

Vládní family photo bez předsedy

Předseda Práva a spravedlnosti Jarosław Kaczyński je od úterý vicepremiérem. Stranický šéf premiéra Mateusze Morawieckého bude ve vládě řídit Výbor pro bezpečnost, a dohlížet tak na činnost ministerstev spravedlnosti, obrany a vnitra. Kamery si při jmenování vicepremiéra všimly hned dvou věcí, které záhy média začala rozebírat.

Foto: Kancelaria prezesa Rady ministrów/Krystian Maj

Prezident Duda jmenoval Kaczyńského vicepremiérem.

Jako jediný z členů vlády si Kaczyński nevzal rukavice. Když si toho všiml prezident Andrzej Duda při předávání pověřovacích listin, rukavice si také sundal. Ceremoniál přitom kvůli infekci koronaviru u nominanta na ministra školství provázela přísnější opatření a uskutečnil se výjimečně v zahradách Prezidentského paláce. Členové vlády měli roušky i ve venkovních prostorách. K členům vlády v karanténě ve středu přibyl i ministr obrany, který byl v kontaktu s nakaženým generálem.

Foto: Kancelaria prezesa Rady ministrów/Krystian Maj

Skupinový snímek nového složení polské vlády, ale bez vicepremiéra Kaczyńského.

Druhý moment, kterého si všimla média, byl odchod Kaczyńského bezprostředně po jmenování nových ministrů. Zatímco ostatní se šli řadit na schody kvůli pořízení skupinové fotografie obměněného kabinetu, vicepremiér Kaczyński téměř nepozorovaně odešel, a na fotce tak chybí. Podle středečního vysvětlení politiků PiS je jejich předseda lehce nastydlý.

Polsko víc testuje, čísla rostou

Kromě značně obměněné vlády si Poláci začínají zvykat i na vysoká čísla nakažených koronavirem. Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že za úterý testy odhalily infekci u 3003 lidí, což je dosavadní rekord. Provedlo se 44 000 testů na koronavirus, což je zhruba dvojnásobek dosavadního standardu uplynulých týdnů.

V souvislosti s covidem-19 Polsko v úterý zaznamenalo dosud největší počet obětí – zemřelo 75 lidí. Celkem už nemoci podlehlo 2792 lidí. V polských nemocnicích je teď kvůli covidu-19 hospitalizováno 4000 lidí, 239 z nich potřebuje plicní ventilaci.

Rekordní nárůst případů (877) hlásí za úterý i Slovensko.

Reklama

Doporučované