Hlavní obsah

180 kilometrů v hodině. Policisté honili audinu ukradenou v Německu. Podívejte se na video

Policisté s pistolemi nakonec přiměli zloděje opustit ukradený vůz.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Téměř dvě desítky policejních hlídek se v Libereckém kraji účastnily hledání třech vozidel, po nichž bylo vyhlášeno pátrání v sousedním Německu. Pronásledování zaznamenaly policejní kamery. Auta byla zadržena, cizinci skončili ve vazbě. Podívejte se na video.

Článek

Krátce před desátou hodinou přijalo policejní operační středisko v Liberci oznámení od odboru mezinárodních vztahů, které úzce spolupracuje s okolními státy, že ve Spolkové republice Německo byla odcizena dvě vozidla BMW. Operačním střediskem byly informace okamžitě předány policejním hlídkám a do spolupráce se zapojila i operační střediska krajů okolních. Operační středisko koordinovalo nejen pohyb policejních hlídek, ale také spolupracovalo s německými kolegy ohledně pohybu jednoho z vozů, které bylo vybaveno systémem k určování polohy. Paralelně s tím spolupracovalo operační středisko v Liberci také s policisty v Polsku. Zejména proto, aby byli připraveni na případný přejezd pronásledovaných vozidel na území svého státu.

„Vzhledem k předchozím případům, které policisté na území Libereckého kraje již v minulosti řešili, bylo možné předpokládat, že Česká republika je pro řidiče těchto vozidel tranzitní zemí a případné odcizené automobily budou přes naše území jen přejíždět a pokračovat dále do okolních států. Policejní hlídky tedy byly operačním střediskem instruovány o možných trasách pohybu aut, ale byly také situovány nejen na hlavní tahy, ale rovněž na komunikace směřující k hraničním přechodům,” uvedl pro Seznam.cz Vojtěch Robovský, mluvčí liberecké policie.

Jedna z policejních hlídek nedaleko Jablonného v Podještědí spatřila před dvanáctou hodinou černé BMW ujíždět ve směru na Rynoltice. Informace o výskytu podezřelého automobilu byla okamžitě předána dalším policejním hlídkám. V obci Rynoltice byl vytvořen zátaras, kdy však z důvodu velmi rychlé a agresivní jízdy černého bavoráku nebylo možné použit zastavovací pás a černé BMW při úhybném manévru nejen, že nabouralo jedno z civilních vozidel, ale nadále pokračovalo velmi nebezpečnou jízdou po silnici I/13 ve směru na Liberec.

Zloděje zastavil až zátaras vybudovaný z kamionu

Řidič pronásledovaného BMW byl nucen zastavit až u obce Jitrava, kde byl z policejních vozů a kamionu vytvořen zátaras. Řidič BMW po zastavení okamžitě vyběhl z vozu, ale po několika metrech byl policisty zadržen. Bezprostředně po zadržení putoval 31letý cizinec na policejní služebnu. Kromě neopakovatelných úkonů byla u řidiče provedena také zkouška na přítomnost drog. Test byl pozitivní. Černé BMW v hodnotě 1,2 milionu bylo ze strany kriminalistů zajištěno a přepraveno k dalším úkonům.

Policejní komisař zahájil úkony trestního řízení ve věci podezření z neoprávněného užívání cizí věci. V případě obvinění a následného odsouzení hrozí pachateli v tomto případě trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta. Na 31letého cizince byl vydán evropský zatýkací rozkaz, na jehož základě byl muž vzat do vazby.

I přesto, že se do pátrání po dvou vozidlech zapojily téměř dvě desítky policejních hlídek, na území Libereckého kraje bylo zadrženo pouze jedno. Je nutné podotknout, že i přes agresivní a zběsilou jízdu cizince za volantem odcizeného BMW nebyl nikdo zraněn.

K dalším dvěma případům, v nichž sehrálo roli pronásledování agresivních a na pokyny k zastavení nereagujících řidičů, došlo jen o několik minut později.

Krátce před třináctou hodinou zaznamenala hlídka obvodního oddělení Mimoň průjezd dvou vozidel Audi ve směru na obec Noviny pod Ralskem. Jakmile se policisté rozhodli velmi rychle jedoucí vozidla zastavit, řidiči obou z nich sešlápli plynové pedály a začali s auty ujíždět. Řidiči Audi nejen, že svou agresivní a velmi nebezpečnou jízdou přejížděli do protisměru, nerespektovali dopravní značení a rychlostní limity, ale nereagovali na výzvy k zastavení, které jim dávala pronásledující policejní hlídka. V úsecích, kde byl rychlostní limit upraven dopravními značkami na 70 kilometrů v hodině, ujížděla obě vozidla Audi i téměř 170kilometrovou rychlostí. V průběhu pronásledování instruovalo a koordinovalo operační středisko v Liberci celou akci a během několika okamžiků se do pronásledování zapojily další čtyři policejní hlídky.

Na komunikaci v obci Dubnice vytvořily policejní vozy zátaras, před kterým tmavé Audi zastavilo a otočilo se do protisměru, zřejmě proto, aby pronásledujícímu policejnímu vozu znemožnilo pokračovat za modrou ujíždějící audinou. Policisté řidiči šedého Audi v hodnotě přes šest set tisíc korun zahradili únikovou cestou a muže okamžitě zadrželi. Provedená zkouška na přítomnost drog byla pozitivní a 36letý cizinec tak putoval do policejní cely.

Zadrženým hrozí osm let vězení

Policejní komisař velmi záhy 36letému muži sdělil obvinění ze spáchání trestných činů podílnictví, obecného ohrožení a legalizace výnosů z trestné činnosti, za což mu v případě odsouzení může hrozit trest odnětí svobody od tří do osmi let. Současně policejní komisař vydal podnět k návrhu na vzetí obviněného do vazby, čemuž soudce vyhověl a cizinec tak putoval do vazební věznice.

Modré vozidlo Audi, které bylo nahlášeno ve Spolkové republice Německo jako odcizené, přes policejní zátaras projelo a pokračovalo v nebezpečné a bezohledné jízdě ve směru na obec Družcov, pronásledováno dalšími policejními vozy. Zde však 31letý cizinec najel audinou do slepé uličky, kde byl policisty bleskurychle zadržen a posléze putoval do policejní cely. Automobil v hodnotě přes půl milionu korun byl policisty zajištěn.

Stejně tak i tomuto muži policejní komisař sdělil obvinění ze spáchání zločinu podílnictví, kdy mu v případě odsouzení může hrozit trest odnětí svobody od dvou do šesti let, a zároveň vydal podnět k návrhu na cizincovo vzetí do vazby, čemuž soudce vyhověl a 31letý cizinec tak putoval do vazební věznice.

Ani v tomto případě, zřejmě jen shodou náhod, nedošlo z důvodu nebezpečné a velmi agresivní jízdy obou cizinců za volanty sportovních aut k újmě na zdraví ostatních účastníků silničního provozu.

Podívejte se na video z kabiny policejního vozu.

Reklama

Doporučované