Hlavní obsah

Cinknuté zakázky na Ostravsku: policejní spis zmiňuje politiky, dva z hnutí ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Podle policie vznikly několika obcím v Moravskoslezském kraji milionové škody kvůli zmanipulovaným zakázkám. Političtí reprezentanti obcí a měst tvrdí, že o činnosti podezřelých netušili.

Reklama

Policejní spis korupční kauzy na severovýchodě země zmiňuje náměstka primátora za ANO či senátora z hnutí Andreje Babiše v souvislosti se zmanipulovanými zakázkami. Oba odmítají, že by o činnosti podezřelých věděli.

Článek

Detektivové v Moravskoslezském kraji odhalili skupinu podnikatelů a manažerů, které od konce května stíhají kvůli stavebním zakázkám na Ostravsku.

Kriminalisté mají podezření, že o čachrech čtyř obviněných mužů věděli i politici. V usnesení o zahájení trestního stíhání, které mají Seznam Zprávy k dispozici, zmiňují některé starosty obcí, pro které pracovala firma administrující veřejné zakázky VIA Consult. Právě její spolumajitel Milan Konečný je podle policie hlavní postavou kauzy.

Mluvčí moravskoslezského ředitelství policie Soňa Štětínská potvrdila, že vyšetřovatelé pokračují v rozkrývání případu. Na dotaz, zda si pozvou k výslechu politické zástupce obcí a měst, uvedla: „Kriminalisté i nadále realizují úkony trestního řízení. Bližší informace nelze s ohledem na probíhající vyšetřování poskytnout.“

Náměstek o tom ví

Na konci letošního dubna vypsalo město Havířov opakované výběrové řízení (to první zrušil antimonopolní úřad) na rekonstrukci obytného domu v Dlouhé ulici za 89 milionů korun. Podle policie zakázku administrovala v tomto případě jiná firma než VIA Consult, fakticky však výběrové řízení podle detektivů řídila hlava obviněné skupiny Konečný.

„Vědomě a cíleně vytvořil zadávací podmínky opakovaného výběrového řízení tak, aby zvítězila předem vybraná stavební společnost Staseko Plus zastoupená jednatelem Romanem Moldrzykem,“ stojí v policejním spisu. Zmiňovaný jednatel firmy Moldrzyk je spolu s Konečným a dalšími dvěma lidmi trestně stíhaný v této kauze.

Výběrové řízení se skupince podezřelých nepovedlo dotáhnout, neboť na konci května zasáhla policie a čtyři podezřelé muže obvinila, Konečného dokonce soud poslal do vazby. Kriminalisté vypočítali, že Konečný s Moldrzykem „se pokusili městu Havířov způsobit škodu ve výši minimálně 1 784 113 korun“. Konečný ani Moldrzyk na zaslané dotazy Seznam Zpráv nereagovali.

Policii se podařilo monitorovat několik schůzek, na kterých se podezřelí domlouvali na postupu. Kriminalistům se to povedlo díky korunnímu svědkovi Tomáši H. (jeho celé jméno redakce zná, svědek si však nepřál být titulován plným jménem), který s detektivy spolupracoval.

V průběhu letošního dubna a května se uskutečnila setkání na čerpacích stanicích v Ostravě. Konečný a Moldrzyk na nich svědka Tomáše H. informovali, že výběrové řízení na rekonstrukci domu v Havířově je připravené pro předem vybranou firmu Staseko Plus.

V tomto místě policie ve spisu uvádí, že informace o výběrovém řízení se dostaly i k vedoucím politikům havířovského magistrátu.

„Ze schůzky ze dne 10. 5. 2022 vyplynulo, že Roman Moldrzyk potvrdil Tomáši H., že výběrko je jejich, že jim to nebude nikdo kontrolovat. Ing. Moldrzyk dále Tomáši H. potvrdil, že o celém tomto jednání ví i náměstek Baránek,“ píše se v policejním usnesení o zahájení trestního stíhání.

O několik řádků níže policisté uvádějí, že zmiňovaným politikem je současný náměstek pro ekonomiku a správu majetku na magistrátu v Havířově Ondřej Baránek. Ten reprezentuje hnutí ANO, je šéfem jeho havířovské organizace a v uplynulých letech čtyřikrát daroval hnutí peníze.

Baránek k dotazům redakce uvedl, že k žádnému z obviněných mužů nemá vztah a s nikým z nich zakázku na rekonstrukci domu neřešil. „Zcela zásadně odmítám takovéto spekulace. Zakázku připravoval správce bytového fondu, prostřednictvím smluvního externího administrátora,“ napsal Seznam Zprávám.

Zajímalo nás, co si o Baránkovi a výskytu jeho jména v policejním spisu kauzy myslí jeho nadřízený a primátor Havířova Josef Bělica. Poslanec hnutí ANO však na opakované výzvy Seznam Zpráv nereagoval.

Podrážděný senátor

Další podezřelou zakázkou, kvůli které policie podezírá čtveřici podnikatelů a manažerů z machinací s výběrovými řízeními a uplácení, je rekonstrukce základní školy ve Stonavě na Karvinsku za 16 milionů korun. Obci podle policejního spisu vznikla škoda minimálně ve výši 584 tisíc korun.

Zakázku administrovala Konečného firma VIA Consult a proti zadání se ohradil pozdější korunní svědek případu Tomáš H., jehož firmě přišly zadávací podmínky jako diskriminační. Podal proti nim stížnost na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), čímž výběrové řízení přibrzdil. To se nelíbilo nejen Konečnému a spol., ale i starostovi Stonavy a senátoru hnutí ANO Ondřeji Feberovi.

„Starosta Feber jej (Tomáše H.) kontaktoval telefonicky a sdělil mu, že by se v této věci chtěl s ním osobně sejít a jestli by byl ochoten přijet na úřad. On mu navrhl místo v Ostravě v kavárně, kde se potkali. Pan starosta jej požádal, zda by stáhl uvedený podnět a odblokoval realizaci stavby. Odůvodňoval to tím, že rodiče a děti na tuto stavbu čekají, že nemohou využívat k těmto účelům jiný objekt v obci. Přišlo mu, že se snaží hrát na city. On ale věděl, z dřívější schůzky s Varmusem, že v této věci má být zainteresován i starosta obce ve spolupráci s administrátorem a s předpokládaným vítězem, firmou pana Čečotky (jeho firma Vapes CE, která řízení vyhrála, na dotazy redakce nereagovala, pozn. red.),“ píše policie ve svém usnesení.

Svědek Tomáš H. policii popsal, že starosta Feber mu dále řekl, že s výběrovými řízeními takového rozsahu nemá zkušenosti a že firma VIA Consult Milana Konečného mu byla doporučena. „Následně mu sdělil, že musí pochopit motiv jeho jednání, jelikož sám je členem protikorupčního hnutí. Po této větě starosta zaplatil, vzal si bundu a odešel, reagoval podrážděně,“ citují policisté svého klíčového svědka.

Následně se uskutečnilo setkání mezi Tomášem H., administrátorem Konečným a Romanem Varmusem z firmy Strojírny a stavby Třinec (jeho mluvčí nechtěla případ kvůli probíhajícímu vyšetřování komentovat). Na této schůzce Konečný dle policie vykreslil obrysy možné kooperace, určitá role byla připsána i zástupcům zadavatelů výběrových řízení - tedy obcím a jejich politickým reprezentantům.

„Obecně mu (Tomáši H.) pan Konečný řekl, že jako administrátor veřejných zakázek dostává úkoly od zadavatelů s jasným cílem, který musí splnit. Čímž měl na mysli výběr zhotovitele předem vybrané stavební firmy. Popsal mu princip svého fungování, že dostane úkol, který musí splnit, za který je odměněn mimo rámec smluvních podmínek jako administrátor, a následně z objemu té zakázky jsou uspokojeny i osoby v pozici zadavatele,“ píše se v policejním spisu.

Starosta a senátor Feber je přesvědčený, že vše proběhlo ze strany obce zákonně. Firma VIA Consult, kterou najal na doporučení jiných obcí, podle něho měla velké renomé. Měl obavu, že průtahy u antimonopolního úřadu by realizaci stavby zásadně opozdily, proto se prý obrátil na zástupce stěžovatele - budoucího svědka případu -, aby vzal svou stížnost zpět. „Jako starosta jsem se řídil zájmem obce,“ sdělil Seznam Zprávám.

Dodal, že zbytek obcí je uváděn v obecné rovině - což není pravda, jak jsme si ukázali v předchozí kapitole a dokážeme i v té následující. „Obávám se, že medializace mé osoby je daní za stranickou příslušnost a funkci senátora,“ dodal Feber.

Vtažen a vláčen

V průběhu jara roku 2021 vypsala obec Raškovice na Frýdecko-Místecku zakázku pod názvem „Kulturní a komunitní centrum obce Raškovice - kulturní dům Obecník“ za 26 milionů korun. Zakázku měla dle policie získat předem vytipovaná firma, kvůli čemuž se uskutečnila řada schůzek na čerpacích stanicích.

Svědek Tomáš H. za sehrání takzvaného křoví ve výběrovém řízení dostal podle policie od obviněného Romana Varmuse úplatek 280 tisíc korun, které obratem předal detektivům jako důkaz.

Starosty obce Raškovice Jiřího Blahuty (KSČM) jsme se zeptali, co si o zmanipulované zakázce a celé kauze myslí. Vždyť podle policie jeho obci způsobili obvinění škodu 840 tisíc korun. „Nic o tom nevím. My pracujeme na stavbě, já se k tomu nebudu vyjadřovat, na shledanou,“ zavěsil starosta.

Policie dále zadokumentovala předání úplatku ve výši 200 tisíc korun v zakázce na rozšíření budovy základní a mateřské školy v obci Sedlnice na Novojičínsku. Administrátor Konečný dle policie zmiňoval, že v Sedlnicích „to je pro nějakou firmu z Kopřivnice, kde má mít snad i nějaký podíl starosta Sedlnice“.

Konečný svědkovi Tomáši H. předal za stažení námitek vůči zadávacímu řízení úplatek 200 tisíc korun, které mu nechal dle spisu ve složce na sedadle auta. Policisté spočítali, že Sedlnicím vznikla škoda minimálně ve výši 615 tisíc korun. Ve spisu policisté zmiňují jméno starosty obce Rostislava Recmana, který kandidoval za uskupení Pro Sedlnice společně.

„Důkazy o aktivitách Milana Konečného a Rostislava Recmana byly dále zjištěny a zadokumentovány na základě uskutečněné analýzy kontaktu. Touto analýzou bylo mimo jiné potvrzeno, že dne 25. 1. 2022 na osobní schůzce nabízel Milan Konečný Tomáši H. úplatek ve výši 1 % z hodnoty zakázky v obci Sedlnice, že tato zakázka je připravovaná pro společnost NH stavby z Kopřivnice, že ji řídí super chlap, který tam má se starostou společnou firmu. Na téže schůzce pak Tomáši H. oznamuje, že již má Sedlnice pořešené a že peníze mu předá ještě dnes,“ píše policie ve spisu.

Starosta Recman je ve funkci první volební období, dění kolem výběrového řízení ho prý zaskočilo. „Vůbec jsem nepředpokládal, že může k něčemu obdobnému dojít, přesto jsem rád, že k odhalení došlo, neboť zcela určitě nejsem z těch, co by podporovali neférovost. A to i přesto, že ač nevinně, byl jsem do toho vtažen a vláčen,“ řekl Seznam Zprávám Recman, který byl v letech 2019 a 2020 registrovaným příznivcem hnutí Trikolóra.

Foto: Seznam Zprávy

Policie popsala, jak se dělily úplatky za zmanipulované soutěže

Popřel, že by měl s vlastníky stavební firmy NH stavby - jak je zmíněno v policejním spisu - společnou firmu. Nutno dodat, že údaje o tom nejsou k dohledání ani v obchodním rejstříku. Přiznal ale, že ho s firmou NH stavby a jejím spoluvlastníkem Petrem Nováčkem pojí „pracovní vztah v rámci obce“. Z obviněných zná díky práci VIA Consult pro obec jejího obviněného spolumajitele Konečného.

„V rámci probíhajícího trestního řízení jsem vázán mlčenlivostí, neboť sám jsem inicioval svou svědeckou výpověď po zjištění skutečností obsažených v příslušném usnesení o zahájení trestního stíhání. Věřím, že tímto neporušuji rámec mlčenlivosti: na základě své výpovědi a analýzy důkazů, které má policie k dispozici, je zcela zřejmé, že jsem žádným způsobem neovlivňoval předmětné zadávací řízení a že tedy skutečnosti, vztahující se na mou osobu a na které se dotazujete, jsou smyšlené a nepravdivé,“ dodal starosta Recman.

Spolumajitel NH stavby Pavel Hložek se odmítl k dotazům na vztah ke starostovi Recmanovi a policejnímu spisu vyjádřit. „Sděluji vám, že nejste nikomu z vedení naší společnosti osobně znám. Z těchto důvodů se nebudeme k obsahu vašeho e-mailu vyjadřovat, když z veřejně dostupných zdrojů lze zjistit jaké a s kým má naše společnost smluvní vztahy. Detaily těchto vztahů pak jsou již chráněny obchodním tajemstvím,“ napsal pouze.

Policie si posvítila i na zakázku rekonstrukce mateřské školy v Hati na Opavsku za 8,2 milionu korun. Zakázku administrovala opět firma VIA Consult a podle policie obviněný Konečný způsobil obci svým konáním škodu ve fázi pokusu ve výši minimálně 331 tisíc korun. Starosta obce Werner Vyletělek (KDU-ČSL) na dotazy redakce nereagoval.

Reklama

Doporučované