Hlavní obsah

„Další si to rozmyslí.“ Kauza zpochybňuje ochranu whistleblowerů

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Úředník Ministerstva spravedlnosti Jan Benýšek, který podal protikorupční oznámení.

Reklama

Článek

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek hájí svůj postup vůči úředníkovi resortu, který podal protikorupční oznámení na svého nadřízeného. Jak zjistily Seznam Zprávy, vláda na Blažkův návrh zrušila úředníkovu pozici ředitele insolvenčního odboru. Jak ministr spravedlnosti kroky vysvětluje?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Kdo je první vysoce postavený úředník, který využil zákona o ochraně oznamovatelů.
  • Jak na zjištění Seznam Zpráv reaguje Ministerstvo spravedlnosti a jeho šéf Pavel Blažek z ODS.
  • A jaký vzkaz případy, které reportéři popsali, vysílají dalším potenciálním whistleblowerům.

Úředník upozornil na podezření na nelegální jednání a poté přichází o místo. V poslední době investigativní reportér Seznam Zpráv Lukáš Valášek spolu s kolegyní Adélou Jelínkovou popsali dva takové případy. V jednom z nich dokonce vysoce postavený ministerský úředník poprvé využil nového zákona o ochraně oznamovatelů.

„Ty případy ukazují, že vláda, respektive dva její ministři neváhají vůči oznamovatelům potenciálního nelegálního jednání – porušení zákonů – činit kroky, které vykazují určité znaky msty,“ říká v podcastu 5:59 Valášek.

Nejprve přibližme případ, který se nedávno odehrál na Ministerstvu spravedlnosti.

Ředitel insolvenčního odboru ministerstva Jan Benýšek ve svém podnětu varoval, že se odbor pokouší ovládnout náměstek ministra Pavla Blažka (ODS) a vysoký funkcionář občanských demokratů Antonín Stanislav. Ten přitom už jednou z resortu odešel.

Podle reportéra jeho odchod v roce 2016 souvisel s kauzou manipulací se zkouškami insolvenčních správců, která se na resortu spravedlnosti odehrávala v době, kdy příslušný odbor vedl Stanislav. Tato podezření přitom před sedmi lety nahlásil právě Benýšek. Přesto se po volbách v roce 2021 Antonín Stanislav na ministerstvo vrátil. A to na vyšší post, než jaký dříve opustil.

Foto: Právo/Petr Hloušek, Profimedia.cz

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (vpravo) se svým politickým náměstkem Antonínem Stanislavem.

„Nevídaná kadence“ auditů

Zákon o ochraně oznamovatelů ale úředník využil až o něco později. V rámci letošní reorganizace podepsané samotným ministrem se totiž kontroloři insolvenčních správců stali Stanislavovými podřízenými. A podle Benýškova oficiálního oznámení na něj poté náměstek začal tlačit, aby rezignoval.

„Pan Benýšek podal protikorupční podnět, ve kterém říká, že pan Stanislav – člověk, který je obklopen těmi podezřeními a který musel už jednou z ministerstva odcházet (…) – na něj nyní tlačí, pokouší se ovládnout odbor insolvencí,“ popisuje Valášek.

Pozoruhodný je například počet auditů ze strany vedení ministerstva, které se zaměřily na odbor Jana Benýška. On sám v rozhovoru s reportéry uvedl, že za posledních několik měsíců jich bylo „zhruba pět“. Což je podle novináře Valáška „nevídaná kadence“.

Kdo je Antonín Stanislav

  • Stanislav je místopředseda ODS v Královéhradeckém kraji. V posledních letech sponzoroval stranu desítkami tisíc korun.
  • V roce 2016 odešel z Ministerstva spravedlnosti, kde působil jako pověřený ředitel insolvenčního odboru. Stalo se tak po odhalení podezřelých zkoušek insolvenčních správců.
  • Ministr spravedlnosti Pavel Blažek udělal ze Stanislava loni v lednu svého politického náměstka.
  • Stanislav vedle ministerského angažmá zároveň dojíždí ředitelovat do domova pro seniory v Tmavém Dole.

Ředitel insolvenčního odboru se přesto rozhodl zůstat. Svůj post si ale nakonec neudrží. Ministr Blažek totiž v rámci systemizace státní správy přišel s návrhem, kterým se odbor v čele s Benýškem rozdělí na dva a jeho místo tak zanikne. Změnu navzdory informacím, které Seznam Zprávy uveřejnily, posvětila minulý týden vláda.

Resort spravedlnosti navíc jen několik hodin po vydání článku na svém webu uvedl, že tvrzení o pokusu o ovládnutí byznysu s insolvencemi je „absurdní“.

„Ministerstvo tvrdí, že všechno je úplně v pořádku, že ta organizační změna je jenom součástí úspor, o které se v rámci rušení úřednických míst vláda snaží. Na můj vcelku logický dotaz, jak přesně se dosáhne úspory, když se z jednoho místa (ředitele odboru) stanou dvě, jsme ale doteď odpověď nedostali,“ popisuje investigativní reportér.

Ministr Blažek pak také zdůraznil, že on ani náměstek Stanislav se Benýškovi nemají za co mstít. Úředník prý totiž ve svém podnětu nahlásil – jak Valášek parafrázuje – „prehistorickou věc“, která se měla odehrávat v době ministra Roberta Pelikána (ANO). Reportér ale zdůrazňuje, že Benýškovo oznámení se více než minulosti týká toho, co by se mohlo dít dál.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Investigativní reportér SZ Lukáš Valášek.

Selhal zákon?

Novinář se tak domnívá, že zákon o ochraně oznamovatelů, který navíc vláda schválila až po opakovaných výzvách od Evropské komise, selhal a nedokázal oznamovatele potenciální nepravosti ochránit.

„Teoreticky ty paragrafy dotyčnému přisuzují nějakou ochranu. Ale tady vidíme, jak je to prakticky. Když se ten zákon vytvářel, protikorupční experti mimo jiné upozorňovali, že je velmi problematické, aby orgánem, který to (oznámení) prověřuje, bylo Ministerstvo spravedlnosti, které má svoje politické vedení. (…) Ať to dopadne jakkoli, tak jen těžko můžeme věřit, že v dalších případech bude Ministerstvo spravedlnosti postupovat důvěryhodně,“ míní Valášek.

Podle reportéra navíc případ úředníka Benýška zaseje nejistotu: „Vidíme, že asi každý další, kdo nějakou nepravost ve svém úřadě zažívá, si dost rozmyslí, jestli jít touto cestou a oznámit to.“

V podcastu 5:59 se také dozvíte, v čem je pozice šéfa kontrolorů insolvenčních správců tak důležitá nebo co ukazuje jiný případ spojený s whistleblowingem na Ministerstvu dopravy, který nedávno Seznam Zprávy také popsaly. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Eduard Freisler, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Seznam Zprávy

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované