Hlavní obsah

Případ doutnající haldy u Ostravy: fatální selhání státního hornického podniku

Foto: Seznam Zprávy

Doutnající halda prohořívající hlušiny na Ostravsku. Archivní foto.

Reklama

Článek

Podezření ze zločinu a hrozba vážné ekologické havárie. Doutnající haldu prohořívající hlušiny na Ostravsku měla od skládky s chemickým odpadem dělit vzdušná stěna. Firma, která se o ni měla postarat, ale místo zavezla stavební sutí.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jak oblast v současnosti vypadá a co je v místech, kde by měla být vzdušná stěna mezi doutnající haldou a skládkou chemického odpadu.
  • Jak je možné, že si dlouhá léta nikdo nevšiml, že nákladní auta do příkopu navážejí odpad.
  • A jak nebezpečná situace by mohla nastat.

Na okraji Ostravy doutná halda prohořívající hlušiny, která se rozkládá na 100 hektarech u bývalého dolu Heřmanice. Ve vzduchu tam poletuje černý popílek z uhlí, který se boří pod nohama a lepí se na boty. Celé místo navíc nepříjemně zapáchá. Plameny sice vidět nejsou, hoří pod zemí, ale skrz půdu si proráží cestu šedý dým.

Přestože podobných hald je na česko-polském pomezí spousta, tahle se vymyká. V jejím sousedství totiž leží nebezpečná skládka chemického odpadu. Z bezpečnostních důvodů je měl dělit pás, přes který by oheň nemohl přejít. To se ale nestalo. „Je zaděláno na ekologicko-kriminální skandál,“ říká investigativní reportér Seznam Zpráv Vojtěch Blažek.

Letecké záběry heřmanické haldy v Ostravě – místa, kde se spojuje podezření ze zločinu a hrozba vážné ekologické kalamity.Video: Archiv Seznam Zpráv, Seznam Zprávy

Počátek problému sahá do roku 2014. Tehdy se státní podnik Diamo, který se stará o likvidaci těžebních míst, dohodl s ostravskou firmou Ridera Bohemia, že hlušina mezi haldou a skládkou se odtěží. Tento postup schválily i všechny úřady. „Jenomže se ukázalo, že pravděpodobně firma Ridera tu vzdušnou stěnu postupně zavážela stavebním odpadem,“ vypráví Blažek.

Diamo sice nakonec rozhodlo (i když i to je podle reportéra dnes sporné), že v prostoru může být kamenina. Kontrola Ministerstva průmyslu a obchodu nicméně odhalila, že v místech, která dělí skládku a haldu, se nachází zhruba 600 tisíc tun stavebního odpadu, jako je dřevo, plasty nebo kovy. „A vznikla závažná pochybnost, jestli z hlediska toho prohoření to je bezpečné a jak se to vůbec mohlo stát, že někdo toleroval, že tam ten odpad skončil,“ říká Blažek.

„Fatální selhání“

Po kontrole z rezortu, kterému v současnosti šéfuje Jozef Síkela (STAN), se věci daly do pohybu. Ministerstvo kompletně obměnilo vedení Diama a také zastavilo navážení odpadu do vzdušné šachty.

Není se čemu divit. Experti v závěrečném kontrolním protokolu píšou, že došlo k „fatálnímu selhání“. Zdálo se jim také zvláštní, že si nikdo nevšiml desítek nákladních vozů, které s odpadem do areálu přijížděly. Nový ředitel Diama Rostislav Dudáš pak v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že někteří dnes už bývalí zaměstnanci podniku o porušování pravidel věděli.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Investigativní reportér Seznam Zpráv Vojtěch Blažek.

I proto firma podala trestní oznámení na neznámého pachatele. „Já jsem ho sehnal a je z něj jednoznačné, že hlavním podezřelým je pro Diamo firma Ridera Bohemia, ta, která ten odpad pravděpodobně navezla, a zároveň i někteří zaměstnanci Diama,“ popisuje Blažek.

Zástupci firmy Ridera Bohemia se o doutnající haldě u dolu Heřmanice odmítli bavit. Omezili se pouze na písemné vyjádření, ve kterém říkají, že vždy dodržovali všechny předpisy a dohody s podnikem Diamo a že v zavážení průsmyku budou pokračovat.

Neurčité „tanečky“

O tom, co všechno by se mohlo stát, pokud by oheň přeskočil z hořící haldy na skládku chemického odpadu, podle Blažka nechce příliš nikdo mluvit. Současný ředitel podniku připustil, že by to byl „velký problém“, a soudní znalec, kterého Diamo oslovilo, zase uvedl, že pokud by skládka chytla, způsobilo by to „mimořádně havarijní stav“. Podrobnosti ale nejsou jasné.

„Moc nevíme, co tyhle tanečky kolem znamenají, ale můžeme z toho vytušit, že by skutečně šlo o ekologickou pohromu vyšších rozměrů, které se všichni obávají, s ohledem právě na to, jak neurčitě o tom mluví,“ podotýká reportér. Zároveň ale upozorňuje, že společnost Diamo prostor hlídá a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se měla zvyšovat teplota v okolí skládky chemického odpadu.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak daleko je zatím v prošetřování případu policie nebo jakou motivaci mohla mít firma Ridera Bohemia k tomu, aby místo mezi haldou a skládkou zavážela stavebním materiálem. Poslechněte si v přehrávači na začátku článku.

Editor a koeditor: Eduard Freisler, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: archiv Vojtěcha Blažka

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované