Hlavní obsah

„Lakmusový papírek důvěryhodnosti.“ Mlžení o útěku z WC není jen komedie

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav (ODS).

Reklama

Článek

Kauzy ministerského náměstka Antonína Stanislava se vrší a vzbuzují nové otazníky kolem jeho působení na resortu spravedlnosti i dalších pozicích. Na otázky dlouho odmítal odpovídat, před novináři utíkal a na sociálních sítích tvrdil, že se snaží pošpinit jeho jméno. Teď otočil. Jak své působení vysvětluje?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jaké kauzy týkající se náměstka Antonína Stanislava Seznam Zprávy popsaly.
  • Jak je vysoce postavený úředník Ministerstva spravedlnosti vysvětluje.
  • A jak na ně reaguje královéhradecká ODS, ve které Stanislav figuruje.

Problémy náměstka Antonína Stanislava (ODS) z Ministerstva spravedlnosti narůstají. Nejdříve na něj whistleblower podal protikorupční podnět, poté musel vysvětlovat nejasnosti kolem smluv v domově pro seniory, který vede. A navíc přes okénko na WC prchl před dotazy reportérek po jednání zastupitelstva ve Rtyni v Podkrkonoší.

Poslední zmíněný čin nedokázal vysoce postavený úředník věrohodně vysvětlit ani během nedávného rozhovoru pro Seznam Zprávy. A to i přesto, že se ho na událost reportéři zeptali více než desetkrát.

„On se tomu velmi aktivně vyhýbal, bránil. Neustále opakoval, že už je to pro něj ukončená záležitost. A my jsme se mu snažili vysvětlit, že pro voliče, kteří chtějí vědět, jestli náměstek ministra lže, nebo nelže, to ukončená záležitost není,“ popisuje v podcastu 5:59 investigativní reportér Seznam Zpráv Lukáš Valášek.

Jen pro připomenutí: Stanislav donedávna se Seznam Zprávami téměř nekomunikoval, redakce se proto rozhodla za ním vydat do Rtyně, kde měl na zasedání zastupitelstva mluvit o nejasnostech kolem uzavírání smluv v domově důchodců. Nakonec k tomu nedošlo a dvojice novinářek ho tak oslovila napřímo. Stanislav nicméně před jejich dotazy utekl na toaletu. Reportérky na něj před dveřmi WC čekaly, a když nevycházel, zkontrolovaly i kabinky. Stanislav už na nich ale nebyl.

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Toaleta, ze které Antonín Stanislav utekl před reportérkami.

Jediným logickým vysvětlením tak podle Lukáše Valáška je, že místnost opustil malým oknem. Náměstek Stanislav ale toto tvrzení na síti X označil za lež. Sám nicméně důvěryhodné vysvětlení nenabídl, v rozhovoru pouze zmínil, že na novináře „v té chvíli nedokázal reagovat“.

„Důležitý lakmusový papírek“

Podle reportéra se celá etuda může jevit jako „komediální vsuvka“ mezi všemi zjištěními, která se Stanislava dotýkají. Opak je ale pravdou. „Pro nás je to poměrně důležitý lakmusový papírek. Protože pakliže pan náměstek ani v této velmi snadno doložitelné věci nedokáže mluvit pravdu, tak jak potom můžeme věřit, že v těch dalších věcech, které jsou složitější, pravdu mluví,“ upozorňuje novinář s tím, že tu ale jde také o důvěryhodnost ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), který se za svého podřízeného dál staví a hájí ho.

Co říká Blažek na to, že jeho náměstek prchl okénkem na záchodě?

„Nic. Protože žádným záchodovým okénkem neprchl,“ napsal v prosinci ministr spravedlnosti na dotaz Seznam Zpráv.

Valášek navíc uvádí, že ani u dalších kauz, které Seznam Zprávy popsaly a na které se Stanislava během rozhovoru s kolegy ptali, neodpověděl důvěryhodně. „Všechno jsou to podle něj podivuhodné náhody, které sice mohou vypadat blbě, ale není za nimi žádný zlý, neřkuli nelegální úmysl,“ parafrázuje náměstkova slova reportér.

Příkladem může být už zmíněný problém se smlouvami v Domově sociální péče Tmavý Důl, který Stanislav vedle náměstkování vede. Seznam Zprávy například zjistily, že podle údajů v registru smluv zařízení uzavřelo předloni přímo na silvestra deset kontraktů s firmou, u které lze najít vazby na ODS.

Každá smlouva se navíc vešla pod limit, po jehož překročení je nutné zakázku soutěžit. Nicméně podle Antonína Stanislava ve skutečnosti došlo k podepsání dokumentů už dříve, jeho kolegyně je ale prý nahrála do registru pozdě a navíc se špatným zněním.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Investigativní reportér Seznam Zpráv Lukáš Valášek.

Ministerstvo vs. domov pro seniory

Kauzy kolem náměstka nenechávají v klidu zastupitele Rtyně v Podkrkonoší nebo královéhradeckou buňku ODS. Už v prosinci Stanislav přišel o post místopředsedy krajského sdružení strany. A nedávno hejtman a šéf tamní občanské demokracie Martin Červíček poslal do domova pro seniory kontrolu, která by měla poměry v instituci za Stanislavova úřadování prověřit. K závěru ale zatím nedošla.

Každopádně sám ministerský náměstek plánuje koncem ledna z vedení domova odejít. Hejtman Červíček totiž dal podle reportéra Stanislavovi ultimátum - v čele Tmavého Dolu bude moci zůstat jedině tehdy, když opustí své křeslo v resortu spravedlnosti. A Stanislav si vybral pokračování na ministerstvu.

„Z toho je koneckonců patrná i ta druhá strana vnitrostranického pnutí. Ministr Blažek, velmi vlivná postava ODS s přímým napojením na premiéra, za panem Stanislavem doteď přes veškerá jeho podezření stojí. Odmítá ho odvolat. A ve své podstatě tak vlastně veškeré ty věci bagatelizuje s tím, že to je naše kampaň,“ říká Valášek.

V podcastu 5:59 se také dozvíte více o kauzách Antonína Stanislava, které Seznam Zprávy rozkryly, a také, jak dopadlo prověřování podnětu, který na náměstka podal whistleblower. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Seznam Zprávy

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované