Hlavní obsah

„Já jsem neprchal.“ Náměstek má vlastní verzi útěku před novináři přes WC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Antonín Stanislav tvrdí, že útěk před dotazy novinářů byl zkrat.Video: Adéla Jelínková, Lukáš Valášek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav ani po 18 pokusech nevysvětlil, jak zmizel z toalety, na kterou v prosinci utekl před novinářskými dotazy.

Článek

Na náměstka ministra spravedlnosti Antonína Stanislava čekali reportéři hodiny v budově ministerstva, když na něho bylo podáno protikorupční oznámení.

Čas si neudělal. Pak sliboval schůzku, ke které ale nikdy nedošlo.

Mezitím se ministerstvo zbavilo whistleblowera Jana Benýška, který oznámení podal, a objevila se podezření kolem zakázek a finančních toků v krajském domově seniorů, kde je Antonín Stanislav do konce ledna ředitelem.

Ani poté však náměstek ministra Pavla Blažka prostor pro zodpovězení novinářských dotazů nenašel. A když za ním kvůli tomu reportéři přijeli až na jednání zastupitelstva do Rtyně, kde bydlí, utekl před nimi na záchod, odkud pak zmizel okénkem.

Svůj čas se Antonín Stanislav rozhodl reportérům věnovat až minulý týden. Útěk z toalety se mu však navzdory opakovaně položeným dotazům objasnit nechce.

Můžete nějak vysvětlit, proč jste opustil zastupitelstvo ve Rtyni, po němž jsme se vás pokoušeli zeptat na vaše kauzy, oknem?

Když to řeknu asi úplně upřímně, asi bych se tomu ani… Už se od toho chci oprostit. Nebyla to lehká doba, dva měsíce o sobě číst články. Byl tam z mého pohledu určitý mediální lynč, protože nějaké věci nejsou úplně přesné. Já se vám to budu snažit vysvětlit, budu se vám to snažit prokázat. Je samozřejmě na vás, jak si to vyhodnotíte. Vy jste novináři, vy máte nějakou etiku, vy máte nějakou morálku. Já jsem taky jenom člověk, nejsem stroj. Já mám doma taky malé dvouleté dítě, mám doma manželku, a když říkám, že jsem byl opravdu už přetažený, tak se omlouvám - když jsem vás tam zahlédl, nedokázal jsem v tu chvíli reagovat.

Proč jste ale potom lhal na sociální síti X, že jste ze záchodu okénkem neutekl?

Já jsem nelhal. Já už bych to, prosím vás, uzavřel.

Na sociální síť jste napsal, že jste odešel stejně, jako jste přišel. A že náš text o tom, že jste odešel oknem, není pravdivý. Vaše tvrzení pak opakoval i ministr Pavel Blažek. Jako náměstek ministra spravedlnosti jste tedy veřejně lhal?

Já nelžu. Já taky můžu říkat, že lžete.

Moment, odešel jste tedy tím okénkem, nebo neodešel?

Já jsem se k tomu vyjádřil. Opravdu bych neodešel zavřeným oknem.

To okno jste si přece otevřel a pak ho po vás někdo pravděpodobně i zavřel…

No, tak jako…pravděpodobně. Tak když vy říkáte pravděpodobně, tak asi…

A vy tedy neumíte otevřeně říct: ano, odešel jsem oknem, měl jsem zkrat, jak už jste nám před chvílí popisoval?

Já vám říkám, že už bych to nechtěl řešit. Já opravdu dva měsíce podstupuji intenzivní mediální lynč.

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Rozhovor se Stanislavem v budově Ministerstva spravedlnosti.

Proti tomu se musíme ohradit. My neprovádíme žádný mediální lynč. My píšeme o věcech, které jsou ve veřejném zájmu. Jste náměstek ministra spravedlnosti. Je vaší rolí odpovídat na dotazy médií. Občané, myslíme, chtějí vědět, jestli náměstek ministra spravedlnosti veřejně lže. To je docela důležitá věc.

Zpočátku jsem se chtěl nějakým způsobem k vám vyjádřit. Kdykoliv jsem se vyjádřil, buďto vyjádření nebylo citováno tak, jak jsem ho uvedl, nebo bylo vytrženo z kontextu. Já jsem vám opakovaně říkal, že bych měl zachovávat nějakou mlčenlivost k nějakým věcem.

Ale pane náměstku, o tomhle tom se tady nebavíme. My se tady bavíme o tom, jestli jste opustil toaletu okénkem, když jste před námi prchal. A bavíme se o tom, jestli jste o tom následně lhal, a jestli tedy tu vaši lživou konstrukci převzal i ministr spravedlnosti.

Já jsem neprchal. Já jsem opustil jednání zastupitelstva, které trvalo poměrně dlouho. Já bych to asi uzavřel.

Co říká Blažek na to, že jeho náměstek prchl okénkem na záchodě?

„Nic. Protože žádným záchodovým okénkem neprchl,“ napsal v prosinci ministr spravedlnosti na dotaz Seznam Zpráv.

Oknem jste opustil jednání zastupitelstva.

Pořád mi něco nepodsouvejte.

Jestli nedokážete říci pravdu o této věci, jak vám máme věřit ostatní? Vy jste veřejně tvrdil, že jsme lhali, když jsme psali, že jste budovu opustil okénkem. Nelhal jste spíše vy?

Jestli tady budeme dvě hodiny řešit vaši verzi a moji verzi, nikam se nedostaneme.

Další věci, na které se ptáme, jsou výrazně složitější. Znepokojuje nás, že nedokážete odpovědět ani na jednoduchou věc, zda jste odešel okénkem, či neodešel.

Já jsem neodešel oknem. Já vám jenom říkám, já jsem byl pod tlakem. Měl jsem s vámi mluvit, ale ta situace byla úplně jiná. Počítal jsem s tím, že se budu vyjadřovat. Starosta na začátku zastupitelstva vyzval k tomu, aby se tam ty věci neřešily. Já jsem to respektoval a nechtěl jsem vůbec nic říkat i s ohledem na mlčenlivost. Tím bych to uzavřel.

My jsme napsali, že jste utekl oknem. Vy jste nás nařkl, že jsme o tom lhali. Jiná možnost, jak jste zmizel, ale není. A vy místo omluvy, že jste lhal, pořád slovíčkaříte.

Já jsem se omluvil hned druhý den na sociálních sítích, že jsem se s vámi měl bavit, to uznávám. Ale pochopte, že jsem po dvouměsíčním, v podstatě už tříměsíčním tlaku. Pro mě už je to uzavřená věc. Setrval jsem na místě, až jste odešli, odešel jsem.

A kde jste tedy v té malé místnosti toalety byl?

Byl jsem na záchodě.

Nebyl.

No dobře.

Toaleta je fakt malá. V kabinkách jste nebyl.

Tak jestli chodíte na pánské toalety…

Kolegyně po mnoha minutách čekání neměla jinou možnost. Nicméně z vás asi odpověď nedostaneme.

Já to beru jako uzavřenou věc.

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Toaleta, na níž se náměstek ministra neměl kde schovat.

Myslíte si, že to jako uzavřenou věc bere i veřejnost? Když vidí náměstka ministra spravedlnosti, který utíká oknem toalety před novináři a pak o tom na sociálních sítích lže?

Vy mi tady pořád něco podsouváte. Věřte mi, že mně není příjemné pořád číst dokola recyklované články. Tlak je neúnosný.

My v nich přinášíme nové informace. Vy jste náměstek ministra. Podléhat veřejnému dohledu patří k vaší práci. Tohle je bohužel první souvislá komunikace, kterou s vámi vedeme od doby, kdy aféru na Ministerstvu spravedlnosti rozkrýváme. My jsme se s vámi opakovaně pokoušeli komunikovat. Nezvažujete rezignaci, když takhle neustojíte tlak dotazů nějakého veřejného dohledu?

Proto tady sedíme. Já i přesto, že mám poměrně velké limity, s vámi hodlám diskutovat, hodlám jednat.

Kličkování náměstka

  • Pomluva prokázaná soudem, hájil se Blažkův náměstek Antonín Stanislav, když jeho podřízený ukázal na machinace kolem insolvenčních správců v době, kdy byl za agendu na ministerstvu zodpovědný Stanislav. Reportéři však zjistili, že soudy zkoumaly jinou kauzu. A neplatí ani verdikt o pomluvě.
  • Těsně před nástupem na ministerstvo Antonín Stanislav žádal ve sporu o peníze soud o odpuštění poplatků. Sto tisíc na ně prý neměl. Tři týdny po usednutí do křesla Blažkova náměstka koupil dům za 8 milionů. Stanislav tvrdí, že peníze neměl momentálně a následně je sehnal. A na dům mu pak půjčila rodina.
  • Stanislav doteď krom náměstkování bezplatně vede i domov pro seniory v Tmavém Dole. Seznam Zprávy odhalily, že tam zakázky dával i podporovatelům ODS, které porcoval, takže je nemusel soutěžit. S jednou z firem dokonce dle registru smluv uzavřel na silvestra 2022, což byla sobota, deset smluv za sebou. Celkem za 1,8 milionu korun.
  • Když se ho na to reportéři o rok později ptali, smlouvy se v neděli večer v registru začaly měnit. V rozhovoru Stanislav reportérům tvrdil, že kolegyně udělala chybu a původně nahrála chybné smlouvy s chybnými daty, což pak chtěla opravit.
  • Stanislav dával v domově seniorů zakázky i svému zástupci. Šéfem stravování udělal činovníka ODS, vedoucím nákupu navíc udělal z otce. Když se na to reportéři začali ptát, jméno Stanislavova otce z webu zmizelo.
  • Stanislav nyní tvrdí, že se manažerem jen měl stát a kolegyně jeho jméno na webu vyvěsili předčasně. Z plánu pak prý sešlo.

Reklama

Doporučované