Hlavní obsah

Náměstek ministra Blažka utekl před novináři oknem ze záchoda

Video, jak náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav uprchl před dotazy novinářů na záchod, odkud už zpátky nevyšel.Video: Adéla Jelínková, Christine Havranová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Antonín Stanislav měl zastupitelům ve své obci Rtyně vysvětlit zjištění, která kolem jeho osoby přinesly Seznam Zprávy. Nakonec z toho náměstek ministra spravedlnosti vycouval. A před dotazy reportérů se ukryl na WC, odkud zmizel.

Článek

Když Seznam Zprávy upozornily, že na náměstka ministra spravedlnosti za ODS byl podán oficiální protikorupční podnět, nevyvolalo to rozruch jen mezi ministry vlády Petra Fialy.

O kauzu se začali zajímat i zastupitelé koalice SPOLU v třítisícové Rtyni v Podkrkonoší. Náměstek Antonín Stanislav, na něhož podání mířilo, je tu za občanské demokraty zastupitelem. A jeho kolegové chtěli vysvětlení i k dalšímu odhalení: že jako ředitel nedalekého krajského domova pro seniory porcoval zakázky, které pak přiděloval i podporovatelům ODS.

„Pokud jsou před námi problémy, chceme je řešit. Proto budeme rádi, když jednání budete sledovat nebo přijdete osobně,“ napsali místní politici SPOLU na sociálních sítích. Na místo se proto vydali i reportéři Seznam Zpráv, kterým se Stanislav přes sliby osobní schůzky vyhýbá.

Dopadlo to však jinak, než buňka SPOLU avizovala. Náměstek Stanislav sice z Prahy na zastupitelstvo dorazil. Po dvou a půl hodinách ale politici jednání ukončili, aniž by na kauzy přišla řeč.

Stanislavovi se pak ani po ukončení schůze odpovídat nechtělo. „Já se omlouvám, já se k tomu teď nemůžu vůbec vyjadřovat,“ řekl nejdříve a na další dotazy reagoval omluvou, že si musí odskočit a zmizel na toaletách.

Z nich už však nevyšel. Vedly z nich přitom jenom jedny dveře.

„Musím si odskočit“

Novináři Seznam Zpráv přišli ve Rtyni po zastupitelstvu za Antonínem Stanislavem s několika dotazy. Zajímalo je například, proč loni na Silvestra, což byla sobota, uzavřel podle údajů veřejného registru za krajský domov pro seniory 10 mluv za sebou s firmou BScom. A proč jednu velkou zakázku rozdělil tak, že ji nemusel žádným způsobem soutěžit.

Nebo proč začal jeho domov důchodců smlouvy v registru přepisovat, když se o ně v prosinci začali reportéři zajímat.

Do firmy BScom přitom představitelé místní ODS vzali v roce 2020 na návštěvu nynějšího premiéra Petra Fialu (ODS), který to využil v kampani. A stejná firma také ve středu zapůjčila techniku pro internetový přenos zasedání rtyňského zastupitelstva. Místní SPOLU, které to iniciovalo, jí za to na facebooku poděkovalo.

Místo odpovědí, co se dělo v domově, však náměstek ministra Pavla Blažka jenom oznámil, že si „musí odskočit“.

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Okno, kterým náměstek ministra spravedlnosti opustil jednání zastupitelstva.

Když pak reportéři dlouhé minuty čekali ve Rtyni před záchodem, procházeli kolem zastupitelé a občané obce, kteří se zasedání zastupitelstva účastnili. Varovali, že Antonín Stanislav „beztak uteče oknem“.

Bylo to sice míněno v žertu, avšak nakonec se to opravdu stalo.

Reportéři po desítkách minut čekání před WC zjistili, že náměstek ministra Pavla Blažka už uvnitř není. Dveřmi přitom neodešel. A z toalet se nedalo dostat jiným způsobem než oknem. To je v přízemí obecního kulturního domu, kde zastupitelstvo jednalo, a ústí na dvůr.

Náměstek Stanislav své chování do vydání textu nevysvětlil. Na dotazy přes mobilní textové zprávy, proč utekl, nereagoval. Až po publikaci textu přišel na sociální síti X s tvrzením, že „z budovy odešel, jak přišel“.

Dveřmi to ale být nemohlo. Reportéři u vchodu na toalety celou dobu stáli.

Vysvětlit podezření, na která Antonín Stanislav zatím jen částečně reagoval nepravdivým prohlášením na webu ministerstva, ale vyžadují i někteří jeho rtynští spoluobčané.

„Samozřejmě jsme čekali, že vystoupí a něco řekne,“ řekl třeba starosta Rtyně Stanislav Řezníček.

Foto: Profimedia.cz

Antonína Stanislava si jako politického náměstka na ministerstvo vybral jeho kolega z ODS Pavel Blažek.

Stanislav jim nakonec ve středu na facebooku napsal. „Pan starosta požádal, aby toto nebylo řešeno na půdě zastupitelstva, to jsem respektoval a vyjádřím se na jiném, k tomu určeném fóru,“ uvedl.

Opět ale není jasné, jaké „k tomu určené fórum“ myslí. Redakce se ho ptala, ale na to už zase neodpověděl.

Ministr Pavel Blažek dosud na dotazy Seznam Zpráv na chování Stanislava nereagoval.

Ozval se však královehradecký hejtman Martin Červíček (ODS). Tomu podléhá domov pro seniory Tmavý Důl, který Stanislav řídí. A náměstek navíc na hejtmanství předsedá komisi pro záležitosti seniorů.

„Přístup Antonína Stanislava je pro mne absolutně nepřijatelný a bez ohledu na probíhající kontrolu, kterou jsem v Domově důchodců v Tmavém dole před dvěma týdny nařídil, s ním budu chtít první pracovní den po Novém roce mluvit,“ napsal Červíček na sociální síť X.

Podezření kolem Blažkova náměstka

  • Šéf insolvenčního odboru Ministerstva spravedlnosti Jan Benýšek podal na konci listopadu protikorupční oznámení na svého nadřízeného – náměstka ministra Blažka Antonína Stanislava. Varuje v něm, že vedení ministerstva se pokouší ovládnout miliardový byznys s insolvencemi.
  • Benýšek přitom ukázal přímo na Stanislava, který už v minulosti musel z ministerstva odejít po podezřeních z manipulací zkoušek insolvenčních správců.
  • Stanislav se ale vrátil jako Blažkův politický náměstek za ODS a Benýška se v posledních měsících snažil přimět k rezignaci. Když to vysoce postavený úředník odmítl, vedení ministerstva rozhodlo o rozdělení jeho odboru na dva, čímž o místo přijde.
  • Těsně po podání protikorupčního podnětu vláda Petra Fialy (ODS) faktické zrušení Benýškova místa schválila. Ač nový zákon na ochranu oznamovatelů korupce, který prosadilo samo Ministerstvo spravedlnosti, by ho měl před odvetnými opatřeními chránit.
  • Ministr Blažek se ale postavil za Stanislava. A už hodiny po odhalení Seznam Zpráv nechal na webu ministerstva, které má nyní Benýškův protikorupční podnět na Stanislava nezávisle prověřit, vyvěsit vyjádření, které fakticky označuje Benýška za lháře.
  • Reportéři doložili, že Stanislav zároveň zadarmo dojíždí řídit krajský domov pro seniory dvě hodiny od Prahy, odkud zakázky plynou i sponzorům ODS. Ve stejném zařízení Stanislav zaměstnal i svého otce, šéfa lokální buňky ODS a zakázky dával svému zástupci.

Text jsme aktualizovali o tvrzení Antonína Stanislava na sociální síti X. Přidali jsme také reakci královéhradeckého hejtmana Martina Červíčka.

Reklama

Doporučované