Hlavní obsah

Za koncem whistleblowera je vedení ministerstva. Píše to sám Blažkův úřad

Foto: Profimedia.cz

Pavel Blažek se za svého náměstka Antonína Stanislava postavil. Ministerstvo naopak fakticky označilo za lháře úředníka-whistleblowera.

Reklama

Pavel Blažek odmítá, že by stál za změnami, které fakticky připraví o místo úředníka Jana Benýška poté, co podal protikorupční podnět na Blažkova náměstka. „Rozhodnutí vedení ministerstva,“ píše ale sám resort v interní obhajobě.

Článek

Ministerstvo spravedlnosti pokračuje ve změnách, kvůli kterým bude od ledna bez místa ředitel insolvenčního odboru Jan Benýšek. A to navzdory tomu, že nový zákon na ochranu oznamovatelů, který samo ministerstvo prosadilo, mu jako whistleblowerovi zaručuje ochranu proti odvetě nadřízených.

Rozdělení Benýškova odboru na dva už schválila vláda Petra Fialy (ODS) jako součást širších změn napříč státní správou. Nyní je musí ještě promítnout do svého řádu samotný resort. K tomu ale musí alespoň papírově vypořádat připomínky vlastních expertů, kteří proti změně protestují.

A právě dokument o vypořádání, které mají Seznam Zprávy k dispozici, zpochybňuje tvrzení ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), že to není on, kdo navrhl zrušení místa Benýškovi. Dokonce to označil za „prokazatelnou lež“.

Avšak sám jeho úřad nyní připomínky proti reorganizaci vypořádává s jediným argumentem - že změny se odehrávají „z rozhodnutí nejvyššího vedení ministerstva“.

Když se na tento rozpor mezi tvrzeními začaly Seznam Zprávy ptát, začal Pavel Blažek odkazovat na tajemníka ministerstva - s tím, že on nový organizační řád úřadu zpracovává a vypořádává připomínky. Blažek prý s dokumenty zatím není seznámen.

„Nemám k tomu tedy co říci. Na všech svých veřejných vyjádřeních v minulosti k této věci trvám,“ dodal ministr.

Argument: Chce to vedení

Proti změnám v Benýškově insolvenčním odboru byly podány detailní expertní výhrady. Třeba to, že ministerstvo změnu zdůvodňovalo analýzou, která ale žádný takový krok jako odbor rozdělit nedoporučuje. A úředníci insolvenčního odboru také uvedli, že rozdělení odboru na dva, v důsledku čehož zanikne místo Jana Benýška, je účelové.

„Nelze dojít k jinému závěru, než že technické řešení v podobě zrušení celého odboru včetně místa ředitele je namířeno, mimo jiné, právě proti osobě současného představeného,“ stojí v připomínce.

Foto: Seznam Zprávy

Příklad, jak jednotlivé připomínky (třetí sloupec) zamítlo ministerstvo (čtvrtý sloupec).

Jak už Seznam Zprávy uvedly, ministerstvo ke změnám, jejich součástí je Benýškův odbor, přistoupilo potom, co Jan Benýšek odmítl na svou pozici rezignovat. A to na nátlak Blažkova politického náměstka za ODS Antonína Stanislava.

Ten už jednou z ministerstva odcházel, když se po Benýškově odhalení prověřovala na ministerstvu podezření z manipulací zkoušek insolvenčních správců. Nyní po změnách si Stanislav bude moci právě na Benýškovo místo dosadit nového člověka.

Ministerstvo totiž připomínky z většiny zamítlo - jedinou, už výše zmíněnou větou. Pak sice přidalo novou verzi zdůvodnění, kterou mají Seznam Zprávy také k dispozici. V té už se rozšířeně hovoří o tom, že změnu spravedlnost činí „na základě rozhodnutí ministerstva a návrhů některých organizačních útvarů“. A následuje ještě popis kroků, které je třeba k přeskládání ministerstva udělat. Faktické zdůvodnění ale opět chybí.

A to silně kritizují i odbory, které na ministerstvu spravedlnosti fungují.

„Za stávající situace považujeme za zcela nedostatečné, aby takto zásadní změna s potenciálně negativními dopady, jejichž náprava může trvat několik let, byla odůvodněna strohým konstatováním, že jde o ‚rozhodnutí vedení ministerstva‘,“ uvedla v prohlášení předsedkyně odborové organizace Platforma Eliška Hronová, jinak také právnička v kanceláři vládního zmocněnce pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva.

Reakce ministerstva podle ní případné pochybnosti žádným způsobem nevyvrací: „Ba dokonce máme za to, že k nim spíše přispívá.“

Další ministerské mlžení

  • Seznam Zprávy získaly i odůvodnění rozdělení odborů, které si mohli přečíst ministři, kteří o něm hlasovali. Blažek kolegům tvrdil, že jde o „předem avizovanou a logickou změnu“. Ta ale přišla až poté, co Benýšek v létě odmítl sám rezignovat.
  • Ministerstvo se také odvolává na výsledky ničím nespecifikované analýzy. Jednu takovou si skutečně ministerstvo zadalo u soukromé firmy Ernst & Young a týkala se více agend ministerstva. Zaplatilo za ni více než milion korun, jak informoval server iRozhlas.cz. Seznam Zprávy ji mají k dispozici. Analýza však žádné doporučení insolvenční odbor rozdělit neobsahuje.
  • A na svém webu pak ministerstvo dalo prostor pro obhajobu samotnému náměstkovi Stanislavovi, na něhož Benýšek podal protikorupční podnět. Pomluva prokázaná soudem, hájil se Stanislav. Reportéři však zjistili, že soudy zkoumaly jinou kauzu. A neplatí ani verdikt o pomluvě.

Reklama

Doporučované