Hlavní obsah

Blažkův náměstek zaměstnává otce a zakázky dával svému zástupci

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Petr Vaněk, zaměstnanec i dodavatel domova seniorů Tmavý Důl.

Reklama

Nejen porcování tendrů pro sponzory ODS. Ministerský náměstek Antonín Stanislav (ODS) dával v domově seniorů, jemuž šéfuje, zakázky svému zástupci. Vedoucího nákupu navíc udělal z otce, šéfem stravování činovníka ODS.

Článek

Pátrání Seznam Zpráv kolem hospodaření krajského domova seniorů Tmavý Důl, jemuž šéfuje náměstek ministra Pavla Blažka (ODS) Antonín Stanislav (ODS), přináší další zjištění.

Reportéři se minulý týden vypravili na místo mimo jiné pátrat, proč tam Stanislav zaměstnal jako vedoucího nákupu svého otce, který je zároveň sponzorem ODS. A zajímalo je i to, proč zástupcem ředitele Stanislava je muž, kterému Blažkův náměstek zároveň postupně jako živnostníkovi bez tendru zadal zakázky za více než milion. Dotyčný zároveň podniká s otcem Stanislava.

Události pak nabraly bleskový spád. Jméno Stanislavova otce z oficiálního webu zmizelo úplně a Stanislav začal tvrdit, že jeho příbuzný je jen řadový zaměstnanec, který nemá vliv na veřejné peníze. A dodavatel-zástupce ředitele obratem dle webu zástupcem Stanislava být přestal.

Nic se nezměnilo u vedoucího stravování. Tím je stále předseda lokální buňky ODS.

„Není to střet zájmů“

Že veřejné peníze z domova pro seniory neodcházely jen podporovatelům ODS, ale i blízkým samotného náměstka Stanislava, je patrné z registru smluv i právě oficiálních stránek krajského zařízení.

Technickým ředitelem a zástupcem Stanislava byl ještě donedávna Petr Vaněk. Vaněk ale souběžně jako živnostník byl i dodavatelem toho samého domova. Stanislav svému podřízenému podle registru smluv za poslední tři roky dal celkem sedm zakázek v součtu za 1,5 milionu korun.

Jak jsme popsali v předchozím článku, ředitel Stanislav mnohé zakázky porcoval tak, aby nedosáhly popisované dvousettisícové hranice a mohly být zadány „z ruky“, bez soutěže.

A stejně postupoval i v případě živnostníka Vaňka.

Reportérům se Vaňka podařilo zastihnout v jeho domě nedaleko domova pro seniory. „Tam se to řešilo s krajem přes právníka,“ řekl Vaněk s tím, že kraj se usnesl, že o střet zájmů nejde. A to samé řekl Seznam Zprávám Stanislav s tím, že to s právníky kraje řešil už v roce 2020.

Petr Vaněk dnes už není zástupcem ředitele, ale vedoucím úseku provozu.Video: Christine Havranová, Adéla Jelínková, Seznam Zprávy

Proti tomu se ale vymezuje nyní už bývalý královehradecký hejtman Jiří Štěpán (ČSSD), za něhož zakázky od domova seniorů Vaněk začal získávat. Prý si není vědom toho, že by s ním nebo s někým jiným z tehdejšího vedení kraje Stanislav někdy zakázky pro svého zástupce řešil.

„Naopak mi to přijde velmi varující a nestandardní,“ reagoval Štěpán. „Zodpovědný za to zcela je ředitel domova – pan Antonín Stanislav,“ dodal.

Nynější náměstkyně hejtmana pro sociální věci Martina Berdychová (Východočeši) Seznam Zprávám řekla, že o tom neví a prověří to.

Reportéři také v průběhu pátrání sledovali, jak web Tmavého dolu Vaňka „degradoval“. Ještě minulý týden na webu domova Vaněk figuroval jako zástupce ředitele a vedoucí úseku provozu.

Dnes už je podle webu jen vedoucí úseku provozu. „Pan Vaněk není mým zástupcem,“ napsal pak reportérům v neděli večer v prohlášení Stanislav. Na dotaz, kdy přesně Vaněk o funkci přišel, už nereagoval.

I od samotného Vaňka je možné dohledat stopy k dodavatelům, kteří statisíce z veřejných peněz z Tmavého Dolu dostali bez soutěže.

Šéf výběrové komise a dodavatel v jednom

  • Sám Vaněk nebyl jen dodavatel. Měl výrazný vliv na toky peněz z domova seniorů. V roce 2019 například předsedal výběrové komisi, která určila vítěze větší zakázky, kterou už Stanislav podle krajské směrnice soutěžit musel. Šlo o práce za 1,5 milionu v návaznosti na tehdy teprve plánovanou výstavbu nového pavilonu.
  • Vaněk vybral jediného přihlášeného – zámečníka Petra Hněvsu, který živnost tehdy provozoval ve vedlejší vesnici.
  • Zámečník Hněvsa ovšem (dle zadávací dokumentace podepsané Stanislavem) jako součást zakázky krom dodání dveří vybudoval novou serverovnu a domovu prodal i samotný server s operačním systémem, přemisťoval telefonní ústřednu, a to včetně elektroinstalace a programování, vybudoval tři nové toalety a dvě sprchy a opravil rozvody topení. To vše za dva měsíce.
  • Hněvsa bodoval ale i v dalších dvou letech. Už zase bez tendru za dvakrát zhruba 200 tisíc opravoval dílnu a fasádu garáže domova. Podle registru smluv pro žádný jiný veřejný subjekt nepracoval.
  • Stejně jako další soused z vesnice Vaňka Jiří Nyklíček, který se živí jako automechanik. Ten od roku 2020 získal zakázky celkem za tři čtvrtě milionu. Kromě opravy dodávky Volkswagen Transporter za téměř 200 tisíc u něj Stanislav zadal i opravu kotelny, střechy. Nyklíček dělal i výškové práce. „Oslovil mě Tmavý Důl, nejsou to nějací kamarádi,“ tvrdí Nyklíček.

Job pro otce i spolustraníka

Stanislav svého dosavadního zástupce může znát i jinak. Vaněk je totiž zároveň od loňska společníkem a jednatelem jedné z firem Stanislavova otce, kterou dříve spoluvlastnil i samotný ministerský náměstek Stanislav. V seznamu sponzorů ODS je možné dohledat, že Antonín Stanislav starší a jeho firmy za poslední roky ODS poslali 40 tisíc korun.

Reportéři ovšem zjistili, že i samotný Stanislav starší je v domově pro seniory zaměstnaný. Jako vedoucí oddělení majetku, správy a nákupu mohl i on ovlivnit toky veřejných peněz.

Jakmile se ovšem Stanislavův syn dozvěděl, že se reportéři o post jeho otce zajímají, jeho jméno a pozice z webu domova zmizely.

„Můj otec nemá žádnou vedoucí funkci, je řadový pracovník, jeden ze 105 zaměstnanců. Veřejné zakázky nemá v gesci,“ odepsal pak na dotazy Seznam Zpráv Stanislav. Opět nereagoval na otázku, kdy přesně jeho otec o funkci přišel.

Foto: Seznam Zprávy

Ještě minulý týden web domova pro seniory uváděl otce ředitele jako zaměstnance. Po dotazech ale jeho jméno zmizelo.

Zato ale na oficiálních stránkách zůstalo, kdo je další kolega obou mužů. Jde o Romana Touška, předsedu buňky ODS v nedalekém Hronově, který je jen 10 minut cesty od obce, v níž má náměstek Stanislav trvalé bydliště. Toušek ale trvá na tom, že díky stranické průkazce od Stanislava, který je místopředsedou krajské ODS, židli vedoucího oddělení stravování nedostal.

„Strana s tím nemá nic společného. Normálně se tady uvolnilo místo a já mám na to vzdělání – hotelovou školu,“ řekl Seznam Zprávám Toušek.

„Celé to působí jako učebnicová klientelistická síť,“ míní vedoucí právník Transparency International Jan Dupák a pokračuje: „kdy za podivných okolností tečou z rozpočtu veřejné instituce peníze k politikům ODS nebo společnostem, které je podporují. Celá sada smluv podepsaných bez soutěže 31. prosince, u nichž zcela chybí vymezení, za co vlastně domov pro seniory zaplatil, je už doslova trapná, a Antonín Stanislav tak nemá co dělat v pozici ředitele domova pro seniory, natož ve vedení Ministerstva spravedlnosti.“

Královehradecké hejtmanství je ale jiného názoru. Antonín Stanislav vede krajskou komisi pro záležitosti seniorů a v roce 2021 z rukou hejtmana Marina Červíčka (ODS) převzal cenu za činnost v této oblasti. „Zařízení funguje dobře. Nemáme důvod to měnit,“ řekla minulý týden Seznam Zprávám k působení Stanislava v domově radní Berdychová.

Hejtman Červíček uvedl, že zařízení je opakovaně kontrolované se závěrem - bez pochybení. Zároveň ale uvedl, že v reakci na zjištění Seznam Zpráv nechá hospodaření domova znovu prověřit.

Kdo je Antonín Stanislav

  • Stanislav je místopředsedou ODS v Královéhradeckém kraji. V posledních letech sponzoroval stranu desítkami tisíc korun.
  • V roce 2016 odešel z Ministerstva spravedlnosti, kde působil jako pověřený ředitel insolvenčního odboru. Stalo se tak po odhalení podezřelých zkoušek insolvenčních správců.
  • Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) přesto udělal ze Stanislava loni v lednu svého politického náměstka.
  • Na Stanislava podal protikorupční podnět ředitel insolvenčního odboru Ministerstva spravedlnosti Jan Benýšek. Minulý týden mu vláda zrušila místo.
Foto: ODS, Seznam Zprávy

V krajských volbách v roce 2020 Stanislav jako člen ODS sliboval „kvalitní sociální služby“.

Reklama

Doporučované