Hlavní obsah

Blažkův náměstek stíhá řídit i domov seniorů. Zakázky míří ke sponzorům ODS

Foto: Christine Havranová, ODS, Seznam Zprávy

Antonín Stanislav, člen ODS, rozdává veřejné zakázky sponzorům strany.

Reklama

Náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav nebere za vedení krajského domova seniorů plat. Rozděluje ale zakázky, některé i na silvestra.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ještě než Seznam Zprávy informovaly, že ředitel insolvenčního odboru Ministerstva spravedlnosti Jan Benýšek na něj podal protikorupční podnět, měl náměstek rezortu Antonín Stanislav pod sebou i agendu střetu zájmů a boje proti korupci.

Pátrání Seznam Zpráv nyní ukazuje, že mimo ministerstvo se náměstek ocitá v podezření, že se sám chová prokorupčně.

Totiž: ministerský funkcionář si ponechává ještě druhou práci – vede Domov pro seniory Tmavý Důl, který spadá pod Královehradecký kraj, kde má ODS svého hejtmana. Do zařízení vzdáleného dvě hodiny od Prahy vozí Stanislava v pátek rezortní řidič služebním autem, jak popisují místní. Platu za druhou funkci se náměstek vzdal a své další působení v zařízení nazývá neplaceným volnem. Zakázky ale vypisuje a podepisuje dále on.

Ponor do hospodaření tamního domova důchodců odhaluje, že zakázky získávají firmy, které statisíci korun sponzorují právě občanské demokraty.

V mnohých případech přitom práce ředitel Stanislav dělí tak, aby spadly pod limit, nad který by je musel soutěžit. Po dotazech Seznam Zpráv se navíc začaly dít věci – večer před vydáním textu začal Stanislavem vedený domov nahrávat do registru nové verze smluv, v nichž se část údajů změnila.

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Domov pro seniory Tmavý Důl čítá několik budov a rozkládá se na poměrně rozsáhlém areálu na Trutnovsku.

Cena nabobtnala šesti dodatky

Ale popořadě: s přehledem největší investicí v Tmavém Dole byla v posledních letech stavba nového pavilonu za zhruba 160 milionů. Zakázku sice v roce 2020 zadával nadřízený Královehradecký kraj vedený tehdy koalicí ODS, ČSSD a dalšími stranami.

Stanislav ale seděl ve výběrové komisi. „Prosazení této investice je především zásluhou ředitele organizace, jehož hlavním cílem je zlepšení sociálních služeb v celém kraji,“ píše navíc o sobě Stanislav v medailonku na webu občanských demokratů. A krátce po loňském nástupu na ministerstvo se Stanislav novým pavilonem chlubil v PR článku vydaném v regionálním médiu.

Pavilon vybudovala trutnovská firma BAK – Stavební ve sdružení s další stavební firmou. BAK zároveň od roku 2014 na sponzorských darech ODS poslala téměř milion korun. Čtvrt milionu z toho ani ne půl roku potom, co zakázku získala.

Foto: ods.cz

Medailonek Blažkova náměstka na webu ODS.

Sdružení dle zprávy o výsledku tendru vyhrálo díky nejnižší nabídnuté ceně – 153,5 milionu korun. Firma ale postupně obhájila šest dodatků smlouvy. Nakonec tak dostala téměř 162 milionů, což je vyšší cena, než v původním tendru nabídla nejdražší společnost, která kvůli tomu skončila v soutěži až pátá.

Dodatky, z nichž některé podepsal už nynější hejtman za ODS a bývalý policejní prezident Martin Červíček, reportéři předložili k analýze protikorupčním expertům. „Vyloženě podezřele působí dodatky ke smlouvám obsahující vícepráce za části stavby, které vůbec nebyly součástí projektové dokumentace,“ uvedl k tomu vedoucí právník protikorupční organizace Transparency International Jan Dupák.

Zatímco dřív se projektem politik Stanislav chlubil, dnes se k němu náměstek Stanislav nezná. Na otázky k detailům zakázky odpovídat nechtěl. „Nedokážu vůbec odpovědět, a dovoluji si vás tak odkázat na krajský úřad,“ uvedl po třech dnech od zaslání otázek.

Podle hejtmana Červíčka je domov pro seniory kontrolovaný opakovaně bez pochybení a na stavbu dohlížel investiční odbor kraje. „Kontrolu nařídím neprodleně znovu se zaměřením na vámi zmiňované informace. Jakékoli případné pochybení v tomto smyslu je pro mne absolutně nepřijatelné,“ řekl ale Seznam Zprávám hejtman Červíček.

Vítězná firma BAK pouze vzkázala, že reagovat na možnou spojitost mezi zakázkou a sponzoringem nebude. „BAK se bez výjimky ke svým společenským aktivitám nevyjadřuje a nebude tak činit ani v tomto případě,“ reagoval zástupce firmy Michal Kaizar.

Další zjištění z Domova seniorů Tmavý Důl čtěte zde:

Lehký topný olej od sponzora

Nejde ovšem o jediného sponzora ODS, který získává zakázky v Tmavém Dole. Domov nakupuje lehký topný olej u ústecké firmy NRG Komodity. Od roku 2018 už celkem za 5,5 milionu korun. Mateřská firma NRG zároveň loni ODS poslala více než 200 tisíc korun a v minulosti straně poskytovala například plochy na reklamní plachty.

Představitelka firmy reportérům napsala, že její jednatel je v zahraničí a vyjádří se nejdříve ve středu.

Stanislav přitom dodávky od NRG porcuje tak, aby se všechny vešly pod 200 tisíc korun. Poslední dvě smlouvy, obě téměř za tuto sumu, uzavřel Stanislav loni 31. prosince. Na smlouvě je jeho jméno.

Foto: Seznam Zprávy

Stanislavovo jméno na poslední silvestrovské smlouvě na nákup lehkého topného oleje. Domov ji takto vložil do registru.

Směrnice hejtmanství o veřejných zakázkách tendrům právě do 200 tisíc přisuzovala výjimku, díky které je Stanislav nemusí zveřejňovat v krajském elektronickém systému na zadávání veřejných zakázek. A bez potíží je zadával „z ruky“, aniž by se o nich kdokoliv zvenčí dozvěděl.

Smlouvy podepsané na silvestra

Trutnovské firmě BScom se v domově vedeném Stanislavem rovněž zadařilo. Loni – opět 31. prosince, což byla sobota – s firmou Stanislav dle registru smluv podepsal 10 mluv za sebou, každou za částku těsně pod 200 tisíc korun. Celkem za zhruba 1,8 milionu. Domov pro seniory přitom kontrakty v registru zveřejnil až o tři měsíce později, čímž porušil paragrafy, podle nichž to musí udělat do měsíce.

Smlouvy navíc pouze odkazují na objednávky a vůbec v nich není uvedeno, co Stanislav nakupoval.

I u této firmy lze najít vazby na ODS.

Společnost účinkovala v propagaci Petra Fialy (ODS). Dodnes jsou na sociálních sítích premiéra dohledatelné fotky z roku 2020, na nichž si Fiala při návštěvě regionu podává ruku se zakladateli a píše tam o úspěšných podnikatelích, kteří nečekají na pomoc od státu a sledují trendy.

„Byla to dodávka IT techniky,“ řekl jeden z jednatelů firmy BScom Jan Šolín s tím, že neví, proč ředitel Stanislav zakázku rozštípal na menší. S ODS ale zakázky podle něj nijak nesouvisí. „Před návštěvou Petra Fialy nás tehdy oslovili z města. Jsme politicky nezaujatá firma. Nikoho nepodporujeme. Nemáme rádi politiku,“ dodal Šolín s tím, že státní sektor není jádrem jejich byznysu.

Jeho kolega, vedoucí servisního oddělení Josef Navrátil, přitom nakonec připustil, že nabídku firma dala jen jednu, velkou a techniku pak dodávala v průběhu prosince, tedy předtím, než Stanislav smlouvy vůbec popsal a zveřejnil v registru smluv.

To by však činilo celou transakci neplatnou, protože zákon zapovídá, aby se ze smluv plnilo dříve, než jsou zveřejněné v registru smluv. Dodavatel by se dopustil bezdůvodného obohacení.

Překvapivá aktivita: nové verze smluv

Večer před vydáním tohoto textu, což bylo tři dny po zaslání dotazů, ovšem Stanislavem řízený domov začal do registru smluv nahrávat nové verze kontraktů s firmou BScom. A tentokrát jsou na nich místo předchozího data 31. prosince 2023 vyplněna nová data – ze začátku loňského prosince.

Původní smlouvy ovšem zůstaly archivovány. A na nich je u jména Stanislava jako zástupce domova silvestrovské datum.

Foto: Seznam Zprávy

Jedna smlouva z registru, dvě různá data.

Ze samotných textů smluv také v nové verzi zmizela data údajných předchozích objednávek, na které se odkazují – například 28. 12. V části případů by se totiž odehrály objednávky až potom, co podle nového tvrzení domova byly smlouvy už podepsány.

Foto: Seznam Zprávy

Jak se liší smlouva č. BS03/2022 z 31. 12. 2022 (nahoře) a z 2. 12. 2022 (dole).

Sám Stanislav nechal bez odpovědi tyto otázky Seznam Zpráv: Proč podepisoval zakázky na silvestra či proč je porcoval na menší, nebo proč se po dotazech reportérů téměř po roce objevily v registru další verze smluv.

V neděli večer náměstek ministra spravedlnosti pouze odkázal na svou podřízenou s tím, že sám údajně nemá znalost věci a požádal ji o prověření stavu.

„Od 1. 1. 2022 mám neplacené volno,“ tvrdil v prohlášení pro Seznam Zprávy Stanislav. „Obraťte na moji zástupkyni, která mě po dobu neplaceného volna v plném rozsahu zastupuje, neboť se na položené otázky bez znalosti věci nedokážu vyjádřit,“ dodal Stanislav.

Náměstkyně hejtmana Martina Berdychová (Východočeši), která je za domov pro seniory zodpovědná, to ale prezentuje jinak. Stanislav podle ní dále domov řídí, i když se platu vzdal. „Víme, že pan ředitel je tam pátky a víkendy a má svého odpovědného zástupce,“ řekla Seznam Zprávám politička.

Ani k tomu, jak je možné, že zakázky zadává sponzorům ODS, se Stanislav nevyjádřil. Ve straně má vliv. Je místopředsedou královehradecké krajské ODS. Což dokumentuje i zveřejněný tweet s premiérem Fialou.

V pozadí stojí tehdejší starosta Trutnova a předseda královehradecké krajské ODS Ivan Adamec. Mimochodem právě Adamec jako poslanec podával interpelaci, kterou pak Pavel Blažek obhajoval, proč od žalobců zjišťuje informace z brněnské bytové kauzy, která zasahuje ODS.

Kdo je Antonín Stanislav

  • Stanislav je místopředsedou ODS v Královéhradeckém kraji. V posledních letech sponzoroval stranu desítkami tisíc korun.
  • V roce 2016 odešel z Ministerstva spravedlnosti, kde působil jako pověřený ředitel insolvenčního odboru. Stalo se tak po odhalení podezřelých zkoušek insolvenčních správců.
  • Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) přesto udělal ze Stanislava loni v lednu svého politického náměstka.
  • Na Stanislava podal protikorupční podnět ředitel insolvenčního odboru Ministerstva spravedlnosti Jan Benýšek. Minulý týden mu vláda zrušila místo.
Foto: ODS, Seznam Zprávy

V krajských volbách v roce 2020 Stanislav jako člen ODS sliboval „kvalitní sociální služby“.

Reklama

Doporučované