Hlavní obsah

Nekompromisní přístup Starostů koalici vyděsil, říká komentátor o sporech

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Pětikoalice se tento týden poprvé sešla na dohodovacím řízení. Na archivní fotografii její lídři.

Reklama

Článek

Vládní koalicí zatřásl spor o zmocněnce pro euro, kterého na svém resortu jmenoval ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák ze STAN. Některým stranám se zdálo, že si Starostové a nezávislí uzmuli téma, které patří i jim. Podle komentátora SZ Martina Čabana nicméně pře ukazuje, že se blíží volby a „vládní monolit“ už není výhodný.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • O čem vypovídá koaliční pře kvůli zmocněnci pro euro u ministra Dvořáka.
  • Proč se nejspíš ani v dalších dvou letech vládní sestava Petra Fialy nevyhne střetům.
  • A z jakého důvodu může být pochopitelná nedůvěra partnerů vůči hnutí STAN.

Vládní strany se tento týden dostaly do zřejmě nejvážnějšího křížku od začátku volebního období. Situace vygradovala do té míry, že premiér Petr Fiala (ODS) poprvé svolal takzvané dohodovací řízení, tedy v podstatě setkání, kde si patnáct špiček koalice má vyříkat své spory.

A přestože už se vláda v poslední době potýkala s většími či menšími neshodami, schůzku vyvolal až nečekaný krok ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN). Ten začátkem týdne jmenoval na svém resortu zmocněnce pro euro, kterým se stal ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Petr Zahradník.

Popudilo to partnery z pětikoalice, která přitom až dosud podle komentátora Seznam Zpráv Martina Čabana vystupovala v podstatě jako „jednotný a konsenzuální monolit“. „Což v předvolebním období zkrátka není úplně výhodná pozice, protože potřebujete dát lidem jasný signál, ze které jste strany a komu mají hodit volební lístek,“ popisuje v podcastu 5:59 s odkazem na fakt, že letos a příští rok přijde hned čtveřice voleb.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Komentátor Seznam Zpráv Martin Čaban.

Ministr Dvořák tvrdí, že podobnou reakci nečekal a že se pouze snažil posunout debatu o euru, která se podle něj zasekla. Některé vládní strany jako TOP 09 ale měly pocit, že jim - slovy komentátora Seznam Zpráv - „Starostové vyfoukli téma“.

Dohodovací schůzka nakonec přinesla shodu na dalším postupu: Zahradník už zmocněncem není a vláda si nechá do října od NERV zpracovat analýzu výhodnosti vstupu Česka do evropského mechanismu směnných kurzů ERM II - tedy do „předpokoje“ eurozóny.

Koalice tak ze situace z pohledu Martina Čabana vybruslila „po fialovsku - decentním, solidním kompromisem, kdy byl partyzánský krok hnutí STAN vzat jakoby zpátky. Ale zároveň bylo druhé straně povoleno, že se můžeme alespoň trochu bavit o vstupu do ERM II“. Současně ale není příliš pravděpodobné, že by Česko za současné vlády do mechanismu skutečně vstoupilo.

Předvolební přetahovaná

Bouřlivá epizoda zároveň podle novináře veřejnosti ukázala, že vztahy ve vládní koalici jsou „napjatější“ vlivem toho, jak se blíží nejen volby do Evropského parlamentu, krajů a části Senátu, ale zejména také do Poslanecké sněmovny v příštím roce. „Ta jednání to poznamená. To nemůže nepoznamenat, nepochybně tam k nějakému posunu dojde,“ říká komentátor.

Zejména Starostové a nezávislí se opřeli do předvolební kampaně pomocí videa otírajícího se o vládu a „Debat bez cenzury“. A Čaban míní, že tento „nekompromisní přístup“ ostatní koaliční partnery vyděsil.

O atmosféře během usmiřování koalice

Důvěru vůči hnutí STAN navíc podle něj nahlodávají zkušenosti z minulosti. Starostové se totiž už dvakrát nerozešli s politickými partnery zrovna v dobrém - v roce 2013 s lidovci a o čtyři roky později s Piráty. „Nedivím se, že je tam nějaká apriorní nedůvěra k této politické formaci, za kterou je skutečně několik rozpadlých spoluprací,“ říká Čaban s tím, že i proto bude nálada v koalici nervóznější. A to tím více, čím výrazněji se Starostové budou snažit vymezit se.

Nicméně současný spor o zmocněnce pro euro komentátor označuje za „formalitu“, která koalicí ještě výrazně nezatřásla. Do budoucna ale nelze vyloučit spory o vážnější problémy.

„Na druhou stranu je pravda, že koalice poskládaná z pěti stran je vnitřně tak provázaná a komplikovaná, že je vlastně velmi obtížné si představit jakékoliv odvolání ministra, které by nebylo koaličně naprosto jednotně přijaté. A zároveň žádná ze stran nemá zájem na tom, aby volební období třeba předčasně skončilo, protože ty preference (pětikoaličních stran) vypadají dost špatně,“ pokračuje.

Pro shrnutí: Například ve volebním modelu, který zpracovávají Seznam Zprávy, je vidět, že žádná z vládních stran si nevede dobře. Občanští demokraté se drží kolem 13 procent, Piráti kolem 11 procent, STAN má 6,7 procenta, TOP 09 5,2 procenta a nejhůře jsou na tom lidovci s necelými třemi procenty. Nejlépe si tak podle Čabana vlastně vedou Piráti, kteří si drží stabilní pozici.

Mizerná situace vlády, jež zatím drží

Naopak opoziční strany a zejména hnutí ANO z koaličních půtek těží a využívá jich ke kritice vlády. „Někdy mi to může připadat přehnané a samoúčelné, ale mají na to svaté právo,“ říká Čaban. A dodává, že je například do určité míry zcela namístě interpretovat řešení rozmíšky kolem zmocněnce pro euro jako slabost premiéra.

„Čili vláda není v dobré situaci. Prošla složitým obdobím, udělala spoustu chyb, stálo jí to velkou část důvěry. Nicméně pořád není důvod, aby se rozkládala. (…) Ale nevím, jestli uvidíme nějakou snahu zásadně zvýšit důvěryhodnost vlády jako celku, protože předvolební období, ve kterém se každá strana chce prezentovat sama svým voličům, tomu úplně nenahrává,“ říká komentátor a odkazuje se na prosincový průzkum CVVM, který ukázal, že vládě důvěřuje jen šestina lidí.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jakou roli v „usmiřování“ koalice sehrál premiér Petr Fiala a zda ho podobné vládní rozepře neoslabují, nebo jak se může předvolební situace promítnout do dalších politických jednání. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Seznam Zprávy, Český rozhlas Plus, Český rozhlas Radiožurnál, ČT24, CNN Prima NEWS, TN LIVE, Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR (psp.cz)

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované