Hlavní obsah

„Zaznělo, že na jejich řečičky nejsme zvědaví.“ Co se dělo na jednání K15

Foto: vláda.cz

Představitelé vládních stran na snímku z loňského roku.

Reklama

Dohodovací řízení vyvolané zřízením zmocněnce pro euro trvalo zhruba čtyři hodiny. Seznam Zprávy se pokusily zmapovat, co se „mezi třiceti očima“ na koaliční K15 v úterý odehrálo.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Na koaličním jednání jsme se shodli, že bychom se neměli vzájemně překvapovat a že musíme jednat tak, abychom neoslabovali jak důvěru mezi sebou, tak důvěru našich voličů.“ Tak na sociální síti X zhodnotil úterní koaliční dohodovací řízení premiér Petr Fiala (ODS).

Zase taková idylka, jak by se mohlo z premiérova tweetu zdát, to ale podle dostupných informací nebyla. Samotné jednání trvalo zhruba čtyři hodiny a koaliční partneři zástupcům hnutí STAN dali co proto.

„Trvalo to dlouho a došli jsme ke shodě,“ řekl s tajemným úsměvem místopředseda Poslanecké sněmovny za KDU-ČSL Jan Bartošek. O dalších detailech se s reportérkou bavit nechtěl.

Jiní pod příslibem anonymity už byli sdílnější. Schůzi se svým projevem zahájil premiér Fiala a po něm si podle jednoho z účastníků vzal slovo jeho spolustraník, ministr financí Zbyněk Stanjura. „Ten vystoupil se svými projevy, na jejichž konci hnutí STAN jasně řekl, že na jejich řečičky nejsme zvědaví,“ uvedl zdroj Seznam Zpráv.

Podle něj se předseda hnutí a ministr vnitra Vít Rakušan snažil hned na začátku koaliční partnery přesvědčit, že všechny aktivity, které nyní hnutí dělá, jsou „pro celou koalici“.

Část debaty se totiž stočila obecně na současné vystupování hnutí STAN, především na současnou kampaň „debat bez cenzury“ předsedy Rakušana. To potvrdil i předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek, který se setkání za Piráty účastnil.

„Já jsem na jednání navrhoval způsob, jak to vyřešit. Zejména tak, že kampaně nesmí destabilizovat vládu. Zadruhé na odborné otázky bychom měli využít poradní orgány vlády, tedy NERV a legislativní radu vlády. Tohle vedlo k úspěšnému dotažení jednání,“ uvedl Michálek.

Co se týká atmosféry na jednání, této otázce se všichni oslovení s úsměvem vyhnuli. „Čeština je hodně bohatý jazyk, který dokáže jasně vyjádřit různé názory a nedorozumění,“ podotkl jeden z účastníků jednání.

A srdce pukne

Novinářům jednání a jeho výsledek shrnul ministr zdravotnictví a místopředseda TOP 09 Vlastimil Válek, který situaci v koalici přirovnal ke své oblíbené básni „Puklá váza“, pojednávající o váze plné uschlých květů verben, z níž i jednu část, tu o pukajícím srdci, zarecitoval.

„Je to o tom, že i slovo může udělat drobnou puklinku, která se šíří a šíří a srdce pukne,“ popsal ministr a milovník poezie v jednom. Poté na dotaz, zda se na jednání i křičelo, odpověděl, že on křičí pokaždé.

Už před jednáním to říkala předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, byť bez použití poezie, že jednání svolává proto, aby se do budoucna předešlo větším rozporům v koalici, kterou dělá křehkou zejména fakt, že ji tvoří pět subjektů.

Apelovala na to, aby koalice neskončila jako bývalá vláda na Slovensku, jejíž konec opět vynesl do křesla premiéra Roberta Fica (SMER). „Na Slovensku ta cesta nastala, kdy řada demokraticky smýšlejících schopných lidí upřednostnila své zájmy nad zájmy společné,“ potvrdil Válek a dodal, že je pro něj klíčové, aby na vládu chodil mezi přátele.

O rozruch v koalici a svolání dohodovacího řízení se postaral ministr pro evropské záležitosti za hnutí STAN Martin Dvořák, když začátkem tohoto týdne jmenoval svého zmocněnce pro euro. To koaliční partnery rozlítilo.

Dohodovací řízení nakonec skončilo smírem a zrušením funkce zmocněnce. Ekonom Petr Zahradník tak byl zmocněncem jen několik desítek hodin, v úterý se pak stal jen poradcem ministra.

„Problém je, že Martin Dvořák přišel z Ministerstva zahraničí, a jak jsem se dozvěděl, tak tam nemají poradce, ale na všechno mají zmocněnce. Tady to je, jako když se rozhodneme v červnu lézt na Mt. Everest, ale ještě nemáme víza do Tibetu,“ glosoval pro Seznam Zprávy ministr Válek.

Reklama

Doporučované