Hlavní obsah

Zahradník: Šanci na přijetí eura v Česku vidím na 75 procent

Petr Zahradník, ustanovený a zase zrušený zmocněnec pro přijetí eura.Video: Jiří Nádoba

 

Reklama

aktualizováno •

V úterý večer se vládní koalice dohodla, že ekonom Petr Zahradník nebude zmocněncem pro euro u ministra pro evropské záležitosti. Rozhovor poskytl Zahradník ještě před koaliční schůzkou.

Článek

Pro vykročení směrem k euru je teď „ten pravý čas“, míní ekonom Petr Zahradník, fungující od pondělí ve státních službách jako zmocněnec pro přijetí evropské měny.

Je však nějaká šance, že rozpolcená vláda něco pro euro opravdu udělá? „Tady už jsem daleko skeptičtější,“ uznává muž, který tento týden rozhádal vládní koalici.

Novou funkci pro něj zřídil ministr pro EU Martin Dvořák (STAN) a rovnou ho do ní sám v pondělí ráno jmenoval, aniž svůj záměr ve vládě konzultoval. Zbylé koaliční strany to pochopily jako další sólování Starostů a k předsedovi vlády vznesly oficiální stížnost.

V úterý večer se zástupci vládních stran dohodli, že Zahradník zmocněncem pro euro nebude. U ministra Dvořáka bude dál působit jen jako poradce.

„Rozhodně jsem to nečekal,“ říká Zahradník v rozhovoru pro SZ Byznys v reakci na dění, které svým nástupem odstartoval. Konflikt však nebere nijak osobně a chápe ho spíš jako pomíjivou epizodu v rámci koaličního provozu.

„Mám své osobní pocity takové, že to je spíš nějaká záminka. Že kdyby se udála nějaká podobná záležitost, tak bude využita některými kritiky jaksi stejným způsobem,“ věří Zahradník s tím, že podle něj „povyk s nějakými dalšími událostmi jaksi ustane nebo minimálně se zmírní“.

Podobně se vyjádřil ministr Dvořák. „Dlouhodobě jsme naráželi na stále pevnější odpor vůči obsazení funkce koordinátora, místo toho, abychom viděli nějakou snahu tuhle věc vyřešit,“ uvedl pro Seznam Zprávy na vysvětlenou, proč STAN jednal na vlastní pěst.

Zahradník už pro Dvořáka pracoval jako externí poradce, stejnou smlouvu měl i s předchozím ministrem pro EU Mikulášem Bekem během českého předsednictví. Povýšení bere jako kontinuitu v tom, co pro Dvořáka doposud dělal. Mimo jiné i proto, že s novou funkcí není spojena žádná dodatečná finanční odměna. Tím pádem nebude ve státních službách na plný úvazek a ponechá si své další výdělečné aktivity v privátním sektoru.

Za STAN se Zahradník původně ucházel o vyšší funkci takzvaného národního koordinátora pro přijetí eura. Ta formálně existuje už z dřívější doby, jen je od roku 2017 neobsazená. Koordinátora by ovšem musela jmenovat celá vláda, což část koalice blokovala, a tak STAN vyřešil tento pat novou funkcí s menším mandátem.

Pavlova výzva bez odezvy

Dvořák se hájí tím, že jmenování zmocněnce je v jeho „plné pravomoci“. Konflikt však nejspíš povede k definitivnímu zablokování dalších kroků, které by šlo chápat jako příprava na budoucí přijetí eura. Bez odezvy tak zůstane novoroční výzva prezidenta Petra Pavla i pokusy STAN a Pirátů – a původně i TOP 09 a lidovců – aby se Česko k euru už do voleb znovu přihlásilo.

Podle Zahradníka je to škoda, argumenty pro výměnu koruny za společnou unijní měnu podle něj pořád převažují, byť je názor veřejnosti opačný.

„Jsme velmi otevřená ekonomika, máme velmi intenzivní jak vývozní, tak dovozní operace s jinými zeměmi eurozóny. Zavedení eura znamená eliminování devizových rizik, snížení transakčních nákladů, usnadnění situace jak podnikatelům, tak cestovatelům a všem, kteří přecházejí hranice v rámci eurozóny,“ shrnuje v rozhovoru.

Českému vstupu do eurozóny někdy v budoucnu dává šanci 75 procent. Svůj úkol vnímá mimo jiné tak, že se bude snažit téma budoucího vstupu do eurozóny držet ve hře, byť ale ví, že sám nálady veřejnosti ani rezervovanost politiků nezlomí.

„Zmocněnec rozhodně není spasitel. Řekl bych, že je to drobný šroubek v soukolí,“ uvádí ke své nové pozici.

Aktualizováno o závěry koaliční schůzky.

Reklama

Doporučované