Hlavní obsah

Přes 60 lidských těl našli v hromadném hrobě v Libyi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Ilustrační foto.

Reklama

Libyjský kriminální úřad uvedl, že po odebrání vzorků DNA byli všichni mrtví na pokyn generálního prokurátora pohřbeni na hřbitově ve městě Gharján.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nejméně 65 lidských těl bylo nalezeno v hromadném hrobě na jihozápadě Libye, informovala dnes na síti X Mezinárodní organizace pro migraci (IOM), která je součástí OSN.

Mezinárodní organizace pro migraci uvádí, že důvod smrti nalezených lidí zatím není známý, ale „dá se předpokládat, že zemřeli při pokusu překonat poušť s pomocí pašeráků.“ Libye se po svržení Muammara Kaddáfího v roce 2011 stala místem, odkud se mnoho migrantů snaží prchnout před narůstajícími konflikty a chudobou směrem do Evropy.

Na doposud neověřeném snímku z dronu, který zveřejnil libyjský kriminální úřad v pondělí na síti Facebook, je vidět na poušti vyznačené místo a mrtvá těla označená čísly. Kriminální úřad uvedl, že těla byla nalezena asi 420 kilometrů jižně od libyjského hlavního města Tripolisu.

Agentura Reuters uvedla, že zatím nemohla snímky nezávisle ověřit.

Podle IOM bylo v roce 2023 v Libyi nahlášeno nejméně 962 mrtvých a 1563 pohřešovaných migrantů, uvádí agentura AP. Cestu z Libye přes Středozemní moře Mezinárodní organizace pro migraci označila za nejnebezpečnější migrační trasu.

Tato nejnovější úmrtí ukazují na potřebu koordinované reakce na převaděčství, včetně zajištění „regulérních způsobů a tras, které by umožnily legální migraci“, a potřebu většího úsilí vlád na všech migračních trasách k zajištění bezpečnosti migrantů, uvedla IOM.

Reklama

Doporučované