Hlavní obsah

Ukrajinský prezident Zelenskyj podepsal zákon snižující věk pro mobilizaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shark9208888, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Už loni přijali ukrajinští poslanci zákon o branné povinnosti a vojenské službě. Nyní jej podepsal i prezident Zelenskyj a platit začne den po zveřejnění.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon snižující věkovou hranici pro mobilizaci do války s Ruskem z 27 na 25 let. Oznámila to ukrajinská média s odvoláním na web ukrajinského parlamentu. Ten připomněl, že zákon čekal na prezidentův podpis deset měsíců.

Snížením věkové hranice se podle médií vytvoří poměrně velká skupina mladých lidí ve věku pětadvaceti a šestadvaceti let, které nyní bude možné povolat do armády. „Už od 3. dubna bude možné rozdávat povolávací rozkazy,“ usoudil server RBK-Ukrajina.

Ukrajinská armáda se po loňské letní protiofenzivě, která nevedla k zásadnímu průlomu, ocitla už na podzim pod tlakem opětovných útoků ruských vojsk, kterým se v únoru podařilo dobýt východoukrajinské město Avdijivka, představující svými opevněními opěrný bod ukrajinských linií na frontě dlouhé přes tisíc kilometrů. Ukrajincům se nedostávalo vojáků ani munice.

Prezident Zelenskyj loni v prosinci řekl, že vedení armády navrhuje zmobilizovat dalších 450 000 až 500 000 Ukrajinců. Minulý měsíc však nový hlavní velitel Oleksandr Syrskyj agentuře Ukrinform řekl, že armáda bude muset pro obranu před ruskou invazí mobilizovat méně vojáků, než se původně očekávalo.

Reklama

Doporučované